Odrasel pes na povodcu

Odrasel pes na povodcu

Vodenje s povodcem je pogosta težava pri starejših psih. Številni psi se namreč niso naučili, kako se obnašati na povodcu.

Sprehod z vašim štirinožcem naj bi bil praviloma sproščujoč. Toda številni lastniki psov to vidijo povsem drugače: Odrasel pes na povodcu jih preprosto vleče naprej. Pojasnili vam bomo, kako lahko starejšega psa naučite pravilnega vedenja na povodcu.

Naj gre za hidrant, drevo ali drugega psa: Vaš pes si bo želel tja in to takoj! Sprehod se bo tako zelo hitro prelevil v pravi tek. Težje pse boste le s težavo zaustavili. Že 10 kilogramov težki pes vas lahko hitro podre v spolzkem jesenskem listju.

Močno vlečenje za povodec zelo obremenjuje vratni del hrbtenice vašega psa. Obstaja torej veliko razlogov, zakaj odraslega psa navaditi na povodec. Potrebujete dobro motivacijo, veliko potrpljenja in predvsem izpiljen načrt.

Bodite suvereni, a ne pozabite na zabavo

Kako lahko odraslega psa navadimo na ohlapen povodec? Različni trenerji psov vam bodo podali različne odgovore. Nekdanje ulične pse moramo najprej navaditi na ovratnico in oprsnico. V tem primeru vam priporočamo, da se sestanete s profesionalnim pasjim trenerjem.

Najprej se bomo osredotočili na odrasle pse, ki se kot mladički niso navadili hoditi ob ohlapnem povodcu. Psi, ki imajo težave pri hoji s povodcem, običajno niso izučeni še na nekaterih drugih področjih. Na primer ne poslušajo, ko jih pokličete k nogi. Zato moramo izbrati tudi pravi način treninga.

Ko odraslega psa navajamo na povodec je ključnega pomena, da ostanemo suvereni, hkrati pa ne smemo pozabiti na zabavo. Najpomembnejše pravilo se glasi: Nikoli ne vlecite za povodec! Vlečenje za povodec ne bo imelo pomena, če bo pes prišel do svojega cilja oz. nagrade. Nagrada bo namreč to nezaželeno vedenje le še okrepila.

Zakaj flexi povodec ni priporočljiv?

Med treningom torej nikoli ne vlecite za povodec. Zato tudi ne uporabljajte flexi povodca. Če ima vaš pes težave z povodcem, ne trenirajte s flexi povodcem, saj bomo z njim samo krepili vedenje, ki ga ne želimo.

Flexi povodec je primeren samo za pse, ki so dobro navajeni na povodec. Za trening si v najboljšem primeru izberite dvometrski nastavljivi povodec.

Kako poteka trening?

Pri treningu si zamislite navidezni kvadrat, v katerem se sme vaš pes gibati, pri tem pa mora ves čas ostati ob vaši nogi. Če povodec ostane ohlapen in pes ostane znotraj tega kvadrata, ga lahko nagradite. V kolikor pa kvadrat zapusti in povleče za povodec, ga kaznujete tako, da se ustavite.

Krepite pozitivno vedenje

Psa nagradite takrat, ko se vrne v kvadrat in sprosti povodec. Na začetku treninga nagradite v zelo kratkih časovnih presledkih. Kot nagrado mu lahko ponudite suho hrano, vendar mu ne pozabite temu primerno prilagoditi količino obrokov. Bodite pozorni, da ga nagradite samo v primeru, ko je povodec ohlapen.

Sprva naj trening poteka na območjih, kjer ni veliko motenj. Če je trening uspešen, lahko povečate stopnjo težavnosti in podaljšate časovne presledke med nagradami. Več motenj pomeni ve priboljškov. Če je povodec napet, se ustavite ali naredite nekaj korakov nazaj.

Pomembno! Ko se ustavite oz. stopite nekaj korakov nazaj, pes ne sme prejeti nagrade. Težavnost počasi stopnjujte, dokler ne boste usvojili tudi pasjih srečanj.

Odrasel pes na povodcu © Karoline Thalhofer / stock.adobe.com
Če vas pes ne vleče za povodec in je pozoren na vas, potem je čas za nagrado.

Oblikujte trening

Če je vaš pes vajen, da vas vleče za povodec, se te navade ne bo znebil z danes na jutri. Zato čas treninga omejite na nekaj minut naenkrat. Drugače boste psa – in morda tudi sebe – preobremenili.

Odrasel pes na povodcu terja veliko potrpežljivosti, zlasti v primeru, če na povodec ni navajen. Zato je priporočljivo, da oblikujete svoj trening. Na ta način boste psu jasno povedali, kdaj je čas za natančno oz. strogo upoštevanje pravil in kdaj se lahko malce bolj sprosti.

Tako to gre: Za trening uporabite ovratnik, za sprehode pa oprsnico. Med sprehodom lahko psu nadenete oboje, tako da lahko povodec na hitro preklapljate med ovratnico in oprsnico. Bodite dosledni: Pri ”strogem” sprehodu psu nikoli ne pustite, da bi svoje dosegel z vlečenjem za povodec!

