10 najbolj priljubljenih pasjih trikov

10 najbolj priljubljenih pasjih trikov

Podaj tačko je eden od pasjih trikov, ki ga lahko psa hitro naučite.

Podajanje šape, postavitev na zadnje noge ali lovljenje priboljškov v zraku? S temi desetimi triki boste s psom postali prava zvezda. Najboljše pa je, da s triki navdušimo občinstvo, hkrati pa z njimi poskrbimo za psihične in fizične izzive za našega psa. Preberite 10 najbolj priljubljenih pasjih trikov.

Ko se pes na ukaz zavrti v krogi ali v slovo zamahne s šapo, se boste zagotovo nasmejali. Toda počutje psa je veliko pomembnejše kot pa nasmeh na vašem obrazu.

Na srečo je večina psov po naravi radovednih. Pes hoče biti zaposlen in mu je všeč, ko se lahko fizično sprosti. Če pa pri tem dobi nagrado, pa še toliko bolje.

Učenje pasjih trikov: Najpomembneje je, da se zabavate!

Ker ima izvajanje pasjih trikov številne prednosti za medsebojni odnos med psom in človekom, so si mnogi lastniki psov zastavili ambiciozne cilje.

Toda preden se lotite treninga, se morate zavedati, da ni vsak pasji trik primeren za vse pse. Čeprav je velika večina psov pripravljena za učenje, jim njihova velikost, postava ali teža omejujejo pri izvajanju nekaterih najbolj priljubljenih pasjih trikov.

Poleg tega imajo psi, tako kot ljudje, nekatere stvari rajši kot druge. Če se vaš pes ne mara uleči na hrbet, raje ne vadite kotaljenja. In če ne mara skakanja, ga ne učite trika ”lovljenje priboljška v zraku”.

Osnovna zahteva za izvajanje pasjih trikov je, da se vi in vaš pes zabavate. Poleg tega bo veliko hitreje dobil občutek dosežka, če se osredotočite na zabavo.

Pot do prvega pasjega trika

Vadba pasjih trikov mora biti za vašega psa pozitivna izkušnja. Psa nikakor ne smemo siliti k vadbi. Trike vedno vadimo previdno in korak za korakom. S svojim psom bodite potrpežljivi in spoštujte njegov tempo učenja.
Seveda to ne pomeni, da morate takoj odnehati, če psu ne uspe ali če pasjega trika ne izvede takoj. Včasih traja nekaj časa, da vaš pes dojame, kaj želite od njega.

Opazujte svojega psa

Pomembno je, da svojega psa dobro opazujete in se naučite oceniti njegovo vedenje. Če izgubi motivacijo, raje prenehajte z vadbo. Sčasoma boste dobro razumeli, ali je vaš pes še vedno osredotočen oziroma ali bi raje počel druge stvari. Vadba pasjih trikov spodbuja tudi boljše razumevanje vašega psa.

Hkrati vam bo pes veliko bolj zaupal, ker se odzivate na njegove potrebe. Pravi uspeh pasjih trikov ni le popolna izvedba trika, temveč način, kako trening poteka. Dosleden in postopen trening ter majhni uspehi spodbujajo samozavest psa in krepijo vez med vami ter vašim psom.

Tako psa motivirate za učenje trikov

Medsebojno zaupanje, zanesljivost in jasni ukazi so temelj uspešne vzgoje psa. To velja tudi za vadbo majhnih trikov.

Če želite psa zares navdušiti nad svojimi pravili in triki, boste potrebovali nekaj več. Čeprav nekatere pasme psov hočejo po naravi ustreči svojemu lastniku (ang. will to please), so pri tem v bistvu vedno nekoliko sebični. Konec koncev vedo, da jim bo želeno vedenje prineslo številne prednosti, nezaželeno vedenje pa bo prezrto ali celo kaznovano.

Druge pasme, ki so malce bolj trmaste, pa dejansko premišljujejo ali je za njih izvajanje ukaza sploh smiselno.

Uspešni pasji triki s pomočjo nagrad

To ”željo po pohvali” lahko uporabite pri treningu. Pes izbira pot, ki mu obeta največji uspeh. Če ga na koncu uspešno izvedenega pasjega trika čaka priboljšek, ga bo to še dodatno motiviralo.

Pozitivne okrepitve v obliki priboljškov, božanja ali pasje igrače bodo vas in vašega psa hitreje in zanesljiveje pripeljale do cilja, kot če svojega psa silite v nekaj.

Da bi se pes naučil, katero vedenje je sprejemljivo in katero prinaša pohvalo, mora biti nagrada vedno neposredna. Psi živijo v sedanjosti in lastnikov odziv vedno povezujejo s trenutno situacijo.

Pomembno je tudi, da vadbo vedno zaključite z občutkom uspeha. Če opazite, da vaja še vedno preobremenjuje vašega psa, je bolje, da naredite nekaj korakov nazaj. Takrat izgovorite ukaz, ki ga lahko pes zanesljivo izvede, in ga nato za to nagradite. Šele nato končate s treningom. Tako bo naslednjič z veseljem nadaljeval.

