Trening s klikerjem za psa

Trening s klikerjem za psa - pes poda taco

Trening s klikerjem: Tako izgleda moderna vzgoja psa!

Ste imeli v otroštvu radi klikajoče igrače? Kliker je namreč ravno takšna naprava. Načelo je enako: Ko pritisnete na gumb, zaslišite nežen pok. Spodaj so povzete najpomembnejše informacije za trening s klikerjem za psa.

Kaj je kliker?

Povedano preprosto je kliker ročni predmet v obliki kapljice, ki ima na sredini gumb. Nekatere različice so opremljene tudi z raztegljivo palico, s katero lahko pokažete na stvari.

S trakcem si ga lahko privežete na zapestje. Ko pritisnete na gumb, se zasliši klikajoč zvok.

Trening s klikerjem za psa - pes s klikerjem v gobcu
S klikerjem je vzgoja vašega psa zabavna.

Kako deluje trening s klikerjem za psa?

Trening s klikerjem za psa že več let uporabljajo pri vzgoji psov, konjev in tudi mačk. Znanstvene raziskave so pokazale, da se živali pri treningu s klikerjem lažje naučijo trike in opuščajo neželena vedenja.

Načelo je naslednje: Vsak klik pomeni nagrado. Da bo vaš pes klikanje razumel kot pozitivni signal, ga morate najprej navaditi na zvok in mu pokazati, da mu lahko prinese nagrado.

Na kaj morate biti pozorni ob prvem treningu s klikerjem?

Preden začnete s treningom, bodite pozorni na nekaj določenih postavk. Toda brez skrbi! Ko jih enkrat usvojite, boste tako vi kot vaš pes navdušeni nad klikerjem!

Kaj potrebujem za trening s klikerjem za psa?

Za začetek treninga s klikerjem potrebujete le troje: Kliker, nekaj priboljškov ali suhe hrane in pozornega psa.

Še posebej slastne priboljške za pse najdete v naši spletni trgovini zoohit.

Kako lahko pri prvem treningu psa uporabim kliker?

Pri prvem treningu je pomembno, da psa naučimo načelo delovanja klikerja. Najprej na hitro pritisnite na gumb in psu takoj dajte priboljšek. Tukaj igra čas pomembno vlogo! Šele ko vam to uspe, bo pes spoznal bistvo treninga.

To vajo ponovite približno petkrat na trening. Po vsakem kliku psu ponudite priboljšek, da bo klikanje povezoval z nagrado. Če mu priboljšek ponudite prepozno, bo klikanje izgubilo svoj pomen. Ko pes spozna, da klikanje pomeni nagrado, lahko začnete s pravim treningom.

Nasveti za uspešen trening s klikerjem za psa

Trening s klikerjem začnite z vajo, ki jo vaš pes že obvlada – na primer ukaz ”sedi”. Psu dajte ukaz in če vas uboga, pritisnite na gumb klikerja.

Najpomembnejša pravila na kratko:

 • Poskrbite, da bo pes klikanje povezal z nagrado.
 • Trening naj poteka v sproščenem okolju, kjer je čim manj zunanjih dražljajev.
 • Pazite na pravi čas: Če ste prepočasni, pes svojega vedenja ne bo povezal s klikom.
 • Nagrado mora prejeti takoj po kliku.
 • Krajše vaje so praviloma produktivnejše od daljših.
 • Psu privoščite odmor, ko mu koncentracija pade.
 • Najprej začnite s preprostejšimi vajami, da psa ne preobremenite.
trening psa - pes dobi priboljšek
Po vsakem treningu s klikerjem pes prejme zasluženo nagrado!

Kaj lahko psa naučim s pomočjo klikerja?

Če ujamete pravi čas, lahko s psom postopoma vadite trike. Hkrati lahko na ta način svojega psa odvadite neprimernega vedenja (npr. prekomerno lajanje). To vam lahko uspe, če želeno vedenje pozitivno krepite, za neželeno vedenje pa se ne zmenite.

Še en nasvet: Psa nikoli ne silite, če je utrujen. S treningom zaključite takoj, ko izgubi zanimanje.