Če nočete na sprehod z ovratnico in oprsnico hkrati, lahko izberete oprsnico, na katero lahko povodec pritrdite tudi na sprednji del prsnega koša. 

Različice

Zgoraj opisana različica ni primerna za vse pse. Nekateri psi hitro izgubijo potrpežljivost, če jih ne razveseljujemo s priboljški. Spet druge pa priboljški ne bodo privlačili.

Za te pse je primerna metoda hoje zadaj. Pri agresivnih ali zelo bojazljivih psih jo uporabljajte samo pod nadzorom trenerja psov. Načelo je preprosto: Psu ne pustite, da bi šel naprej.

Takoj, ko se pes premakne z vaše strani naprej, izberite eno izmed spodnjih dveh možnosti

  1. Roko mu položite na prsni koš (ne na grlo) in ga nežno, vendar zagotovo potisnite nazaj. Nato se brez besed odpravite naprej.
  2. Postavite se pred psa in se sprehodite proti njemu, tako da bo stopil nekaj korakov nazaj. Nato se brez besed odpravite naprej.

Pazite, da psa ne prestrašite, ga ne potisnete za grlo in mu ne stopite na tačko! Ne gre za to, da bi ga prestrašili, temveč mu samo s telesno govorico pojasnili pravila. V tej različici prvih nekaj tednov psa ne spodbujajte s priboljški, prav tako pa mu ne dovolite nobenih izjem.

Odrasel pes na povodcu: Bodite potrpežljivi!

Po prvih dneh treninga boste verjetno opazili izboljšanje, zlasti na znanih poteh sprehoda. Toda neznana področja so za psa pogosto zelo vznemirljiva in zdelo se vam bo, da boste morali začeti iz nič. Napredovali boste zelo počasi. Bodite potrpežljivi!

Nikoli ne bodite nesramni do psa in ga ne kregajte. Vsak korak nazaj je za vašega psa učni korak. Pomaga vam lahko že en koristen ”Hej!”, preden psa ustavite in potisnete nazaj. Pozneje bo morda ta beseda dovolj, da boste psa upočasnili oz. zaustavili.

Potrpežljivost se lahko obrestuje na dva ali tri načine. Vodenje s povodcem namreč ponavadi izboljša poslušnost psa, ko ga pokličete k nogi. Pes se nauči, da ga vodi njegov lastnik.

Doslednost je (skoraj) vse

Odrasel pes na povodcu zahteva veliko doslednosti, kar je tudi ena od najpomembnejših stvari treninga. Če pes vleče za povodec, nagradi namreč sam sebe: Pot si utre na primer do zanimivega vonja ali do vodnjaka.

V veččlanskem gospodinjstvu poskrbite, da bodo vsi člani dosledno navajali psa na povodec. V tem času med sprehodom ne boste mogli strmeti v svoj pametni telefon ali pa telefonirati. Vso svojo pozornost namenite svojemu psu!

Krepite medsebojno vez

Pozornost je ključnega pomena. Številni psi vlečejo za povodec zato, ker je na sprehodu vse ostalo zanimivo bolj kot pa njihov lastnik. To skušajte spremeniti!

Med sprehodom izvajajte kratke vaje: Po svojo nogo skrijte priboljšek. Psu ga izročite šele takrat, ko vas pogleda v oči. Počasi podaljšujte čas gledanja v oči.

Interakcije s psom krepijo vašo medsebojno vez in olajšajo vodenje odraslega psa s povodcem. Psa občasno pohvalite s prijateljskim glasom. Pohvalno besedo, kot je recimo ”fino”, uporabite samo takrat, ko imate pri sebi priboljšek.

Pomoč za vodenje na povodcu

V trgovinah je na voljo nekaj pripomočkov, ki vam lahko pomagajo pri vodenju odraslega psa s povodcem. Sem spadajo naprimer haltijiTi vam omogočajo, da nadzorujete tudi fizično močne pse. Halti je poseben povodec, ki pritiska na glavo psa, zato ga uporabljajte samo po navodilih svojega pasjega dreserja.

Drugi nasveti

  • Pred treningom s povodcem psa zabavajte z igranjem.
  • Na sprehod se odpravite šele takrat, ko je vaš pes osredotočen in pozoren na vas.
  • Pes naj povodec pozitivno sprejema in se ga veseli.
  • Psa nikoli ne vlecite za povodec.
  • Sprememba smeri pri treningu povečuje pozornost vašega psa.
  • Bodite dosledni, toda psa ne kaznujte.
  • Med treningom ne dovolite srečanj z drugimi psi.
  • Kdor na začetku sledi navodilom, bo kasneje hodil z ohlapnim povodcem!

Viri

Splet:

https://www.hundewiese.de/leinenfuehrigkeit-entspanntes-gassi-gehen-mit-erwachsenen-hunden/

https://www.martinruetter.com/wien/news/details/artikel/so-klappts-mit-der-leinenfuehrigkeit/

Literatura:

Rütter, Marin: „Problem gelöst mit Martin Rütter“. Stuttgart 2017. S. 84-100.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.