Vzgoja različnih pasem psov

Vzreja različnih psov

Jazbečar ali dalmatinec – vsaka pasma ima svoje posebne značilnosti. Zaradi tega je življenje z vsakim psom posebno in predstavlja določene zahteve glede vzgoje. Toda kaj storiti, ko psi različnih pasem živijo v istem stanovanju? Kako poteka vzgoja različnih pasem psov skupaj?

Se različni psi različno učijo?

Ja in ne. Proces učenja je pri vseh psih podoben. Kljub temu pa velja, da vzgojo prilagodimo vsakemu psu posebej, saj ima vsak pes različne zahteve. Poleg pasemskih razlik pa lahko prihaja tudi do razlik med posameznimi legli. Pa naj bo pasemski pes ali mešanček: nekateri psi se hitro naučijo in hitro pozabijo, medtem ko drugi rabijo več časa in si stvari tudi dlje zapomnijo. Pse, ki se hitro zamotijo, je težje trenirati, kot pa nekatere druge pse. Psi z močnim lovskim nagonom imajo različne zahteve glede vzgoje. Medtem pa samozavestni psi razumejo ukaze svojega lastnika, vendar potrebujejo dober razlog, da jih izvršijo. Nasvet: pozitivna okrepitev in doslednost sta načina treninga, ki dobro vplivata na vsakega psa.

Trening z enim ali dvema psoma?

V mnogih situacijah je trening z enim psom običajno koristen. Prav tako pa je včasih smiselno psa trenirati v družbi z drugim psom, zlasti pri vsakodnevnem treningu, da vas bosta oba psa poslušala.

V katerem primeru je najbolje vzgajati enega psa?

Če želite hkrati vzgajati dva psa, to načrtujte ne glede na pasmo. Smiselno je, da si vsak dan vzamete nekaj časa samo za enega psa, ko drugega ni v bližini. Že najmanjše naloge lahko okrepijo vez z vašim psom. Tako se lahko odzovete na potrebe posameznega psa, ki ga pri tem ne bo zamotila vsaka malenkost. Če se odločite za trening s klikerjem, vedno najprej vadite samo z enim psom.

V katerem primeru je najbolje vzgajati dva psa?

Možen je tudi trening z dvema psoma, hkrati pa je priporočljivo, da vsakdanjik obvladate kot tesno povezana trojica. Kot trojica lahko utrjujete vaje, ki ste se jih že prej naučili. Za nekatere pse je koristno, če se trikov lahko naučijo tako, da opazujejo druge pse. Tako lahko en pes postane vzornik drugemu. Izkušeni uporabniki klikerjev lahko uporabljajo tudi dva klikerja naenkrat in tako na pozitiven način krepijo vez z obema psoma.

Trening v vsakdanjem življenju: Raznovrstnost je pomembna

V gospodinjstvih z več psi mora vzgoja potekati tako samo z enim kot tudi z dvema psoma. Na ta način preprečite, da se pes navadi samo na eno različico treninga. Sramežljiv pes na primer lahko bolje sprosti v neznanem okolju, če je ob njem izkušen pes. Po skupnem obisku pa enak kraj obiščite samo z enim psom. Na ta način bosta psa spoznala, da lahko na ta kraj prideta tudi drug brez drugega.

Kakšna so tveganja pri treningu z dvema psoma?

Vzgoja različnih psov lahko pomeni tudi številne nesporazume. Psa smemo pohvaliti in mu ponuditi prigrizek samo takrat, če je uspešen. Pri dveh psih je to zelo zahtevno. Neizkušeni lastniki se lahko pri tem hitro zmedejo. Vsak pes se zato mora naučiti, kdaj je pohvala namenjena njemu. Vzgoja dveh psov v puberteti je lahko zelo naporna. Vzgoja je veliko lažja, če eden od psov že pozna osnove poslušanja. Tako lahko postane vzor mlajšemu psu. Prav tako pazite, da med treningom ne zamenjate hierarhijo med psi. Če pes podrejeni pes prejme veliko prigrizkov pred očmi glavnega, alfa psa, lahko to vodi do tekmovalnosti. Zato morate biti previdni in preudarni.

Vzgoja različnih pasem psov: Nasveti za trening

Bolj kot sta si značaja obeh psov podobna, lažje ju je skupaj vzgajati. Če sta psa zelo neodvisna in se nerada podredita, boste za uspešen trening potrebovali več potrpljenja. Če želite naenkrat trenirati dva psa, potem poskrbite, da ju boste trenirali enakomerno. Zato ni ravno najbolj primerno trenirati zelo zagnanega metuljčka skupaj s trmastim špicom. V nekaterih situacijah lahko uspešnejši pes postane vzor manj uspešnemu psu.

Vzgoja različnih psov je včasih lahko tudi pogojena s klasifikacijo standardov FCI, ki nam lahko pri vzgoji zelo pomaga. Upoštevajte, da gre pri tem le za grobo klasifikacijo. Ne glede na to, pa ima večina psov iz iste pasme podobne zahteve glede izobrazbe in telesne vadbe. Spodaj je kratek pregled:

Ovčarji

Ovčarji so pametni, teritorialni in poslušni, če jih seveda pravilno vzgajamo. Ti psi potrebujejo dobro zaposlitev in veljajo za vsestranske službene pse. Pasme: nemški ovčar, belgijski ovčar, francoski ovčar.

Pastirski psi

Pastirski psi se hitro učijo in potrebujejo veliko zaposlitve ter telesnih izzivov. So zelo samostojni in lahko lastnikom postavljajo visoke zahteve Pasme: borderski ovčar, pirenejski ovčar, flandrijski govedar.

