Moj pes grize: Kaj naj naredim?

Moj pes grize

Zobje mladička so lahko precej ostri. Zato že zgodaj začnite psa navajati, da ne sme gristi.

Od približno šestega tedna starosti imajo mladički 28 koničastih zob, ki jih običajno radi uporabljajo. Sprva ti mlečni zobje samo neprijetno pikajo in ne povzročajo hujših poškodb. Kljub temu pa moral vsak lastnik psa naučiti svojega štirinožca, da ne sme gristi. Kaj naj torej storim, če moj pes grize?

Kaj pomeni zaviranje grizenja pri mladičku?

Izraz zaviranje ugriza izhaja iz vedenjskih raziskav. Raziskovalci so domnevali, da je to prirojen zaščitni mehanizem. Ta mehanizem zagotavlja, da žival, poražena v boju, ni dodatno poškodovana. Toda zaviranje ugriza nikakor ni prirojeno vedenje. Pasji mladič se mora tega najprej naučiti.

Danes se izraz zaviranje ugriza nanaša bolj na to, da mladiček ne ugrizne premočno. Mladički namreč svojo okolico raziskujejo s svojim gobčkom. Mlad pes vsekakor mora znati uporabljati svoje zobe, vendar se mora prej naučiti, kje in kako.

Kdaj mladički prenehajo gristi?

Tudi v pasjem vrtcu se mladički na igriv način naučijo obvladovati svoje naravno orožje. Če se pasji bratci in sestrice igrajo med seboj in eden od njih drugega ugrizne, se tisti, ki je ugriznjen, takoj odzove. Ali odskoči ali se izogne igri. Oboje je z vidika psa, ki je ugriznil, neprijetno.

Tako se mladi psi naučijo, da ima grizenje zanje negativne posledice in da mora svoje nove zobe uporabljati previdno. Naravni razvoj in socializacija ter tovrstne lekcije med bratci in sestricami služijo kot optimalna osnova za zdravo in varno zaviranje ugriza pri odraslem psu.

Žal pa številni lastniki s tovrstno vzgojo ne nadaljujejo po vselitvi mladička. To je izjemnega pomena za vse pasme. Tudi majhni in zelo družabni psi imajo namreč zobe.

Moj pes grize
Vsak pes se mora naučiti prenehati gristi.

Moj pes grize: Kako mu to preprečiti?

Pes se mora kot mladič naučiti, da imajo ljudje občutljivo kožo. Tudi med igro nas ne sme grizljati. Če vaš psiček ugrizne, mu morate pojasniti, kje so meje. Z zvočnim signalom, kot je “Av!”, prekinite igro takoj, ko se z zobmi dotakne vaše kože ali oblačil.

Nato mu za trenutek preusmerite pozornost, da bo takoj spoznal posledice ugriza. Običajno zadostuje ena minuta premora. Če vaš v tem obdobju ponovno ugrizne, je najbolje, da za trenutek zapustite prostor. S takšno prekinitvijo igre bo vaš pes lažje doumel, da ima premočno grizenje negativne posledice.

Dodatni ukrepi proti grizenju

V bistvu se obnašate na enak način kot bi se pes v enaki situaciji. Če je vaš pes še posebej trmast, lahko – prav po pasje – občasno “ugriznete nazaj”. Dovolj je že, če ga rahlo uščipnete v šapo. Vsekakor pa so udarci strogo prepovedani!

Pokažite mu tudi drugo možnost: po zgoraj opisanem odmoru mu ponudite na primer igračo za vlečenje. Lahko se je loti po mili volji in se hkrati nauči, da ste mu dovolili, da to igračo ugrizne. V tem primeru se odlično odrežejo tudi žvečilne igrače.

Moj pes grize
Vaš pes lahko po mili volji grize in žveči žvečilno kost.

Kakšne izzive prinaša trening zaviranja grizenja?

Če v gospodinjstvu živijo majhni otroci, bo trening prinesel dodatne izzive. Mladi psi namreč radi grizljajo otroke ali njihova oblačila. Zato imejte mladička vedno pod nadzorom, kadar se igra z otroki. Osnovnošolski otroci pa so medtem dovolj stari, da sami izvajajo trening.

Doslednost je ključ do uspeha

Vsekakor pa vadba z večino mladičkov zahteva veliko potrpljenja: ne pozabite, da lahko uspeh dosežete le z doslednostjo. Če psiček grize, se morate vsakič ustrezno odzvati.

Poleg tega morajo vsi člani družine delovati vzajemno. Če lastnica vzklikne “Au!”, lastnik pa ostane tiho, ne boste dosegli dolgoročnega uspeha. Do sprememb ne bo prišlo čez noč, temveč bo trajalo, preden boste kaj dosegli.

Pozor: Mladiček se mora naučiti pravil grizenja v približno štirih mesecih, ko mu zrastejo stalni zobje.

Pomoč pasjega dreserja

Če težav z grizenjem ne morete odpraviti, vam svetujemo, da poiščete strokovno pomoč. Najbolje je, če lahko enkrat tedensko obiskujete pasjo šolo. Tam se namreč lahko obrnete neposredno na pasjega dreserja.

Vam in vašemu pasjemu mladičku želimo veliko srečnih ur igranja ter uspešne rezultate!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.