Pes grize – kaj storiti?

pes grize - nemški ovčar na belem ozadju

Pes grize – kaj naj storim?

Pes, ki kaže agresivno vedenje do drugih psov ali celo ljudi, predstavlja veliko tveganje – še posebej, če je že skočil ali ugriznil druge pse oz. osebe. Pokazali vam bomo, kaj storiti, ko pes grize. Povedano na kratko: vsak pes ima drugačen značaj in svojo preteklost, zato ni enotne rešitve za vse.

Upoštevajte naslednje: pes ne grize iz muhavosti. Na ugriz se pes pripravlja že dolgo vnaprej in običajno temelji na zakoreninjenih nesporazumih v komunikaciji z ljudmi in živalmi. Da bi to prepoznali, se je smiselno obrniti na profesionalnega trenerja psov. Skupaj lahko pridete odkrijete vzrok in se v prihodnje izognete agresiji. Toda pazite! Prav pogosto je, da tudi majhni in dobrodušni psi postanejo agresivni in pričnejo gristi, zlasti zato, ker jih lastniki med vzrejo niso jemali preveč resno.

Varnost je na prvem mestu: nagobčnik

V primeru agresivnega vedenja poudarek temelji na preprečevanju nevarnosti. Pes, ki lahko ugrizne, bi se v javnosti smel sprehajati samo z nagobčnikom. Morda pa boste tudi v zasebnem življenju morali sprejeti kakšne previdnostne ukrepe. Pomembno je, da je navajanje na nagobčnik pozitivna izkušnja.

Ko se pes agresivno odzove na druge pse

Agresivno vedenje do drugih psov lahko kot lastniki preprečimo tako, da smo pozorni na prve znake tovrstnega vedenja, kot sta kroženje in renčanje. Če veste, da je vaš pes agresiven le do nekaterih drugih skupin psov (npr. samci, ovčarji ipd.), se lahko takšnemu srečanju izognete tako, da se pogovorite z drugimi lastniki psov in se na sprehod ne odpravite po isti poti. Seveda pa pri tem pomaga tudi šolanje psa.

Kaj narediti, če pride do soočenja?

Če pride do pretepa med dobro socializiranimi živalmi, pride ponavadi do ritualnega pretepa, katerega namen ni poškodovanje nasprotnika. Vsekakor pa lahko tudi pri takih spopadih pride do resnih posledic, zlasti kadar med živalma obstajajo velike razlike v velikosti. Resnejši pa so ponavadi nenadni napadi, ki ne kažejo običajnega družbenega vedenja. Poleg tega se lahko prizadeti pes, ki ga oblikuje ta izkušnja, agresivno odzove na pse, ki jih sreča v prihodnosti.

Če vaš pes ugrizne ali je ugriznjen, v nobenem primeru ne posredujte – z vpitjem ali udarjanjem po povodcu bodo psi postali le bolj agresivni in se lahko znajdete v še večji nevarnosti. Prav tako nikoli ne vlecite psov narazen, saj lahko pride do hujših poškodb. Najboljši način je, da pse prestrašite z močnim hrupom (npr. šumenje s plastično vrečko) ali jih popršite z vodo (če jo imate s seboj). Tako jih boste morda lahko varno ločili med seboj.

pes grize © vizland / stock.adobe.com

Če pa ne morete nikakor zagotoviti, da vaš pes med sprehodom ne bo grizel, nimate druge možnosti, kot da mu nadenete nagobčnik. Pri tem pa pazite, da bo pes lahko neovirano dihal. Ko se pes navadi na nagobčnik, ga le-ta ne bo več motil, hkrati pa bo tako bolj varen za ostale, kar pa pozitivno vpliva na trening.

Agresija na človeka

Zdaj že vemo, da obstaja veliko različnih razlogov za agresivno vedenje. Pogosto pa se v ozadju težave skriva slaba socializacija in s tem povezana negotovost ali strah. Pri nekaterih pasmah lahko zaščitni nagon hitro uide izpod nadzora in žival tako postane nevarna. Napake pri vzgoji lahko to vedenje seveda spodbudijo ali celo utrdijo, na primer, ko se pes nauči, da mu lahko z grozečimi kretnjami ali renčanje doseže svoje – na koncu ga raje pustimo sedeti na kavču ali mu raje ne vzamemo igrače. V tem primeru bi bilo zelo priporočljivo psa naučiti hierarhije, po možnosti s pomočjo strokovnjaka.

Morebitne nevarne situacije že v mladosti psa preusmerite na nekaj pozitivnega. Če je vaš mladi pes na primer agresiven do gostov, bi bilo dobro, ob obisku psu ukažete, naj se usede – če vas uboga, mu gost lahko ponudi priboljšek. Ukrepajte tako, ko opazite trenja. Psa naučite poslušnosti in ob prvem znaku agresije ali neželenega vedenja psu ukažite ”Ven” oz. ”Stran”. V kolikor vam glasovni ukaz ne pomaga, lahko psa zamotite z glasnim hrupom, da tako razbremenite situacijo.

pes grize © Piotr Wawrzyniuk / stock.adobe.com

Ostanite umirjeni in spokojni, kolikor je to pač mogoče – psi zaznajo, če postanete živčni ali se celo bojite svojega psa, ko se vam na sprehodu približa druga oseba. To lahko namreč izzove agresivno vedenje. Če vaš pes ne razume vaše družinske hierarhije in je agresiven, je smiselno, da se v družini dogovorite za enoten pristop. Kajti če veljajo različna pravila, bo to psa vznemirilo. Za agresivne in dominantne pse je najbolj, da imajo svoje ležišče nekoliko odmaknjeno, saj teritorialno strateško pomembna mesta, kot so mesta ob vratih, hitro privedejo do dominantnega vedenja. Tu vam lahko pomaga, če psa odstranimo iz določenih prostorov, da bi lahko lažje nadzorovali hierarhijo dominantnih živali.

Upoštevajte, da pes med treningom ne sme predstavljati nevarnosti za druge in da je zelo priporočljivo, da v primeru ugriza poiščete strokovno pomoč v obliki pasjega dreserja.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.