Moj pes se boji ognjemeta

Moj pes se boji ognjemeta

Moj pes se boji ognjemeta, kaj lahko storim, da mu pomagam? Silvestrovanje, državni praznik ali drug velik dogodek: Žareči ognjemet na nočnem nebu je vedno zelo navdušujoč. Na žalost pa mnogi psi to vidijo povsem drugače. Stokajo, nemirno tekajo po stanovanju in trepetajo. Postanejo živčne razvaline. Preberite, kako lahko svojega psa navadite na ognjemet in kako ga lahko pomirite.

Novo leto je za nekatere lastnike psov pravi izziv. Glasne rakete, barviti bliski in eksplozije lahko hitro vznemirijo tudi sproščenega psa. Medtem ko se nekateri psi preprosto umaknejo ali poiščejo zavetje pri lastniku, pa druge pse zagrabi panika. Nočejo več jesti, se ne odzivajo, trepetajo ali panično tekajo okrog. Ko pes pokaže tovrstne simptome, mu stojte ob strani in mu lajšajte strah. Kako lahko umirite razburjenega psa? Navsezadnje ognjemeta ni mogoče izklopiti s pritiskom na gumb.

Nujni ukrepi proti strahu pred ognjemetom

Ko počijo prve rakete in se urni kazalec vedno bolj približuje polnoči, je seveda že prepozno, da bi izvajali dolgotrajne terapije proti strahu pred hrupom. Vendar pa lahko tudi takrat še nekaj storite za lajšanje tesnobe svojega psa.

  • Psa na povodec

Tudi na silvestrovo morajo psi na sprehod. To ni nobena rešitev, če ves čas ostanemo v stanovanju. Da bi sprehod bil karseda sproščen, pojdite ven čez dan in obiščite mirna mesta. S psom pojdite v gozd in se izogibajte velikim mestom, kjer se ulice razdivjajo že nekaj ur pred novim letom. Vendar imetje svojega psa vedno na povodcu. Navsezadnje vas lahko povsod preseneti glasen pok rakete. Obstaja namreč veliko tveganje, da vam pes zbeži in ne bo več našel poti nazaj oz. priteče na prometno cesto.

  • S psom skupaj v hišo

Z naraščajočo temo se povečuje tudi hrup prvih novoletnih raket. Zdaj je čas, da se s svojim psom vrnete v stanovanje. Čeprav je v večini držav običajno, da novo leto preživimo na ulicah, pa ostanite pri svojem psu in ga ne puščajte samega, če je prestrašen. Pri zelo prestrašenih psih običajno ni dovolj, da bi se sami splazili v mirno sobo – v svojo bližini potrebujejo svojega lastnika, ki jim lahko zagotovi varnost.

  • Zaprite vrata, okna in polkna

Glasen hrup ognjemetnih raket potuje tudi skozi debele stene. Če zaprete vrata, okna in polkna boste lahko zadušili zvoke, ki strašijo vašega psa. Mnogi psi se pri tem že zelo umirijo. Nekatere pse prestrašijo tudi bliski raket. Če na oknih nimate polkna, potem vsaj zagrnite zaveso.

  • Prižgite radio in zaigrajte glasbo

Poleg zaprtih oken lahko hrup ognjemeta preglasite z drugimi zvoki, ki jih vaš pes že pozna. Vklopite svojo najljubšo glasbo ali pa prižgite radio. Tudi zvoki televizorja, pralnega ali pomivalnega stroja lahko pomirijo vašega psa. Toda ne pretiravajte z glasnostjo, saj lahko vašega psa tako še dodatno vznemirite.

  • Psa zamotite s prijetnimi vonjavami ali priboljški

Psi, ki še niso preveč živčni, jih lahko od hrupa odvrnete s posebnimi vonji ali okusnimi priboljški. Tako bo pes svojo pozornost iz hrupa preusmeril na vonj oz. okus priboljška. Po stanovanju lahko označite sled vonja, ki ji bo vaš pes sledil. Psi, ki še vedno imajo apetit, bodo zelo veseli različnih poslastic, ki jih običajno nikoli ne dobijo. Tak obodo za kratek čas pozabili na hrup.

  • Bodite mirni in sproščeni

Pri vseh zgoraj omenjenih ukrepih je najpomembneje naslednje: Ostanite mirni in sproščeni ne glede na to, kaj počnete. Svojemu psu tako poveste, da je vse v redu in mu hkrati pokažete, da glasni pok ognjemeta ni nič nenavadnega. Če ste pred psom tudi sami živčni in nervozni, bodo vsi ostali ukrepi zaman.

Moj pes se boji ognjemeta © Magnus Pomm / stock.adobe.com

Ne pretiravajte z božanjem!

