Razvoj mladičev: Od skotitve do odraslega psa This article is verified by a vet

Razvoj pasjih mladičev

Faze razvoja mladiča se začnejo že zgodaj pri materi.

Vsak mladič gre skozi številne faze razvoja, dokler ne zrase v odraslega psa. V reviji Zoohit preberite, kaj je pomembno za razvoj pasjih mladičev v samozavestne in sproščene pse.

V nadaljevanju vam bomo predstavili različne faze v razvoju pasjih mladičev. V enem delu imata pasja mati in vzreditelj zelo pomembno vlogo. Ko pa se mladič preseli k vam, ste zanj odgovorni vi.

Ne pozabite: Povezave do izdelkov, prikazanih v videoposnetku, najdete v opisu videoposnetka YouTube.

Neonatalna/vegetativna faza

Ta faza se začne s skotitvijo mladičev in obsega prva dva tedna življenja. Mladiči se skotijo slepi in gluhi. Najpomembnejša občutka v tem začetnem obdobju sta lakota in mraz.

Mladiči večino časa spijo ali pa iščejo stik z materjo, da bi zaužili hrano in se ogreli. Pri iskanju, kažejo naslednje iskalno vedenje: mladiči premikajo glavo naprej in delajo krožne gibe. Tako se ne oddaljijo preveč od legla.

V tem času že poteka prvo učenje. Ko so lačni ali jim je hladno, morajo mladiči aktivno ukrepati, za to pa so nagrajeni z zaužitjem hrane ali telesnim stikom. Te izkušnje mladiču ne smemo odvzeti tako, da jim preveč pomagamo. Manjši stres spodbuja stabilno čustveno ravnovesje.

V tej fazi razvoja je treba mladiče zaščititi, vendar ne pretirano oskrbovati.

Razvoj pasjih mladičev
Zgodnji stik z ljudmi spodbuja socializacijo.

Prehodno obdobje v razvoju mladičev

Tretji teden življenja mladiča se imenuje prehodno obdobje. V tem času se odprejo oči in slušni kanali, ter izraščajo mlečni zobje. Vendar mladič spregleda šele 17. ali 18. dan. To povečanje čutnih vtisov povzroči, da se mladiči začnejo odzivati na brate in sestre, ljudi in okolje.

Aktivnost se povečuje, čeprav še vedno veliko spijo. Zaradi povečanega gibanja, na primer pri plazenju nazaj, se prične izgradnja mišic in izboljša koordinacija.

V tej fazi razvoja mladičev poteka tudi začetna socializacija, ko mladiči vzpostavijo stik s svojimi bratci in sestrami. Vzreditelj lahko z rednim božanjem po celotnem telesu spodbuja in usmerja privajanje na človeka.

Obdobje socializacije

Faza socializacije je najpomembnejša faza razvoja v življenju mladega psa. Odvisno od pasme lahko traja od četrtega do šestnajstega tedna starosti.

V tej fazi občutljivi mladiči pridobivajo prve vtise, zato je ključna za učenje. Vsi dražljaji iz okolja in žive narave (sorodniki in druga živa bitja), ki jih mladič v tej fazi spozna na pozitiven način, se lahko normalno shranijo v njegov spomin. Ti varnostni dražljaji pomagajo psu, da samozavestno pristopa k novim dražljajem ali situacijam.

Ker se previdnost mladičev do novih stvari povečuje od sedmega tedna dalje, je zelo pomembno, da od tretjega do petega tedna pridobijo čim več vtisov. V tej fazi prevladuje radovednost in učenje poteka brez potrebe po posebni nagradi. To pomeni, da se lahko prvega treninga že zgodaj lotimo na igriv način.

Pri približno osmih tednih se bo mladič preselil k vam. Na tej točki faza socializacije še zdaleč ni končana. Zdaj morate prevzeti odgovorno nalogo, da mladiča mirno uvedete v novo okolje in mu čim več pokažete.

Pomembno: Že pri vzreditelju morajo mladiči pridobiti veliko pozitivnih izkušenj in vtisov. Socializacijo je treba nadaljevati tudi po selitvi v nov dom.

Podrobne možnosti za trening in dodatne nasvete o fazi socializacije najdete v našem članku Socializacija mladičev.

