Prestrašen pes

Prestrašen pes – kaj narediti?

Mojega psa je strah – kaj narediti?

Tako kot pri ljudeh, obstajajo tudi pri psih predstavniki, ki se s težavo in veliko previdnostjo navadijo na nekaj novega. Težave pa se pojavijo takrat, ko pes v vsakodnevnih situacijah pokaže velik strah in se pretirano odzove: Glasen hrup, stopnice ali določene osebe lahko psa zelo razburijo. Prevelik strah psa lahko zaplete vaše vsakdanje življenje, hkrati pa obremeni vašega psa. V nadaljevanju smo navedli nekaj nasvetov, kako pomagati svojemu prestrašenemu psu, da postane bolj samozavesten.

Tako izraža strah

Da bi se strahu čimprej postavili po robu, moramo prepoznati predhodnico strahu: negotovost. Negotovost pes izraža tako, da potegne rep med noge, njegova drža je previdna, mišice pa napete. Če se negotovost poveča, se pes ponavadi skloni, spusti glavo, odvrne oči in še bolj potegne rep med noge. Nekateri psi začnejo sopihati ali se tresti. Pozor! Če se pes zateče v kot, vas zaradi strahu lahko tudi ugrizne!

Prestrašen pes – kaj narediti? © sonyachny / stock.adobe.com

Vzroki za strah pri psih

Razlogi za strah so lahko številni: slabe izkušnje s človekom, slaba vzgoja ali značaj. Dobra osnova za spodbujanje samozavesti vašega štirinožnega prijatelja je, da ga izpostavite veliko različnim dražljajem: Če mladiček spozna in doživi veliko stvari, ga bodo vedno zanimale nove zadeve. Tudi odrasle pse lahko naučite samozavesti, ki jo bodo nosili kot svoj ščit. Način je preprost: v mirnem okolju ga naučite trikov in ga vedno zelo pohvalite. Tako bo vaš pes dolgoročno postal samozavesten, hkrati pa boste z njim okrepili medsebojno vez.

Zaskrbljen pes potrebuje vašo zaščito

Pri prvih znakih strahu v neznanih situacijah velja naslednje: ostanite mirni! Če kot lastnik ne pokažete svoje skrbi, bo vaš štirinožni prijatelj pogosto opazil, da ta ”nevarnost” ni tako huda. Pri plašnih psi lahko pomaga, da ste že pri majhnih negotovostih proaktivni in skupaj z vašim psom premagate ”nevarno situacijo”. V nobene primeru pa psa ne silite v situacije, kjer bi ga bilo strah. Tudi preveč tolaženja ima lahko negativni učinek. To pa ne pomeni, da lahko vašega psa ignorirate: Z njim govorite spodbudno, vendar ga ne crkljajte preveč.

Kako mu lahko ”odvzamem” strah?

Pri konkretnih vzrokih strahu vam lahko pomagata hrana in priboljški. Se vaš pes boji glasnega mešalnika? V sosednji sobi vklopite mešalnik, nato pa nahranite svojega lačnega štirinožca.

Prestrašen pes – kaj narediti? © DoraZett / stock.adobe.com

Če boste to vajo redno ponavljali, se bo vaš pes navadil na hrup in ga tudi povezal s pozitivno izkušnjo. Pri tem je pomembno, da se vaš pes počuti negotovo in nikakor ne prestrašeno. Zato začnite z majhnimi koraki. Vajo lahko po želji tudi stopnjujte in bodite ustvarjalni! Psa lahko na hrup nevihte navadite tako, da predvajate zgoščeno z naravnimi zvoki ali pa na spletu poslušate zvoke nevihte.

Če je sprožilec strahu vizualen, ga lahko prav tako pozitivno povežete s hrano. Psa imejte na povodcu in pasje prigrizke pa postavite v neposredno bližino ”strašnega” predmeta, vendar ne preveč blizu. Dlje kot pes žveči svojo hrano, dlje časa je zadovoljen in sproščen, kar pa pozitivno vpliva nanj. Tudi igranje v neposredni bližini predmeta lahko psa sprosti – najbolje je, da se igra z igračo, ki jo pozna, saj ga lahko nova igračka preveč razburi. Počasi ga navadite na ”strašen predmet” – to lahko traja več dni ali tednov, zlasti pri starejših psih. Zato bodite potrpežljivi! Pomembno je tudi, da vajo vedno končate s pozitivno izkušnjo. Če si vaš pes še vedno ne upa približati predmetu, imejte psa na povodcu in ostanite mirni, dokler se pes vidno ne umiri. Nato ga nagradite s prigrizkom in se začnite sproščeno umikati.

Prestrašen pes za novo leto

Številni psi se bojijo ognjemeta. Na to je psa zelo težko privaditi, lahko pa veliko naredite že s tem, da se obnašate zelo mirno. Najdaljšo noč preživite skupaj s svojim živalskim spremljevalcem in ustvarite sproščeno vzdušje ter zaposlite ga z igračo ali naučenimi triki. Dajte mu hrano ob polnoči, tako da bo pes lačen in bo pozabil na svoj strah.

Prestrašen pes – kaj narediti? © Magnus Pomm / stock.adobe.com

Če postane živčen, mu stojte ob strani, vendar bodite sproščeni, ko pa je vaš pes prestrašen (ne samo za novo leto), ne strmite vanj, ker ga lahko to še dodatno razburi.

Kdaj po pomoč k strokovnjaku?

Če nič od naštetega ne pomaga in je vaš pes v določenih situacijah še vedno prestrašen, je priporočljivo, da se z vašim psom teh situacij v prihodnosti izogibate. Lahko pa tudi poiščete šolo za pse, kjer boste z drugimi iskali rešitve na tovrstne težave.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.