Prav tako hudo bi bilo, če bi prestrašenega psa začeli umirjati in ga božati. Tolažilne besede, kot so “Ubogi kužek! Hrupa bo kmalu konec”, vaš pes ne razume. Ob tolaženju pes se pes popolnoma osredotoči na svoj strah in lahko postane še bolj vznemirjen. Tudi, če postane težko: Prezrite njegov strah in se do njega obnašajte povsem običajno. Za psa seveda poskrbite, vendar ga pri tem ne tolažite in ga ne božajte preveč. S psom se usedite na kavč, uživajte v pogovorih s svojo družino, preberite kakšno dobro knjigo, poslušajte svojo najljubšo glasbo ali si privoščite kozarec dobrega vina. Z vašo bližino in mirnim vedenjem boste psu zagotovili veliko večjo varnost, kot pa če bi živčno tekali okrog. Pokažite mu, da pok ognjemeta ni nič posebnega in vas ne moti.

Lahko psu ponudim pomirjevala?

Če ti ukrepi ne pomagajo, se veliko lastnikov psov zateče k pomirjevalom. Čeprav je to razumljivo, pa naj bo ta izbira res zadnji izhod v sili. Večina pomirjeval vašega psa preprosto ohromi, ne da bi odpravila stres ali vzroke stresa. Če se pes ne more premikati in posledično umakniti pred glasnim hrupom, lahko privede do še večjega strahu. Najprej se nujno pogovorite s svojim veterinarjem, ki vam bo pojasnil, ali lahko vašemu psu pomirjevala res pomagajo. Tudi zeliščne pripravke, ki imajo pomirjujoč učinek, kot na primer Bachova roža ali homeopatija (Globulis), vašemu psu dajajte izključno samo po navodilih veterinarja.

Lahko strah pred ognjemetom pozdravimo?

Strah pri psih lahko zdravimo – pa naj bo to strah pred tem, da ga pustimo samega ali pa strah pred neznanci, drugimi živalmi ali neznanimi zvoki. Pse, ki se bojijo glasnega poka ognjemeta, je ponavadi tudi strah podobnih glasnih zvokov, kot recimo grmenje med nevihto. Pomembno je, da se vprašamo, zakaj se tovrstnih zvokov bojijo. Terapija pod vodstvom strokovnjaka vam lahko pomaga odkriti vzrok težave in kako jo odpraviti. V nekaterih primerih lahko pes postane ”vodja krdela”, če opazi, da na primer njegov lastnik nima dovolj avtoritete nad ostalimi in psu ne more zagotoviti dovolj varnosti.

Desenzibilizacija s pritiskom na gumb

Druga oblika terapije je lahko desenzibilizacija s posnetki na CD-ju ali ustreznimi zvočnimi posnetki z interneta. Lastnik psu predvaja zvok ognjemeta in glasno počasi povečuje. Samo če vaš pes ostane miren, ga pozitivno spodbujajte. Če postane živčen ali zaskrbljen, se ne zmenite zanj. Na ta način lahko psa vedno bolj navajate na tovrsten hrup. Takšna metoda zahteva veliko časa, zato z njo začnite nekaj tednov pred silvestrovanjem.

Nadaljnji ukrepi proti strahu

Poleg že opisanih oblik pomoči obstajajo še številne druge metode, s katerimi lahko psa navadimo na ognjemet. Čeprav so nekatere izmed njih precej nenavadne, njihov uspeh pa je sporen, se splača preveriti, kakšne so alternative. Obstajajo na primer izdelki proti stresu v obliki razpršila in ovratnic, ki psa s sintetičnimi feromoni pomirijo. Nekateri trenerji psov delajo z metodo Ttouch, ki temelji na metodi Kanadčanke Linde Tellington-Jones. S posebnimi dotiki z rokami lahko pri živali sprostimo napetost in pospešimo samozdravljenje. V nekaterih primerih uporabljajo tudi telesne povoje, ki psu dajo občutek stabilnosti in s tem varnosti. Podobno velja tudi za tako imenovano oblačilo “Thundershirt”, ki je sestavljeno iz trdnega materiala in se tesno zamota okoli telesa psa. Nežen in neprestan pritisk dobro vpliva na številne pse.

In naslednje leto?

Kljub vsem tem ukrepom se mnogi lastniki psov ne veselijo naslednjega silvestrovanja. Tudi če vam je psa uspelo pomiriti, pa bodo psi le v redkih primerih uživali ob silvestrovanju. Večina psov ne mara glasnih pokov ognjemeta in stresnega vrveža v stanovanju. Mogoče se boste naslednjič opravili na kraj, kjer je na primer zaradi ohranjanja narave ognjemet prepovedan. Konec koncev pa lahko mirno silvestrovanje dobro vpliva tudi na nas!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.