Vzgoja pasjega mladiča

Vzgoja pasjega mladiča

Vzgoja pasjega mladiča: psi potrebujejo pravila

Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje med psom in človekom. Psu že na začetku pojasnite svojo vlogo v družini, da bo tako spoznal vaše meje in pravila. S tem boste poskrbeli za harmonično vzdušje v stanovanju, hkrati pa tudi na zdrav razvoj psa. Psi živijo tropi oz. krdelih, zato potrebujejo za duševno dobro počutje jasne strukture in pravila. Popustljiv in negotov lastnik, ki svojemu štirinožcu preveč popušča ali je nedosleden pri njegovem vedenju, lahko zmede mlade pse, kar pa vodi do neželenega ali celo nevarnega vedenja, od katerega se odrasel pes le stežka odvadi.

Kaj vse se mora naučiti mladič?

Preberite, kaj vse se mora pasji mladič naučiti, da bo kasnejše skupno življenje lažje tako za lastnika kot za psa. Kdaj je pravi čas za začetek vzgoje pasjega mladiča? Če imate psa ali ga boste imel, ste si to vprašanje zagotovo že kdaj postavili. Živahen mladič lahko navsezadnje družinsko življenje obrne na glavo in poskrbi za veliko nereda v stanovanju. Pomembno je, da pasjemu mladiču že od začetka damo jasno vedeti, kaj sme in kaj ne.

Jasna pravila že od začetka

Srčkan pogled in nerodne tačke vašega novega sostanovalca vam bodo zagotovo preprečevale, da bi pri vzgoji bili povsem dosledni. Kdo se lahko upre ljubkemu psičku, ko prosi za kos klobase ob mizi ali smukne k vam v posteljo? Kako lahko psa naučimo, da teh privilegijev ne bo smel več uživati, ko odraste?  Zato mu moramo že na začetku razložiti, kako si predstavljamo skupno življenje, kakšno vedenje pričakujemo in kakšno nikakor ne sprejemamo. Če se teh jasnih pravil dosledno držimo že od začetka, se bo pes kmalu naučil, kje je njegovo "mesto" in vam kot odrasli pes ne bo povzročal težav.

Kdo je tukaj glavni?

Ein Malteserwelpe sitzt auf einer Decke

Psi, ki so se že kot mladiči naučili, kdo je doma glavni, bodo to upoštevali vse svoje življenje – toda samo pod pogojem, da tudi vi kot "vodja krdela" ohranjate svoj položaj. Čeprav danes v podjetjih in šolah več ne uporabljamo avtoritativnega vodenja, pa se to pri vzgoji psov ni spremenili. Psi se želijo zanesti na svojega lastnika.

Da bi sledili lastnikovim odločitvam in ukazom, morajo zaupati njemu in njegovi sposobnosti presoje. Jasni ukazi, miren, vendar odločen ton glasu in očitna govorica telesa dajejo vašemu psu občutek varnosti.

Jasni ukazi in očitni signali

Psi so mojstri v branju obrazne mimike in se pogosto hitreje odzovejo na preproste kretnje rok kot pa na zapletene stavke, ki jih lahko razberejo le iz tona glasu. Natančno premislite, kako želite poudariti ukaze, kot so "sedi", "pridi", "k nogi" in s katerimi kretnjami boste svoje ukaze poudarili. Pri ukazih vselej uporabite iste ključne besede in kretnje. Izogibajte se dolgim stavkom, kot so "Reks, počakaj pred trgovino, ker mora gospodar po nakupih". Za učenje poslušnosti so kratka jasna navodila, ki so vedno izrečena z istim načinom vedenja, nujno potrebna.

Pohvala in priboljšek? Učenje s pozitivno motivacijo

Pes se preko jasnih ukazov hitro nauči, kdo ima glavno besedo v "krdelu". Pretirana strogost ali preveč "trda roka" pri vodenju nista potrebna – ravno nasprotno! Preveč strogo vedenje lahko vašega štirinožca prestraši. Navsezadnje ne želimo, da bi naš pes ubogal ukaze iz strahu, temveč da bi sledil našim pravilom igre iz zadovoljstva. Kako pa pripravimo mladiča, da razvije veselje do učenja?

Pohvale in nagrade igro pri motivaciji mladih psov veliko vlogo. Iz tega vidika niso drugačni kot večina ljudi. Izbirajo pot, ki jim prinaša največji uspeh. Nalaganje krivde in kazni jih demotivira in jih prej odvrne od želene poti.

