Psi za iskanje tartufov

Psi za iskanje tartufov

Psi za iskanje tartufov imajo zelo dober voh, s katerim lahko izvohajo dragocene podzemne gobe in jih pokažejo svojemu lastniku. Toda kaj vse potrebuje pes, če želi postati dober iskalec tartufov? Ali obstajajo posebne pasme za iskanje tartufov? Kako izgleda trening iskanja tartufov?

Zakaj so tartufi tako dragoceni?

Tartufi veljajo za pravo delikateso in so zelo redki. Jedi s pravimi belimi ali črnimi tartufi so v dobrih restavracijah tudi precej drage. Posebno kakovostni tartufi rastejo v Franciji, na primer v provinci Périgordu, v severni Provansi (regiji Drôme in Vaucluse). Najdemo pa jih tudi v Italiji, Piemontu in na severni strani Apeninov okoli Bologne. Regija Manjimup v zahodni Avstraliji je tudi zelo primerno območje za črne tartufe tuber melanosporum. Za razliko od večine drugih gob tartufi veljajo za podzemeljske glive. Rastejo torej pod zemljo v simbiozi z določenimi vrstami dreves in grmovnic.

S prašičem ali psom po dragocene gobe

Ljudje ne moremo zaznati finega vonja tartufov, ki se nahajajo pod zemljo. Zato že več stoletij uporabljamo živali, ki imajo veliko ostrejši voh od našega in nam pomagajo pri iskanju tega podzemnega zlata. V preteklosti so za iskanje tartufov uporabljali predvsem samice domačih prašičev, od konca 19. stoletja pa so za to dejavnost začeli usposabljati pse. Za razliko od prašičev so psi bolj previdni in spretni. Če so odkrili tartuf, so na kratko zalajali ali pa pazljivo kopali zemljo, pod katero se skriva goba. Prašiči so medtem rili globoko v zemljo in pogosto uničili vlakna gliv ter tako preprečili, da bi se tartufi nadalje razmnoževali. Zato so leta 1982 v Italiji prepovedali prašiče pri iskanju tartufov.

Kateri psi so primerni za iskanje tartufov?

Načeloma so vsi psi primerni za iskanje tartufov, ne glede na njihov izvor ali pasmo. Za iskanje tartufov v gozdu ali na lastnem nasadu lahko izurimo tudi pse mešance – toda pod pogojem, da so psi dovolj aktivni, radovedni in željni znanja. Seveda pa prvoten izvor psa igra veliko vlogo pri treningu. Nekateri psi bodo že po nekaj tednih dojeli osnovno načelo in smisel iskanja tartufov, drugim pa se bo delo zdelo zelo težko in naporno.

Romanski vodni pes: najbolj priljubljen pes za iskanje tartufov

Strokovnjaki za tartufe so zato izbrali nekaj svojih ”najljubših pasem psov”. Prvo mesto zanesljivo zaseda italijanska pasma romunskih vodnih psov, ki je s svojim izredno ostrim vonjem in živahnega značaja zelo uspešna pri iskanju podzemnih tartufov. Toda tudi druge pasme lovskih psov iz skupine prinašalcev, kot je labradorec, se velikokrat izkažejo za vešče iskalce tartufov.

Romanski vodni pes © simoshoes82 / stock.adobe.com

Univerza za iskalce tartufov

V Italiji, od koder izvira romanski vodni pes, ima iskanje tartufov dolgo zgodovino. Že leta 1880 je Antonio Monchiero v Piemontu ustanovil univerzo Università dei cani da tartufo, ki je center za usposabljanje psov za iskanje tartufov.  Institucija, ki je do danes še vedno v družinski lasti, je uradno priznana od leta 1935 in je danes najstarejši ter najbolj znan kraj za šolanje psov za iskanje tartufov. Osnovno usposabljanje na univerzi Università dei cani da tartufo traja od 15 do 20 dni. Nekateri italijanski strokovnjaki menija, da naj bi celotno usposabljanje trajalo tri do štiri leta.

Kje lahko svojega psa izurim za iskanje tartufov?

Iskanje tartufov danes ni več omejeno le na italijanska in francoska območja s tartufi. Ta poseben konjiček postaja čedalje bolj priljubljen tudi v drugih evropskih državah in v preostalih območjih Francije ter Italije. Z iskanjem tartufov se ne ukvarjajo samo gurmani, temveč tudi številni lastniki psov, ki za svojega delovnega psa iščejo smiselno zaposlitev. Danes obstaja precej širok izbor možnosti za usposabljanje psov za iskanje tartufov. Poleg posebnih klubov in združenj za pse za iskanje tartufov tovrstno usposabljanje ponujajo tudi nekatere pasje šole in zasebni dreserji psov. Nenazadnje tudi različne spletne platforme ponujajo videoposnetke, s katerimi lahko svojega psa naučite iskati tartufe kar od doma. Vendar pa je slednja izbira za začetnike zelo težavna in zahteva veliko časa ter predhodnega znanja. Če bi raje sodelovali z drugimi ljudmi, ki svojega psa želijo naučiti istih spretnosti, in bi radi delili svoje prve uspehe z drugimi, se raje obrnite na ustrezen klub ali pasjo šolo.

