Kako psa odvaditi lajanja?

Kako psa odvaditi lajanja

"Pes, ki laja, ne grize!" To sicer zveni pomirjajoče, vendar psi, ki nenehno lajajo, ne motijo le vas, temveč tudi vaše sosede. Zakaj pravzaprav psi lajajo? In kako psa odvaditi lajanja?

Nekateri psi se na vsak dogodek odzovejo z glasnim lajanjem. Ne glede na to, ali nekdo zvoni na vratih, ali gre mimo ograje, teče po stopnicah v hiši, ali se psu približajo tuji ljudje s svojimi psi, ali ko se lastnik po nakupih vrne domov. Lajanje je del psa in in predstavlja njegov način izražanja. Če pa pes dlje časa brez prestanka laja, mu moramo prisluhniti, saj lahko gre za resno vedenjsko motnjo.

Kdaj je lajanja dovolj?

Medtem ko nekateri psi skoraj nikoli ne zalajajo, drugi lajajo za vsako malenkost. Kot pri ljudeh, obstajajo tudi pri psih "taki, ki radi veliko govorijo" in bolj tihi pripadniki vrste. Čivave, špici, mopsi, planšarski psi ali ovčarji pogosto veljajo za bolj komunikativne pse kot na primer doge, bernardinci ali hrti. Čeprav med pasmami psov obstajajo razlike, pa je lajanje povsem sprejemljivo, dokler psi ne lajajo prekomerno oz. prenehajo lajati, ko jim lastnik tako ukaže. V kolikor pa vaš pes vsakega mimoidoče in vsakega gosta pozdravi z glasnim laježem in se ne more pomiriti, pa kot vzrok ne moremo vzeti samo značaj psa.

Zakaj psi lajajo?

Dejstvo je, da psi ne lajajo brez razloga. Ne lajajo, ker bi želeli svojega gospodarja spraviti ob živce ali ker radi slišijo svoj lajež. Psi lajajo, da bi se izrazili. Veselijo se, ker vas končno spet vidijo ali ker greste z njimi do njihovega prostora. Če pa psi neizmerno veliko lajajo in to v situacijah, v katerih lajanje ni zaželeno (npr. ko na ulici srečajo mimoidočega), pri tem izražajo negativne občutke. Negotovost, strah, frustracije ali dolgčas spadajo med najpogostejše vzroke za prekomerno lajanje.

Lajanje in negotovost

Če vaš pes med sprehodom laja na druge pse ali sprehajalce in povzdigne svoj glas takoj, ko se nekdo približa vam ali vašemu ozemlju, potem vzrok leži verjetno v tem, da je pes negotov oz. ga je strah. Vzrok za to negotovost se praviloma skriva v vedenju njegovega lastnika. Ljudje, ki se sami prestrašijo, ko se jim približa drug pes oz. trznejo, ko se jim približa skupina vihravih otrok, prenesejo ta občutek na svojega psa. Sporočajo mu, da situacije nimajo pod nadzorom in da potrebujejo pomoč. Psi, ki v takih situacijah lajajo, torej mislijo, da njihov lastnik potrebuje zaščito.

Lajanje iz nezadovoljstva in dolgčasa

Vzrok za neprekinjeno lajanje je lahko nezadovoljstvo. Psi, ki so na primer premalo zaposleni, ne morejo spustiti svoje pare in se dolgočasijo, zato lajajo vedno, ko njihov lastnik vstopi v hišo ali jo zapusti oz. ko pride kdo na obisk. Lastniki pogosto mislijo, da taki psi lajajo brez razloga oz. samo zato, ker je v bližini njihov lastnik. V tem primeru je glasno lajanje pravzaprav zelo očitno: pes išče pozornost svojega gospodarja! Hoče, da se mu lastnik posveti, ga opazi in z njim preživi čas.

Lajanje zaradi bolečine

Seveda obstajajo tudi psi, za katere vsi omenjeni razlogi, kot so negotovost, strah ali frustracije, ne držijo. Za njihovim lajanjem lahko tičijo bolečine ali druga nelagodja, ki jih povzroča kakšna bolezen. Preden psa začnete odvajati od lajanja, vam priporočamo, da obiščete veterinarja. Le tako se lahko prepričate, da je vzrok pogostega lajanja psihične narave.

Kako psa odvaditi lajanja?

Razumeti razloge prekomernega lajanja vašega psa ni pomembno le Razloge za prekomerno lajanje moramo razumeti tako za izključitev bolezni kot tudi za uspešen boj proti lajanju. Šele ko poznamo prave razloge za prekomerno lajanje, lahko psa z nekaj vaje takšnega vedenja tudi odvadimo. Pomembno je, da svojega psa najprej natančno opazujemo in analiziramo, v kakšnih situacijah laja. Na ta način lahko ponavadi razberemo vzroke. Če pes na primer laja na druge ljudi, ko se mu približajo, to pogosto pomeni, da vas želi zaščititi in braniti. Če zapustite hišo in se odpeljete brez njega, pa lajanje ponavadi pomeni: "Dolgčas mi je in jezen sem, ker ne smem zraven!"

Več športa in iger, manj lajanja

Če je to vzrok, potem vaš pes nujno potrebuje več zaposlitve in gibanja. Kratek sprehod po soseski običajno ne bo zadostoval. Le redko katere pse so vzrejali kot modne pse; večino psov je v preteklosti imelo prav posebno (in tudi pomembno) nalogo. Tudi družinskim psom je všeč, če jih izzivate telesno in umsko.