Da se psi naučijo pravilnega vedenja in spoznajo, kakšno vedenje jim bo prineslo pričakovano pohvalo lastnika, jih moramo v trenutku nagraditi. Psi vedno povezujejo odziv lastnika neposredno s trenutno situacijo. Razumejo tudi kazen, če ta sledi takoj, ko pes naredil nekaj narobe. Če pasji mladič svojo "potrebo" opravi na sredini kavča in to opazite šele zvečer, ko se želite mirno sprostiti ob televiziji, vam ne bo prav nič koristilo, če psu naložite kazen. Namesto tega ga raje pohvalite, če je svojo potrebo uspel tako dolgo "zadržati", dokler ga niste spustili ven. Nagradite svojega mladiča s prigrizki (vendar ne v prevelikih količinah), prijaznimi besedami, nežnim božanjem, hvaležnimi kretnjami ali njegovo najljubšo igračo. Majhne radosti, kot so kratko spuščanje s povodca, igranje z drugimi psi ali skupna igra, psi razumejo kot doseganja vreden cilj.

Vzgoja pasjega mladiča: kdaj začeti?

Pravi čas vzgoje mladiča je odločilnega pomena za uspeh. Da bi z disciplinskimi ukrepi ali kratkimi treningi dosegli pozitiven učinek pri poslušnosti, mora biti mladič pripravljen na vaše naloge. Če razposajeno teka po vrtu, odkriva novo igračo ali je enostavno utrujen oz. lačen, to zagotovo ni primeren čas, da začnete s treningom. Pasji mladiči se zelo radi učijo, vendar večinoma niso dolgo pri stvari. Naloge, ki od psa zahtevajo daljšo koncentracijo, za začetek vsekakor niso primerne. Mladiča trenirajte vsak dan in ga čim bolj zgodaj navadite na določena pravila in navade. Poskusite ga vzgajati ob vsakodnevnih opravilih: bodite pozorni na to, da pridno čaka, ko pripravljate hrano, ne podlezite njegovemu prosjačenju, pohvalite ga, če ostane miren, ko nekdo pozvoni pri vratih in mu ponudite priboljšek, ko vas sam počaka pred vrati kopalnice brez cviljenja.

Kako naj vadim s svojim mladičem?

Včasih je težko razvozlati, česa naj bi se pasji mladič naučil, kdaj je primeren čas za nagrado in kdaj mu lahko pogledamo skozi prste. Na spletu obstaja ogromno vzgojnih nasvetov, hkrati pa nam lahko svetujejo tudi naši prijatelji ali drugi svetovalci. Vsi ti nasveti lahko lastnike psov hitro preobremenijo. Zato je pomembno, da najpomembnejša pravila, ki jih želite naučiti svojega psa, postanejo del vašega vsakdana. To je na začetku zagotovo velik izziv, vam bo pa v prihodnosti olajšalo življenje z vašim psom. Mogoče bo pomagalo, če si najprej napišete, katere osnove vedenja bi najprej želeli naučiti svojega psa. Priskrbite si knjigo treningov, v katero zapisujete metode treninga, ki pozitivno oz. negativno vplivajo na vašega psa.

Vzgoja pasjega mladiča: osnove na kratko

Ein Corgi-Welpe gibt Pfötchen

Najpomembnejše vaje niso samo tiste, s katerimi psa navadite, da bo ubogal vaše ukaze. Pasji mladiči, ki se pri osmih tednih življenja ločijo od matere in se preselijo k novemu gospodarju, se morajo najprej navaditi na novo okolje. Zgraditi morajo zaupanje do novega lastnika, razumeti njegova hišna pravila in se naučiti druženja s tujimi ljudmi ter živalmi.

Priporočamo vam, da si v prvih dneh vselitve mladiča vzamete nekaj prostih dni in jih preživite s svojim novim sostanovalcem. Na ta način se bo počutil ljubljen in varen. Pogosto ga kličite po imenu, ga crkljajte in se z njim igrajte ter mu ponudite priboljške iz roke. Tako boste gradili na zaupanju in poskrbeli za to, da se bo mladič pri vas dobro počutil – to je najpomembnejša osnova za nadaljnjo vzgojo.

Privajanje na čistočo

V prvih dneh lahko svojega pasjega mladiča privajate na čistočo – zagotovo najpomembnejša vaja za prijetno skupno življenje. Z mladičkom se vsaki dve ali tri ure podajte ven in ga pohvalite, ko mu uspe opraviti malo ali veliko potrebo. Na sprehod hodite vsak dan ob približno isti uri, na primer, ko se zbudi, dopoldan ali popoldan oz. pred nočnim spanjem. Pomembno je, da ga dobro opazujete. Če začne živčno vohljati po stanovanju, je to morda znak, da mora iti na stranišče. Ne kregajte ga, če bo sprva malce onesnažil vašo preprogo – raje glasno vzkliknite "fuj" ali "ven", saj mu s tem daste vedeti, da takšno vedenje ni zaželeno. Mladiča ne boste privadili na čistočo z danes na jutri – ta vaja zahteva veliko potrpljenja.

