Poljubljanje psov – da ali ne?

Poljubljanje psov – da ali ne?

Številni lastniki živali poljubljajo svoje pse in mačke. Samo upamo lahko, da so si umili zobe! Toda zabavo na stran, poljubljanje psov in drugih žival je lahko v določenih primerih nehigiensko in tudi nevarno. Preverite, ali smemo ali ne smemo poljubiti svojega psa.

Poljubljanje psov je primerno, če je pes urejen in zdrav

Ljudje sami prenašamo nešteto klic in glivic ter v svojem okolju vsak dan širimo na milijone nevidnih odmrlih kožnih celic, ki jih nato zaužijejo pršice. Podobno delajo tudi naši psi.

Pazljivo pri zajedavcih in boleznih

Vedno dobro premislimo, ali v posteljo pustimo svojo mačko oz. psa. Med vsakodnevnim potikanjem v naravi se naše živali nalezejo klopov in bolh, kar pa je lahko za nas neprijetno in privede tudi do okužb ter bolezni. Bolhe lahko prenašajo trakulje, klopi pa boreliozo in meningitis. Zato je pomembno, da svojega psa ali mačko ustrezno zaščitite.

Poljubljanje psov – da ali ne?

Posebej neprijetni in morda tudi nevarni so klopi, ki v stanovanju padejo z dlake psa, se skrijejo v razpoko, kjer prebavijo svoj obrok, nato pa lačni iščejo novo žrtev, ki je lahko tudi človek. Seveda pa se ta težava skoraj ne pojavlja pri hišnih mačkah. Tudi ko so živali bolne, na primer zaradi bolezni prebavil ali okužbe dihalnih poti, moramo dobro premisliti, ali jih naj spustimo v svojo posteljo.

Ali smemo poljubiti psa?

Pravzaprav moramo dobro premisliti, ali je pes na sprehodu morda povohal blato drugega psa. Pri poljubljanju psa lahko tudi prenašate bakterije. Profesor na nemški univerzi opozarja, da se lahko s poljubljanjem prenese tudi patogen Helicobacter pylori, ki ga pogosto diagnosticirajo pri razjedah na želodcu. Lastnik hišnega ljubljenčka, ki je okužen s to bakterijo, lahko okuži tudi svojega psa ali mačko.

Stik z živalmi krepi imunski sistem

V nemščini obstaja pregovor, ki pravi, da ostaneš ”okrogel in zdrav”, če se izpostaviš umazaniji. Kmetje ali otroci veterinarja pogosto ne živijo v posebej sterilnem in popolnoma čistem okolju. Nekateri se igrajo v hlevu, kruh delijo s svojim psom in piščanci, drugi pa se radi zadržujejo v ordinacijah in z veseljem pomagajo pri oskrbi bolnih živali. Seveda se tudi ti otroci redno umivajo in ne živijo v umazaniji, ampak imajo preprosto več stika z najrazličnejšimi klicami.

Poljubljanje psov – da ali ne?

Publikacija britanskega sveta za zdravje hišnih ljubljenčkov Pet Health Council

Glede na publikacijo britanskega sveta za zdravje hišnih ljubljenčkov Pet Health Council, živali celo pomagajo zmanjšati tveganje za alergije. Crkljanje in ljubkovanje z našimi kosmatimi prijatelji krepi imunski sistem otrok in preprečuje razvoj alergij na cvetni prah, pršice ter živalsko dlako. Pri nedavno objavljeni nemški študiji so ugotovili, da otroci, ki imajo redne stike z živalmi, zbolijo za veliko manj alergijskih bolezni dihal kot njihovi vrstniki, ki so odraščali v čistem in brezhibnem okolju.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.