Bianca / stock.adobe.com

Molosi in doge

Molosi in doge so teritorialni psi in pripravljeni braniti svoje krdelo. Potrebujete dosledno in previdno vzgojo. Ti psi se med seboj ponavadi neradi družijo, zato jih bo težko vzgajati v skupini različnih pasem. Veliki psi odrastejo relativno pozno. Pasme: bordojska doga, nemška doga.

Pastirski in čredni psi

Pastirski in čredni psi so zelo teritorialni in samostojni. Za njihovo vzgojo so potrebne izkušnje. Tudi ti psi odrastejo relativno pozno. Čeprav ne kažejo znakov podrejanja, pa so pripravljeni ubogati ukaze. Ti psi niso primerni za pasje športe in rabijo veliko prostora za gibanje. Niso ravno primerni za vzgojo z drugimi psi, čeprav je pomembno, da jih naučimo družbenih stikov. Pasme: kuvasz, komondor.

Terierji

Terierji so tipični lovski psi. So zelo pogumni in samostojni, hkrati pa znajo biti agresivni. Če ga želimo imeti kot spremljevalnega psa, moramo paziti, da se njegova agresivnost ne bo stopnjevala. Veljalo za samostojne in samotne pse, ki niso ravno potrpežljivi in se nočejo podrediti. Ker so tudi pametni, niso primerni za neizkušenega lastnika. Samo tisti terierji, ki so navajeni drugih psov, so primerni za vzgojo v skupinah različnih pasem. Pasme: Jack Russel terier, višavski terier.

Bulterierje so vzgajali za zakol bikov in kasneje za pasje boje. Ti psi so do svojih lastnikov prijazni in so jim naklonjeni, vendar se niso zelo pripravljeni podrediti. Pasme: ameriški staffordshirski terier.

Jazbečarji

Jazbečarji so pametni in poslušni, v dvomljivih situacijah pa tudi zelo samozavestni. Za njih ravno ne velja, da bi se hitro podredili. Jazbečarji so pogumni in tako kot terierji štejejo za samotarje. Poslušnosti ga naučimo z dosledno in pozitivno vzgojo, pri kateri moramo biti tudi zelo potrpežljivi.

Špici

Špici veljajo za zelo samozavestne in pozorne pse, ki svojega lastnika ne želijo ravno hitro zadovoljiti. Azijski špici veljajo za bolj lovske od evropskih. Špici se tesno povežejo s svojim lastnikom, medtem ko do drugih ljudi in živali niso najbolj strpni. Pasme: nemški volčji špic, Shiba Inu. Japonski špic se po značaju razlikuje od svojih sorodnikov, zato ga je tudi lažje vzgajati.

Drugi lovski psi

Gre za strastne lovske pse. Večina pasem je zato primernih samo za lovce, saj drugače ne bi mogli izkoristiti njihovega potenciala. Radi živijo v krdelu in se družijo z drugimi psi svoje vrste. Niso zelo teritorialni in se hitro podredijo. Pasme: Bloodhound, angleški lisičar.

Pointerski psi se najbolj počutijo v lovskih rokah in niso primerni za druga opravila. Čeprav se hitro podredijo, pa jih hitro prevzame lovski nagon. So družbeni psi in zato primerni tudi za vzgojo v skupinah različnih pasem. Pasme: kontinentalni pointerji, kot so španjeli in grifini ter tudi seterji.

Prinašalci, ptičarji in vodni psi

Ptičarji, kot je angleški špringer španjel, imajo zelo močan lovski nagon za razliko od prinašalcev in vodnih psov. Za prinašalce in številne vodne pse je značilna izrazita dobra volja in veljajo za družabne in prijazne pse. Primerni so za vzgojo v skupini različnih pasem. Pasme: zlati prinašalec, barbet, angleški koker španjel.

Delovni in spremljevalni psi

Delovni in spremljevalni psi se tesno povežejo s svojim lastnikom. Čas zelo radi preživljajo skupaj z lastnikom in se zelo radi učijo. Prav tako se hitro podredijo in so tesno povezani z vodnimi psi. Tovrstne pse lahko uspešno vzgajamo v skupinah različnih pasem. Druge pasme psov: havanski bišon, čivava, Cavalier King Charles španjel. Sem spadajo tudi majhni psi, kot so francoski buldogi, čeprav so se ti manj pripravljeni podrediti in se ne učijo tako zelo radi.

Hrti

Hrti so svojeglavi in samostojni. Raje tekajo kot pa se učijo trikov in poslušnosti. Zlasti kratkodlaki hrti se tesno povežejo s svojim lastnikom. Zaradi močnega lovskega nagona lahko njihova trma postane pravi izziv. Izjema je irski volčji hrt, ki se tesno poveže s svojim lastnikom in nima močnega lovskega nagona. Hrte je najbolje vzgajati same, saj imajo od takšnega treninga največ koristi. Druge pasme psov: mali angleški hrt, afganistanski hrt.

Nekatere pasme psov je lažje vzgajati od ostalih

Zgornji pregled pasem ne zajema vseh pasem in zato ni popoln. Izpustili smo na primer različne pasme nordijskih lovskih in slednih psov. Vzgoja različnih psov bo veliko lažja, če bosta psa pripadala isti ali podobni pasmi psov. Seveda pa ne pomeni, da bodo navedene značilnosti psov veljale za vsakega pas. Pa naj bo pasemski pes ali mešanček: Dobro spoznajte značaj in osebnost svojega psa ter trening prilagodite glede na njegove zahteve. S treningom ne pretiravajte in upoštevajte tudi naslednje: za pse, ki niso vajeni drugih psov, je pomembno, da se med treningom družijo in socilaizirajo z drugimi psi.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.