Agresiven pes: Nasveti za trening

Agresiven pes: psa se borita za žogo

Dva psa se borita za žogo.

Obstajajo psi, ki renčijo, lajajo, trgajo in kažejo svoje zobe. Agresiven pes lahko močno vpliva na sobivanje psa in človeka. Toda zakaj nekateri psi postanejo agresivni, drugi pa ne? In kaj lahko storite, da preprečite agresivno vedenje?

So ene vrste psov agresivnejše od drugih?

Dejstvo je, da se noben pes ne skoti agresiven. Čeprav imajo nekatere pasme prirojeno večji zaščitni nagon in nižji prag občutljivosti kot druge, skoraj noben pes ne ugrizne brez razloga. Strokovnjaki za pse se zdaj strinjajo, da se lahko vsak pes nauči primernega vedenja, ne glede na pasmo.

Pitbuli, rotvajlerji in dobermani sami po sebi niso nevarnejši od zlatih prinašalcev ali labradorcev. Dedni dejavniki veliko šibkeje vplivajo agresivno vedenje kot pa ljudje, ki trenirajo te pse.

Vedenja vašega psa je vaša odgovornost

Posledično pes ni odgovoren za svoje vedenje, temveč njegov lastnik. Ob upoštevanju naravnanosti svojega psa ga morate naučiti, kaj od njega pričakujete in kako želite, da se vede, zlasti če živi z drugimi živalmi in ljudmi.

Vendar to ne pomeni, da bi se morali počutiti krivo, če se vaš pes odzove agresivno. Večina lastnikov psov ne ravna s slabim namenom, temveč njihova dejanja temeljijo na negotovosti ali nevednosti.

Včasih agresivno vedenje vašega psa nima nič opraviti z vami, ampak je posledica travmatične izkušnje iz mladosti, na primer, če ste svojega psa rešili iz zavetišča za živali šele, ko je odrasel.

Agresiven pes: Ali potrebujem pomoč?

Pomembno je, da prepoznate težavo in poskusite odpraviti agresijo svojega psa. Najpozneje ukrepajte, če se vaš pes obnaša nevarno in grozeče do drugih živali ali ljudi ali pa če jih je celo ugriznil!

Na tej poti vas lahko podpira veliko strokovnjakov: dreserji psov, psihologi živali ali terapevti za pse. Ne bodite sramežljivi in poiščite tovrstno pomoč. Iskanje pomoči ni znak neuspeha ali šibkosti, ampak pokazatelj vašega poguma in moči, da znate sprejeti odgovornost za svojega psa.

Prvi korak: Prepoznati vzrok

Na koncu najdemo nekakšno uteho v spoznanju, da smo za agresivno vedenja psa krivi prav mi: tako kot lahko agresivno vedenje spodbujate z nezadostnim ali neustreznim treningom, pa lahko ustreznim treningom odpravite to nezaželeno vedenje in svojega psa spremenite v prijaznega partnerja.

Toda kaj pa morate spremeniti v prihodnosti? Če želite, da vaš agresiven pes postane poslušen družinski spremljevalec, morate najti vzroke njegove agresije. Bolje kot prepoznate razloge za njegovo agresivno vedenje, bolje se lahko takšnemu vedenju izognete in na podlagi njega prilagodite interakcijo s svojim psom.

Kako pes postane agresiven?

Psi čez noč nenadoma ne postanejo agresivni. Agresijo vedno izzovejo stalni ali ponavljajoči se negativni občutki, predvsem strah ali jeza. Tudi bolečine, povezane z boleznijo, lahko psa utrudijo in povzročijo agresivno vedenje.

Psi ne postanejo neukročene zveri, ker uživajo v ustrahovanju in škodovanju drugih. Agresivni psi so skoraj vedno negotovi ali se v določeni situaciji ne počutijo sproščeno.

Vzroki in oblike agresije

Kot smo že omenili, lahko vzroke za to negotovost in nezmožnost ustreznega vedenja glede na situacijo najdemo v človeški interakciji s psom. Glavni vzroki za pasjo agresijo so vzreja v samoti, pomanjkanje socializacije in usposabljanja ter za vrsto neprimerno življenjsko okolje. Negativne pretekle izkušnje, travmatični dogodki ali kronična bolečina lahko dodatno sprožijo strah ali jezo in s tem tudi agresijo.

V resnici pa ni vedno preprosto prepoznati natančnih vzrokov. Zato je na začetku vredno opazovati, kdaj se pes agresivno odzove. V katerih situacijah začne renčati in kazati zobe? Ali pes postane živčen ob prisotnosti drugega psa, saj misli, da mora braniti svojega lastnika in se boji, da ga bo kdo izzval za boj za osebni teritorij? Odvisno od vzroka obstajajo različne oblike pasje agresije, na primer:

  • Samoobramba: pes je negotov ali je omejen, ko se sooča z drugim psom.
  • Zaščitna agresija: družinske člane mora zaščititi pred sovražniki.
  • Konkurenčna agresija: pes brani svoj predmet (npr. igračo ali posodo za hrano), na katerega je pes močno navezan, ali si želi zagotoviti svoj status v krdelu.
Agresiven pes: nemški ovčar
Psi se ne skotijo agresivni. Zato moramo odkriti pravi vzrok agresije.

Nenazadnje odločilno vlogo igra učna izkušnja, ki si jo je pes zapomnil v povezavi s svojim agresivnim vedenjem. Je zmogel odgnati svojo jezo in za to prejel pohvalo od lastnika?

Seveda zelo malo lastnikov zavestno pohvali svojega psa, ko ta zarenči ali celo ugrizne. Vendar pa večina lastnikov skuša psa zadržati tako, da ga ogovarja v pomirjujočem tonu (“Vse je v redu, ostani miren!”) ali ga poboža, da se umiri.