Pred začetkom treninga

Osnova za uspešno izvajanje naslednjih 10 najbolj priljubljenih pasjih trikov je, da vaš pes obvlada osnovne ukaze, kot so “sedi”, “prostor” ali “ven”. S spodnjimi triki ne pričenjajte, dokler pes zanesljivo ne izvaja osnovne trike. Prav tako izberite pravi čas za skupni trening.

Če je vaš pes utrujen ali lačen, ga vaši triki zagotovo ne bodo zanimali. Tudi po obroku dajte psu vsaj eno uro odmora za prebavo. Ko bo spočit in sit, bo zagotovo navdušeno spremljal vaš trening.

10 najbolj priljubljenih pasjih trikov

Podaj tačko

Klasika med pasjimi triki, ki je tudi osnova za številne druge trike. Čeprav se pes ta trik razmeroma hitro nauči, boste potrebovali malo potrpljenja (in nekaj priboljškov), da se bo pes na vaš ukaz odzval z obema tacama.

Tako to gre: Psu ukažite ”sedi” in počepnite k njemu. Roko držite vodoravno in dvignite eno od njegovih tačk ter jasno izgovorite ukaz “daj taco”. Ta postopek ponavljajte, dokler vaš pes sam ne dvigne tace, takoj ko mu to ukažete.

Ko mu to uspe, ga takoj nagradite s priboljškom. Druga možnost je, da priboljšek že v začetku skrijete v roko in ga držite blizu glave svojega psa. Vaš pes bo poskušal dobiti priboljšek in bo verjetno tudi uporabil svojo taco.

Če vam jo potem sam položi na roko s priboljškom, mu daste želeno nagrado. Še enkrat jasno recite ”daj taco”. Sčasoma bo vaš pes tako ponotranjil ta pasji trik, da bo dvignil tako levo kot desno tačko.

Daj petko

Ploskanje z rokami, ki ga poznamo tudi kot ”petka” ali ”daj petko”, je za nas nekaj vsakdanjega. Ni čudno, da je ta trik pri psih vse bolj priljubljen. Če vaš pes že poda svojo šapo, ga boste tega pasjega trika naučili razmeroma hitro.

Tako to gre: Roko držite navpično (ne vodoravno kot pri dajanju tace) in izgovorite že naučeni ukaz ”daj taco”. Takoj, ko pes dvigne taco in se z njo dotakne vaše roke, ga nagradite. Na začetku bo verjetno nekoliko zmeden, zakaj ste mu že ponudili nagrado, čeprav še ni postavil šape na vašo roko.

A sčasoma se bo navadil na novo vajo. Ko mu vaja postane rutinska, lahko uvedete nov ukaz, na primer “daj mi petko” ali “petka”.

Kasneje lahko celoten trik poskusite na daljavo. Med izvajanjem trika se vse bolj oddaljujte od svojega psa, dokler se v nekem trenutku ne more več dotakniti vaše roke.

Kljub temu ga nagradite takoj, ko dvigne tačko. Tako se bo naučil, da je dovolj, če samo dvigne taco. Ko boste končno stali dlje in navzgor dvignili roko, bo s tacami ”pomahal” nazaj.

10 najbolj priljubljenih pasjih trikov

Postavitev na zadnje noge

Izjemno priljubljen je pasji trik “postavitev na zadnje noge”, pri katerem pes dvigne obe sprednji tački navzgor. Svojo težo mora prestaviti nazaj. Lahko traja nekaj časa, da v tem položaju najde ravnotežje.

Pomembno je, da vaš pes med vajo vedno sedi na zadnjici. Če vstane z vsemi nogami, je trika konec.

Tako to gre: Tako kot prejšnja dva trika se tudi postavitev na zadnje noge začne v sedečem položaju. Psa pripeljite k steni in mu ukažite “sedi”. V najboljšem primeru se bo ob začetku vaje usedel s hrbtom proti steni. To mu na začetku pomaga najti ravnotežje in preprečuje, da bi prehitro vstal.

Zdaj mu pokažite priboljšek in ga z roko pomaknite čez glavo psa. Pozor: Ne previsoko, saj bo vaš pes poskušal vstati. Takoj, ko se pes nekoliko dvigne in rahlo povzdigne tace, da bi prišel do priboljška, izgovorite ukaz ”na zadnje noge”. Nagradite ga s priboljškom. Če pa vstane, znova ukažite “sedi” in mu priboljška mu ne dajte, dokler mu ne uspe vstati samo s sprednjimi tacami.

Steping

Ta vaja izvira iz pasjega plesa. Človek stoji nasproti psa in izmenično dviguje levo in desno nogo. Sinhrono s človekom tudi pes dvigne svojo desno in levo taco. Na koncu izgleda, kot da pes in človek skupaj korakata na mestu.