Kako izgleda trening iskanja tartufov?

Seminarji in tečaji za usposabljanje psov za iskanje tartufov so sestavljeni iz teoretičnega dela za lastnika in praktičnega dela za psa. Medtem ko se lastniki psov najprej veliko naučijo o tartufih (kakšne vrste poznamo, kje rastejo in kako jih prepoznati) in tudi o zakonskih predpisih za njihovo iskanje, se psi najprej osredotočijo na zaznavanje vonja tartufov. Pes mora vonj tartufov povezovati z nečim pozitivnim – naj bo to s svojo najljubšo blazino ali prigrizkom. Takoj, ko bo zaznal vonj tartufa, bo prejel svojo najljubšo nagrado.

Med treningom se večinoma dela z lutkami, na primer z majhnimi kosi lesa, ki so navlaženi z oljem tartufov. Včasih prave tartufe zaprejo v posodice ali vrečke in psu naročijo, naj jih najde. Če pes izvoha sled, dobi nagrado – pa naj bo to crkljanje ali prigrizek. Iskanje vsakič postane malce težje, podaljša se razdalja od tartufov do psa, kar pomeni, da gobe zakopljejo vedno globlje (od 10 do 20 cm, tako kot tartufi rastejo v naravi). Z načelom pozitivne krepitve psa končno naučimo, kako naj se obnaša, ko pod zemljo najde tartufe. Glede na vrsto tal dobro usposobljeni psi vedo sami od sebe, ali morajo lastniku pustiti, da gobe izkoplje ali pa jih lahko izkopajo sami. Če so tla mehka, jih lahko sami izkopljejo in jih previdno z gobčkom prinesejo svojemu lastniku. Za tovrstno obnašanje bo pes potreboval veliko treninga.

Pes je našel tartuf © elenapardiniph / stock.adobe.com

Kdaj naj pes prične s treningi?

Najboljše je, če psa že od malega začnete učiti iskati tartufe. Nekateri lastniki svoje pse začnejo usposabljati takoj po rojstvu. To storijo tako, da njihovo mati na rahlo podrgnejo s tartufi in s tem poskrbijo, da bodo mladički pozneje vonj tartufov povezovali s svojo mamo in ta občutek jih bo pomirjal. Pri treh ali štirih mesecih se lahko prične usposabljanje s koščki lesa, ki jih skrijemo po območju in spodbujamo mladička, da nam jih prinese. Z malo vaje in talenta so mladički na svojo prvo iskanje tartufov pripravljeni že po šestih mesecih.

Iskanje tartufov pa lahko naučimo tudi starejše pse. Za to je včasih potrebnega nekaj več časa in potrpljenja, da se odrasel pes nauči, kaj od njega pričakujemo. Toda večina starejši psov se bo z veseljem naučila nekaj novega in vam bodo z veseljem pomagali. To velja zlasti za pasme psov, ki so jih prvotno vzrejali kot delovne pse, saj bodo iskanje tartufov obravnavali kot smiselno zaposlitev. Takšni psi so običajno že po nekaj tednih treninga uspešni pri iskanju tartufov. Ponavadi pa traja približno šest mesecev, da se izkaže, ali je pes res zelo nadarjen za iskanje tartufov.

Lahko kupim že izurjenega psa za iskanje tartufov?

Tako kot drugje boste tudi na področju iskanja tartufov našli različne rejce, ki ponujajo že izurjene pse za iskanje tartufov. Primerno usposobljen pes za iskanje tartufov vas bo v večini primerov stal 2.500 evrov ali več. Nakup odraslega in usposobljenega psa priporočamo zlasti nabiralcem tartufov, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo vsak dan. Če bi se želeli z iskanjem tartufov ukvarjati bolj za zabavo, vam priporočamo, da se vpišete na ustrezne tečaje, kjer boste psa naučili iskati tartufe. Navsezadnje je uspeh iskanja tartufov odvisen tudi od razmerja med lastnikom in živaljo. Zato mnoga društva za usposabljanje psov poudarjajo, da se morajo psi in lastniki naučiti zanašati drug na drugega. Torej dejavnosti, ki ne bodo pozitivno vplivale le na iskanje tartufov, temveč tudi na kakovost vsakdanjega življenja. Zato lahko postane usposabljanje za iskanje tartufov šola tudi na drugih področjih življenja.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.