Postavite meje pri lajanju, grizenju in praskanju

Mladiči radi odkrivajo svet s svojim gobčkom. Ne zavedajo se, da je pohištvo dragoceno in tudi ne razumejo, da smo ljudje bolj občutljivi na ugrize, kot na primer njihovi bratje in sestre. Svojemu mladiču pravočasno in dosledno postavite meje ter pravila. Z neodobravanjem neželenega vedenja in odobravanjem želenega vedenja boste psa naučili, kako daleč lahko gre in s kakšnim vedenjem bo dobil nagrado.

Psa najlažje odvadite prekomernega godrnjanja, lajanja ali prosjačenja pri mizi tako, da se preprosto ne zmenite zanj. Pes s takim vedenjem želi pridobiti vašo pozornost – hoče, se zanj zmenite, se z njim igrate ali mu ponudite nekaj za pod zob. Če tovrstno vedenje preprečite, se bo kmalu naučil, da na takšen način ne bo dobil nagrado.

Vodenje na povodcu

Vzgoja pasjega mladiča se začne z vodenjem na povodcu, ki je ena od osnov vzgoje psov. Odrasle pse, ki vlečejo za povodec, lahko včasih le s težavo zadržimo. Zato moramo mladiča že na začetku naučiti pravilnega vedenja na povodcu. Čeprav zgleda zelo ljubko, ko vaš mali štirinožec odkriva svet, mu v nobenem primeru ne smemo pustiti, da bi tekal, kamor ga nesejo njegove nerodne tačke! Že od začetka mu pokažite, da imati povodec v roki vi in ne obratno. Pes ne vodi vas, temveč vi njega. Da bo med sprehodom pozoren na vas in bo sledil smeri, ki ste jo sami izbrali, že od začetka pazite, da bo povodec ves čas ohlapen. Takoj, ko pes napne povodec, ga ustavite. Počakajte tako dolgo, dokler ne pristopi k vam in povodec znova postane ohlapen. Šele nato lahko nadaljujete s sprehodom.

Za vajo vodenja na povodcu lahko na sprehajalni poti na določeno razdaljo postavite priboljšek ali priljubljeno igračo vašega psa. Mladič se bo verjetno čimprej skušal dokopati do tega predmeta. Če to stori, ga zadržite ali pa ga oddaljite še dlje stran. Šele, ko bo sproščeno sledil vašem koraku, ga odvedite do priboljška. Nagrado bo tako prejel samo takrat, ko se bo naučil samoobvladovanja.

Ein Huskywelpe sitzt auf der Straße

Odpoklic psa

Pravilna vzgoja pasjega mladiča vključuje tudi vaje za odpoklic. Če psa pravočasno naučite, da naj vas ob poklicu počaka tako dolgo, dokler mu ne dovolite iti dalje in če ga naučite ostati samega doma, boste prihranili ogromno živcev in skrbi.  Za doseganje teh ciljev obstaja več metod. Poskusite, katere najbolj ustrezajo vašemu psu. Pomembno je, da psa ob pravilnem vedenju vsakič nagradite. Poklic psa (npr. "pridi", "sem" ali žvižg s piščalko) lahko najlažje vadite tako, da psa pokličete oz. mu zažvižgate v trenutku, ko že teče proti vam. Na koncu pa ga nagradite s priljubljeno hrano. Tako se bo naučil, da se splača hitro priti do vas takoj, ko ga pokličete.

Vzgoja pasjega mladiča: čakanje

Podobno se dogaja pri treningu čakanja. Vaš pes se mora naučiti, da ne sme takoj skočiti iz avta, ko odprete prtljažnik, da ne steče takoj ven, ko odprete hišna vrata in da ne napade takoj hrano, ko odprete vrata omare s pasjo hrano. Tovrstno vedenje ne odobravajte in ga tudi ne nagradite.

Če opazite, da pes skuša uiti ven, znova zaprite avtomobilska ali hišna vrata. Vrata mu odprite šele takrat, ko vas bo mirno počakal. To ponavljajte tako dolgo, dokler se pes ne bo navadil mirno sedeti oz. stati pri odprtih vratih. Nagradite ga šele takrat, ko mu dovolite, da gre ven. Enako lahko vadite s hrano. Napolnite posodo šele takrat, ko bo pes ostal na miru in vas potrpežljivo čakal.

Posodo s hrano mu ponudite šele takrat, ko preneha skakati ali lajati. Če se nato takoj zapodi proti posodi, brez da bi mu dali dovoljenje, mu hrano ponovno odvzemite. Posodo s hrano sme izprazniti šele takrat, ko mu daste ustrezen znak.