Daljši sprehodi, igre metanja in prinašanja ter učenje malih trikov bo zadovoljilo večino psov. Če to ne zadošča in imate prvinsko delovnega psa z zelo veliko energije ter vzdržljivosti, vam priporočamo pasji šport. Agility, obedience, ples s psom, mantrailing (igra "skrivalnic") in še veliko drugih: pri pasjem športu se za vsakega športnega štirinožca nekaj najde. Skupne aktivnosti v vsakem primeru pozitivno delujejo na skupen odnos. Psi vas tako bolje spoznajo in zgradijo bolj zaupljiv odnos do vas. Psi, ki so telesno in psihično sproščeni, so ponavadi mirnejši in bolj uravnoteženi ter manj pogosto lajajo.

Dajte svojemu psu občutek varnosti

Če je občutek negotovosti ali strahu vzrok nenehnega lajanja, tega seveda ne more odvaditi le z dolgimi sprehodi ali več igre. Vašemu psu morate dopovedati, da imate vse pod nadzorom in da je njegova skrb odveč. Zaupljiv odnos terja veliko potrpljenja in discipline. Svojemu psu pokažite, da ste vi glavni, in ga prepričajte, da ste dovolj samozavestni in suvereni za reševanje svojih zadev. To seveda ni vedno zelo preproso in ne deluje takoj. Spodnji primeri vam lahko pokažejo praktične načine vedenja, ki vašemu psu pokažejo, da lajanje ni potrebno in da imate vse pod nadzorom!

Nasveti, ki dajeju psu občutek varnosti

  • 1. Kako psa odvaditi lajanja pri hišnih vratih?

Ko pri vratih zazvoni in pes začne glasno lajati, ga večina lastnikov poskuša umiriti z glasnimi ukazi, kot sta "Nehaj! Konec zdaj!" ali pa ga pomirjujoče pobožajo po glavi. Pes, ki ne razume pomena besed in zazna, da ste tudi vi vznemirjeni oz. misli, da ga zaradi lajanja božate kot pohvalo, lahko razmišlja takole: "Super, vse delam prav!" Odziv lastnika še dodatno vpliva na ravnanje psa. Preden odprete vrata, morate svojemu psu najprej ljubeče, vendar odločno pokazati njegov prostor: za vami. Pokažite mu, da lahko vi sami uredite situacijo. Če pridno sedi in ne laja, ga pohvalite. Če pa kljub temu laja, se ne zmenite zanj in mu v nobenem primeru ne pokažite pozornosti – niti z besedami, niti s pogledom. Šele, ko bo vaš pes nehal lajati (in četudi samo za kratek čas), ga pohvalite. S pohvalo pozitivnega in ignoriranjem neželenega ravnanja lahko vplivate na vedenje psa.

  • 2. Bodite samozavestni na skupnih sprehodih

Da bodo skupni sprehodi z vašim kosmatincem čim bolj prijetni, ga najprej pripnite na povodec – ne za kazen, temveč za dodaten občutek varnosti. Psu ne pustite, da vas vodi, temveč vi sami določajte tempo in smer sprehoda. Če nekoga srečate, pojdite mirno naprej, ne da bi se odzvali. Tako daste psu občutek varnosti in mu pokažete, da njegovo lajanje ni nujno potrebno. Nikar ga ne poskušajte pomiriti z nežnimi besedami ali s kritiziranjem.

To bo vašega psa samo še bolj vznemirilo in potrdilo njegovo vedenje. Pohvalite ga, ko bo nehal lajati.

  • 3. Psi, ki lajajo, ko greste zdoma

Podobno je potrebno ravnati s psi, ki lajajo, kadar njihov gospodar zapusti stanovanje. Psa pohvalite šele, ko mu uspe v tej situaciji ostati miren. To vadite postopoma tako, da ga vedno znova za določen čas pustite samega. Dokler laja, se zanj ne zmenite. Če ostane miren (četudi samo za kratek čas), ga pohvalite. Pohvalite ga lahko v obliki prijaznih besed ali pa s priboljški.

  • 4. Več varnosti in reda v vsakdanjiku psa

Na splošno skoraj vsi psi stremijo za občutkom varnosti in reda. Potrebujejo vodjo, ki jih usmerja, in na katerega se lahko zanesejo. Postavite pravila in dnevne obrede, na osnovi katerih se lahko psi orientirajo. Vi odločate, kako bo potekal dan, ne vaš pes. Začnite na primer vsako jutro med sprehodom s kratkim treningom poslušnosti. Dajte mu najpomembnejše ukaze in ga pohvalite, če jih že v prvem poskusu pravilno izvede. Obroki, sprehodi ali skupne igre naj vedno potekajo ob približno istem času, pri tem pa mu pokažite, da ste vi glavni. Prav tako kot pri zgoraj omenjenih primerih o lajanju pri hišnih vratih ali med sprehodom, psa nagradite le za stvari, ki jih je na vašo zahtevo dobro in pravilno opravil. Ne kritizirajte ga, če je naredil kaj narobe (npr. če je glasno lajal), temveč ga raje pohvalite, če je na vaš ukaz prenehal lajati.

Kdaj začeti s pasjo šolo?

Pasja šola je lahko zelo koristna za vašega psa. Z doslednim treningom lahko odpravite neželeno vedenje psa. Starejši kot so psi in dlje kot je bilo lajanje "del njihovega življenja", toliko dlje bo trajal ta postopek odvajanja. Vendar brez skrbi, če imate pred seboj malega mladička: še najbolj vztrajen pes, ki laja, se lahko umiri! Včasih pa tega ne boste dosegli sami. Zato ne odlašajte z iskanjem pomoči pri strokovnjakih, ki vam in vašemu psu lahko ponudijo pravo pomoč. Obisk pasje šole, veterinarja ali pasjega terapevta so se v veliko primerih izkazali kot zanesljiva rešitev.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
17 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.