Mladostno obdobje v razvoju mladičev

Mladostno obdobje je naslednja stopnja v razvoju mladičev. Začne se z menjavo zob in konča z nastopom spolne zrelosti (gonitev pri psicah in dvigovanje nog pri samcih). Glede na pasmo lahko to obdobje traja od šest do dvanajst mesecev. Na tej stopnji razvoja spremembe niso več tako izrazite kot v prejšnjih.

Hitra rast prvih mesecev je končana in mladiči na začetku te faze dosežejo približno dve tretjini svoje odrasle velikosti. Zdaj se povečujeta predvsem moč in motorične spretnosti.

Ljubeča in dosledna vzgoja

V tem obdobju življenja morate mlade pse še naprej vzgajati na igriv, a dosleden način. Prav tako morate izboljšati urjenje osnovnih ukazov in motoričnih spretnosti. Tako boste ustvarili osnovo za dobro vzgojenega psa.

Za to stopnjo razvoja mladiča je normalno tudi to, da pes vedno znova preizkuša meje. Tako se nauči razvrščati družbene strukture v svojem okolju in se jim prilagoditi. Ljubeče in dosledno vodenje je zelo pomembno tudi v vsakdanjem življenju!

Pogosto se pri približno štirih mesecih starosti pojavi druga faza strahu. Nenadoma se že znani dražljaji iz okolja ponovno razvrstijo kot nevarni. V tej fazi pokažite mladičku, da se lahko zanese na vas, tako da ostanete mirni in sproščeni. Dajte mu čas, da si novo situacijo ogleda sproščeno in v svojem tempu.

usposabljanje mladiča labradorca
Izobraževanje v pasji šoli se nadaljuje tudi v mladostniških letih.

Adolescenčno obdobje

Mladi pes, odvisno od pasme, pri šestih do dvanajstih mesecih preide v obdobje adolescence. Ta se začne s spolno zrelostjo in pri približno dveh letih starosti preide v zrelost.

Spolna zrelost

Prvi del se začne s spolno zrelostjo, ki lahko traja do drugega leta življenja, odvisno od pasme psa. Temu obdobju pravimo tudi mladostniška leta ali leta odraščanja.

Ko se spolni hormoni prvič aktivirajo, je mladim psom pogosto težko sodelovati – podobno kot pri mladih ljudeh v puberteti. Nenadoma imate mladega psa, ki se je naučil vseh ukazov in morda celo nekaj trikov, nato pa naenkrat ne zna izvesti niti ukaza “sedi”.

Pomembno je, da ostanete sproščeni, a dosledni. Gradite lahko na odnosu zaupanja, ki ste ga razvili in oblikovali v prvih mesecih. Z ljubeznijo morate s svojim mladim psom še naprej vaditi ukaze.

V tej fazi so zelo pomembni tudi stiki stiki z drugimi psi. Vendar pa morajo ti potekati čim bolj mirno in nadzorovano ter se ne smejo spremeniti v boj za oblast. Izogibajte se konfliktnim stikom.

V tem času mladi pes počasi dozoreva v odraslega psa.

Obdobje zrelosti

Odvisno od pasme se tako imenovano obdobje zrelosti začne pri približno dveh letih starosti. Včasih se značilnosti pasme in značaj psa pokažejo in utrdijo šele takrat. Pogosto se pojavlja različno izrazito teritorialno vedenje.

Ravni hormonov se stabilizirajo, s tem pa tudi vedenje do drugih psov. Pes ne sprejema več vseh kot soigralce in včasih kaznuje njihovo vsiljivo vedenje.

Obdobje odraslosti

Značaj in telesni razvoj vašega psa sta zrela in stabilna. Posamezne negativne izkušnje ga praviloma ne morejo pretresti. Vendar je vaše dosledno ravnanje še vedno potrebno. Občasno bo vaš pes preizkušal, ali obstoječe omejitve in pravila še vedno veljajo.

Mimogrede, na splošno velja: večja kot je pasma, kasneje bo žival odrasla.


Dr Cornelia Kolo, Veterinar
frau zwei hunde

During my studies of veterinary medicine and my doctorate at the Ludwigs-Maximilians-University in Munich, I was able to gain numerous insights into the diverse fields of veterinary medicine. Since 2011, I have been in practice as a veterinarian with a wide variety of animals and their diseases. My passion belongs to the task of helping my patients in the best possible way and ensuring their well-being. I also like to share my knowledge as a veterinarian and as a long-time dog owner and dog athlete as an author.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.