Sam doma

Od 12. do 18. tedna življenja lahko vašega mladiča počasi navajate, da ostane sam doma. Vsekakor pa niti odraslega niti mladega psa ne smemo puščati predolgo samega. Toda vsak od nas se kdaj sreča s situacijo, v kateri bi nas pes oviral. Vaš mladič se mora torej čimprej naučiti, da ga ne morete povsod vzeti zraven in da mora včasih ostati tudi sam doma. Zato je najbolje, da tovrstne vaje neopazno vključite v svoj vsakdan in jih posebej ne izpostavljate. Sprva večkrat zapustite sobo za nekaj minut, brez da bi se od psa poslovili. Nato se vrnite in se obnašajte, kot da se ni nič zgodilo. Postopoma podaljšujte čas odhoda, dokler se vaš pes ne nauči ostati dlje časa sam. Ko ste prepričani, da pes v vaši odsotnosti ne bo razdejal celotnega stanovanja, lahko za nekaj časa odidete od doma. V kolikor pa pes začne lajati oz. cviliti takoj, ko zapustite sobo, pa vajo malce spremenite: počakajte, da se pes umiri in šele nato vstopite v sobo. Če pa psa v takšnem primeru nočete pustiti samega, pa se ob ponovnem prihodu v sobo ne zmenite zanj. Šele, ko se umiri, mu ponudite priboljšek.

Nega pasjega mladiča

Ein Mensch kämt das Fell eines Hundes

Imeti psa ne pomeni le, da ga morate nahraniti, se z njim gibati in ga vzgajati, temveč tudi to, da morate poskrbeti za njegovo nego. Redno mu krtačite dlako, čistite tačke, uhlje in zobe ter krajšajte kremplje. Svojega živalskega sostanovalca že od začetka navadite na to, da med nego ostane miren.

Za bolj sproščene preglede pri veterinarju je najbolje, če psa navadite na dotikanje uhljev, tačk in trebuha. Ko se zvečer crkljate, ga božajte tudi po trebuhu, dotikajte se njegovih uhljev, mu za nekaj minut primite tačke, ga masirajte ali z roko odprite njegov gobček. Pes bo tako sčasoma postal bolj sproščen in začel uživati v tem "razvajanju".

Spanje

Pri vseh vsakodnevnih vajah hitro pozabimo na tisto, kar je napomembnejše: spanec. Psu obvezno zagotovite dovolj miru,  da lahko predela vse, kar je doživel čez dan. Če se po sprehodu umakne v svojo posteljo, ga pustite spati in ga v nobenem primeru ne obremenjujte s predolgimi treningi. Psa vam ni treba zaposliti za poln delovni čas. Pustite ga, da se tudi kdaj sam igra in odpravi na kakšno pustolovščino – tudi največji nagajivček se bo zagotovo kdaj utrudil sam od sebe.

Socializacija

Več kot se mladič v svojih prvih mesecih življenja nauči, toliko manj stvari ga bo kasneje spravilo iz tira ali prestrašilo. Glasen sesalec, pralni stroj ali televizor, razposajeni otroci, hitri vozniki, glasni motoristi, ljudje s sončnimi očali, ljudje na invalidskem vozičku ali kričeči dojenčki, glasen cestni promet in čudne tekoče stopnice – za pasjega mladička obstaja ogromno novih doživetij.

Vsak dan mu pokažite nekaj novega: sprehode izkoristite za to, da mu pokažete tuje kraje, zvoke, ljudi ali živali.

Vendar ga ne preobremenjujte. Na začetku bo mladiču zadostovalo le nekaj minut v neznanem okolju. Če na primer z vašim psom že prvič naletite na glasen šolski razred ali greste z njim v nakupovalni center, je najbolje, da se lahko pravočasno umaknete – še preden pes postane nemiren.

Se splača obiskovati pasjo šolo?

Navajanje vašega mladiča na novo okolje in učenje pravil skupnega življenja zahteva veliko dela in tudi potrpljenja, doslednosti ter določeno znanje. Da bi se v prvih mesecih življenja psa izognili napakam, naj se lastniki začetniki poučijo o imetju, negi in vzgoji psa. Obisk pasje šole in nasveti izkušenega dreserja so v teh primerih zlata vredni. Pes se bo pri tem naučil osnovnih pravil vedenja, poleg tega pa boste tudi vi izvedeli, kako lahko tako vedenje prenesete v vsakdanje življenje. Naučite se oceniti psa in na igriv način pridobiti njegovo zaupanje, ki je najpomembnejša osnova za uspešno skupno življenje z mladim štirinožcem.

Vam in vašemu mladiču želimo uspešen skupen začetek!

Preverite izdelke za pasje mladičke po ugodni ceni v spletni trgovini za živali zoohit.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.