Ker pa psi na splošno lahko razumejo le ton svojega lastnika in ne izgovorjenih besed, pogosto dobijo vtis, da jih lastnik nagradi za renčanje in lajanje.

Drugi korak: Izogibanje situacijam

Ko odkrijete sprožilce agresivnega vedenja vašega psa, se sprva v celoti izogibajte tem sprožilcem. Seveda agresivnega vedenja vašega psa ne jemljite preveč zlahka, saj lahko postane nevarno za vas in druge, odvisno od velikosti in moči vašega psa. Na primer, če se vaš pes hudo vznemiri v prisotnosti drugega psa ali v določenem okolju, se takim situacijam na široko ognite.

Šele ko psa naučite najpomembnejših ukazov in mu lahko zanesljivo ukaže, naj se usede in ustavi, ga lahko tem sprožilnim situacijam približate na podlagi usmerjenega treninga.

Kdaj je čas za nagobčnik?

Če vaš pes že kaže izrazito agresivno vedenje in vas skrbi oz. ste negotovi, ali bo ubogal vaše ukaze, potem je zelo priporočljivo, da mu nadenete nagobčnik. Ne skrbite! Sprva ga bo nosil izključno zaradi varnosti in to ne pomeni, da ga bo nosil za vedno. Ko enkrat obvladate svojega razdraženega psa, lahko ta pripomoček odstranite.

Psa sprva doma nežno navadite nošenja nagobčnika, da ga ne bo videl kot nekaj groznega. V nagobčnik na primer položite priboljške – pes jih bo dosegel samo, če svoj gobec položi v nagobčnik. Po nekaj minutah mu odstranite nagobčnik in mu namenite nekaj lepih besed ter mu ponudite priboljšek.

Ta postopek ponavljajte, vsakič pa mu nagobčnik pustite na gobcu dlje časa. Čez nekaj časa mu v nagobčnik več ne nastavljajte priboljškov in se s psom odpravite na prvi sprehod z nagobčnikom. Ne zmenite se za poglede drugih in zadevo izpeljite umirjeno ter samozavestno. Navsezadnje boste poskrbeli, da vaš pes ne bo koga poškodoval!

Agresiven pes: Govorica telesa

Zbranost in samozavest sta lastnosti, ki bi jih morali na splošno poskušati prenesti pri ravnanju s psom in okoljem, v katerem se nahajate. Psi neverjetno dobro zaznavajo čustva svojega lastnika. Če pes zazna, da ste negotovi in živčni, bo isti občutek prenesel nase. Postal bo razdražen in izredno pozoren. Posledica takšne negotovosti običajno pomeni, da vas pes hoče zavarovati – in za tovrstne napadalne živali je včasih napad najboljša obramba.

Zato bodite pozorni na svoje občutke, kadar ste s svojim psom! Če je možno, prikrijte ali pozabite na svoja čustva v situacijah, kjer bi lahko vaš pes postal agresiven. Pes bo postopoma začel zaupati vašim sposobnostim in bo spoznal, da lahko zaupa vaši presoji.

Tretji korak: Prevzgoja v pasji šoli

Prvi in drugi korak predstavljata le ”prvo pomoč” pri obvladovanju agresivnega psa. Prepoznali ste vzroke vedenja in odpravili nevarnosti, ki bi jih lahko sprožil vaš pes (npr. psa ste navadili na nagobčnik), hkrati pa ste se skušali izogniti sprožilcem.

Naslednji in zadnji korak je, da težavo odpravite. Navsezadnje se ne boste mogli večno izogibati kritičnim situacijam. Vašega agresivnega in negotovega psa morate prevzgojiti. Priporočamo vam, da na tej stopnji poiščete strokovno pomoč. Obiščite pasjo šolo ali dreserja psov.

Agresiven pes
Če določene situacije pri vašem psu sprožijo agresijo, se tega najprej izogibajte. Kasneje je priporočljivo, da obiščete pasjega dreserja.

Vaje za poslušnost in nadzorovanje agresije

Najprej na treningih s svojim psom vadite najpomembnejše vzorce vedenja. Osnovnih vizualnih signalov se bo naučil z vajami poslušnosti, kot so ”sedi”, ”ostani”, ”k nogi” in ”pusti”.

Šele ko pes popolnoma upošteva te ukaze, jih lahko uporabite za sprožitev določenih situacij. V ta namen bo pasji dreser ustvaril lažne situacije, v katerih se bo vaš pes odzval agresivno, z vami in vašim psom pa bo vadil treniranje vedenjskih navad.

Pozitivna okrepitev je način za reševanje težav z agresijo. S ponavljajočimi nagradami lahko selektivno nadzorujete vedenje svojega psa in ga usmerite v želeno smer.

Prevzemite vajeti!

Obisk pasje šole ali trening proti agresiji bo pozitivno vplivalo tako na vedenje vašega psa kot tudi na vajin medsebojni odnos. Svojega psa boste bolje spoznali in se naučili, kako se obnašati v kritičnih situacijah, s katerimi se soočata skupaj.

Nenazadnje boste na ta način postali bolj samozavestni in boste tudi bolj samozavestno ravnali s svojim razdražljivim psom.

Od zdaj naprej psu pokažite, kdo je glavni – ravnajte samozavestno, dosledno in s pozitivnim vzdušjem ter ne bodite preveč strogi in nikakor ne nasilni. Tako se bo vaš pes naučil upoštevati pravila, zaradi česar bo vsakdanje življenje postalo lažje, pes pa bo bolj zadovoljen. Navsezadnje vsak pes išče vodjo krdela, ki ga vodi in usmerja.

Vam in vašemu psu želimo obilico uspeha na vajini skupni poti!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.