Ko se pes enkrat navadi na kliker, lahko to malo napravo vedno vzamete s seboj.

Katere trike lahko psa naučim?

Zagotovo se sprašujete, katere trike lahko psa naučite s pomočjo klikerja?

Odgovor se glasi: Vse in še več. Stopnja težavnosti se seveda razlikuje. Kot začetniki začnite s preprostejšimi pasjimi triki, da ne boste preveč obremenili svojega psa in sebe.

Triki za začetnike

 1. Vrtenje v krogu

Če želite psa naučiti vrteti se v krogu, mu morate pustiti, da sledi vaši roki. To lahko dosežete tako, da v roki držite priboljšek. Praviloma se mora pes na koncu zavrteti v krogu že takrat, ko s prazno roko v zraku narišete krog.

Pomembno je, da kliknete in psa nagradite samo takrat, ko se pes v celoti zavrti. Če se pes po nekaj poskusih pravilno zavrti, mu lahko ukažete tudi ustno (npr. ”zavrti se”). Tako mu lahko postopoma po več treningih prenehate kazati z roko in ga navadite, da bo ubogal samo vaš glas.

 1. Postavitev na zadnje tace

Za ta ukaz psa najprej posedite. V roko vzemite pripomoček in obe roki stisnite v pest ter jo držite v smeri svojega psa. Bodite na takšni razdalji, da bo pes brez težav stegnil tace do vaših rok.

Da bo lahko pokazal takšno vedenje, ga morate na začetku vaje spodbuditi, da se vaših rok stoje dotakne z obema tacama. Če pokaže takšno vedenje, takoj kliknite in ga nagradite. Tudi tukaj lahko postopoma opustite uporabo rok in pustite, da se pes odzove le na vaš ukaz.

trening psa - pes na travi
S klikerjem se hitro naučite trikov in se pri tem zelo zabavajte!
 1. Tačke na določen predmet

Pri tem triku psa naučite, da se s prednjima tacama opre na ploski predmet. Preden začnete s treningom, si pripravite stabilen in ploski predmet.

Naprej poskrbite, da bo predmet psa zanimal. Predmet položite pred psa in kliknite ter ga nagradite takoj, ko pokaže zanimanje za ta predmet. Če ne pokaže zanimanja, lahko pomaga, da predmet potisnete sem in tja.

Ko pes predmet poveže z nagrado, lahko prenehate s klikanjem in nagrajevanjem. Zdaj mora pes pokazati drugačno vedenje, da bo od vas prejel nagrado. In to tudi preizkusi.

Kliknite takoj, ko pes s taco stopi na predmet. Za dosego takšnega vedenja pa je potrebno nekaj potrpljenja. Če vaš pes po nekaj ponovitvah spozna, da mora na predmet položiti svojo taco, lahko prenehate s klikanjem.

Naslednja stopnja je, da pes položi obe taci na predmet. To dosežete na podoben način: Ko pes položi obe taci na predmet, kliknite in ga nagradite. Če pravilno izvede to dejanje, ga lahko navadite na svoj glasovni ukaz.

Da in ne: Najpomembnejša pravila treninga s klikerjem za psa

Kliker je primeren za vse pse in lastnike. Toda za uspešen trening upoštevajte nekaj pravil:

 • Ukaze trenirajte šele takrat, ko pes spozna način delovanja klikerja.
 • Čas je ključnega pomena: Če kliknete prehitro ali prepozno, boste psa samo zmedli.
 • Pri treningu s klikerjem bodite tiho, saj se mora pes osredotočiti na zvok klikanja.
 • Ne preobremenite svojega psa in ga učite samo ukazov, ki jih je sposoben obvladati.

Če boste zgoraj navedena pravila upoštevali, lahko s psom dosežete veliko. Najpomembneje je, da se zabavate. Če pa vaš pes nima volje do treninga, lahko storite naslednje: Kliker za nekaj časa dajte na stran in s treningom pričnite, ko pes znova pokaže zanimanje.

V naši spletni trgovini zoohit najdete izdelke za trening s klikerjem.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.