Pasja psihologija

Pasja psihologija

Kaj je pravzaprav pasja psihologija? Čarobna formula pravi takole: naučite se razumeti vedenje psa in gradite na sebi!

Psihologija psa pravzaprav temelji na tem, da analizirate vedenje psa in se naučite pravilne komunikacije s psom. Neželeno vedenje psa temelji pogosto le na nesporazumu med živaljo in človekom. Pogosto se ti nesporazumi pojavijo, ker lastniki počlovečijo svojega psa. Vsak lastnik psa se mora zavedati, da pes nikoli ne razume točnega pomena njegovih ukazov, ampak samo ton njegovih besed.

Pasja psihologija

Ker pes komunicira z ljudmi enako kot z ostalimi člani krdela, so nesporazumi neizogibni. Usposobljeni živalski psihologi opazujejo vedenje lastnika in štirinožnega prijatelja v vsakodnevnih situacijah, kot sta na primer sprehod ali skupno življenje v stanovanju. Deluje kot "prevajalec" in daje konkretne nasvete ter priporočila za krepitev zaupanja med lastnikom in psom ter na ta način dolgoročno izboljša komunikacijo.

Katere težave lahko reši pasja psihologija?

Pasja psihologija vam lahko pomaga, kadar vaš ljubljenček počne eno (ali več) izmed spodnjih stvari:

 • laja na otroke, voznike ali druge pse in je agresiven
 • uničuje pohištvo v vašem stanovanju
 • deluje zelo prestrašeno in bojazljivo
 • nenadzorovano in neprestano laja
 • močno vleče za povodec
 • svojo potrebo opravi v stanovanju in se požvižga na hišno čistočo
 • trpi za ločitveno tesnobo
Pasja psihologija

Pet osnov pasje psihologije:

 1. Pes naj vas ne uboga samo zato, ker se vas boji; uboga naj vas na osnovi pozitivnih izkušenj!
 2. Pes potrebuje jasna pravila in jasno določeno hierarhijo!
 3. Nasilje pri vzgoji psa ni sprejemljivo!
 4. Nagrade v obliki priboljškov, pozitivne izkušnje in pohvale vodijo do želenega vedenja!
 5. Potrpljenje je pri psihologiji psa najpomembnejša vrlina!

Dejstva pasje psihologije

Psi sanjajo:

Kot lastnik psa ste morda opazili, da se vaš pes med spanjem trese. Kaj nam želi povedati naš pasji prijatelj? Trzanje mišic med spanjem se pojavlja tudi pri ljudeh, zlasti kadar sanjamo. Znanstveniki so dokazali, da tudi psi sanjajo in doživljajo različne faze spanca. Tako kot ljudje, tudi psi počasi preidejo v fazo spanja, v kateri je telo najbolj aktivno in kadar doživljajo najbolj intenzivne sanje. Zato naj vas ne skrbi, če vaš pes trza med spanjem; morda po polju teka za zajcem ali skače za svojo najljubšo igračo :)

Pasja inteligenca:

Znano je, da so psi inteligentna bitja. Sposobni so se naučiti trikov in opazijo, ko je njihov lastnik v slabem razpoloženju. Je mogoče primerjati pasjo inteligenco s človeško? Znanstveniki so ugotovili, da so psi pametni kot dveletni otrok. Naši kosmatinci so sposobni šteti in lahko prepoznajo več kot 150 besed.

Psi prepoznajo ton glasu:

Čeprav psi razumejo le nekaj besed, lahko zlahka prepoznajo različen ton glasu ljudi. Če pokličete psa po imenu, vendar v različnih tonih, je odziv psa drugačen. Ko psa pokličete v prijaznem, ljubkem tonu, bo z veseljem stekel proti vam. Če pa ga pokličete v jeznem tonu, se bo prestrašil.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
17 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.