Tako to gre: Predpogoj za ta trik je obvladanje ukaza ”daj taco”. Psu ukažite ”sedi” in se mu postavite nasproti. Zdaj izgovorite že naučen zvok “taca” in namesto roke dvignite desno nogo.

Številni psi, ki so se že naučili podati taco, bodo nagonsko dvignili svoje tace in se osredotočili na vašo nogo. Če pa z nogo psa sprva zmotite in ne sledi vašemu ukazu, ga spodbudite tako, da se z iztegnjeno roko dotaknete svoje noge. Pohvalite ga, ko dvigne tačko skoraj istočasno z vašo nogo, in mu privoščite majhen priboljšek.

Zdaj ponovite isto vajo, le z drugo (levo) nogo. Vaš pes mora zdaj dvigniti drugo taco. Vajo večkrat ponovite in v zameno za nagrado od psa zahtevajte, da naredi vse več korakov, torej, ko taco dvigne dvakrat, štirikrat ali večkrat.

Predmet!

Namen tega pasjega trika je, da se vaš štirinožni prijatelj sprva dotakne predmeta s šapo in ga prevrne. Ko to obvlada, ga lahko naučite celo zapreti vrata s šapo.

Tako to gre: V sobo postavite zanimiv predmet (na primer plastično steklenico ali priljubljeno igračo) in psa opozorite nanj. Opazujte, kaj se bo zgodilo.

Če se vaš pes predmetu približa in se ga dotakne, ga pohvalite in nagradite. Postopek ponovite tako, da vedno znova pokažete na predmet in ga pohvalite, takoj ko se ga dotakne s šapo.

Naslednji dan lahko v vajo vključite ukaz ”predmet”. Vsakič, ko se dotakne predmeta, izrecite ta ukaz. Po nekaj dneh se mu bo ta signal tako globoko ukoreninil, da se bo pes odzval že takrat, če pokažete na druge stvari v hiši in izrečete ta ukaz.

Če ga želite naučiti zapreti vrata, pokažite na vrata sobe in recite “predmet”. Ko se pes s šapo dotakne vrat, ga nagradite. Da bo zares zaprl vrata, pa izrecite ”predmet, zapri vrata!” in ga nagradite šele, ko se vrat tako močno dotakne, da jih zapre.

Razdaljo do vrat lahko postopoma povečujete, dokler ne zadostuje, da že s kavča ali mize pokažete na vrata in ukažete ”predmet, zapri vrata”.

Kotaljenje

Pri tem triku se mora vaš pes prevrniti čez hrbet, dokler ne pristane v položaju ”prostor”. Ker se nekateri psi sami od sebe nočejo uleči na hrbet, ta trik zahteva posebno spretnost. Tudi tukaj seveda pomagajo nagrade in priboljški.

Tako to gre: Psu ukažite prostor. Vaš pes zdaj leži pred vami, zadnji del telesa in oba komolca se dotikajo tal. Priboljšek mu držite neposredno pred nosom, tako da se njegov gobec že rahlo dotika priboljška. Z roko se počasi pomaknite v smer, v katero želite, da se pes prevrne; pomaknite jo za njegovo glavo in čez hrbet.

Vaš pes bo poskušal ostati z gobcem pri priboljšku in se v najboljšem primeru samodejno zakotaliti. Če vaš pes okleva, ga lahko z drugo roko malo podprete in ga previdno premaknete v želeni bočni položaj.

Plazenje

Prav tako je zabavno gledati, ko se vaš pes skrčen plazi po tleh. S trebuhom se dotika tal in se počasi plazi naprej. Vendar pa lahko traja kar nekaj časa, da usvoji ta pasji trik. Navsezadnje plazenje ni naravno gibanje psa.

Tako to gre: Psu ukažite ”prostor” in počepnite k njemu. Na hrbet mu nežno položite roko, v drugi roki pa mu pred gobcem držite priboljšek. Priboljšek na tlemi počasi odmikajte od psa. Ko pes skuša vstati, nežno pritisnite na njegov hrbet. Izgovorite ukaz ”plazi se” ali kaj podobnega.

Takoj, ko se mu uspe malce priplaziti naprej (na začetku bo to zelo malo) ga pohvalite in nagradite. To vajo ponavljajte, dokler se pes po vašem ukazu ne splazi naprej.

Če po nekaj dneh usvoji to gibanje, mu lahko umaknete roko s hrbta in se z malce razmika usedete nasproti psa. Priboljšek držite blizu tal in izgovorite ustrezen ukaz. Ko se priplazi, ga pohvalite. Če poskuša vstati, mu ukažite ”prostor”. Priboljšek mu ponudite takoj, ko se priplazi do vas.

Vrtenje

Cilj tega pasjega trika je, da se pes enkrat obrne okoli svoje osi iz stoječega položaja. Tudi to gibanje je sprva za nekatere pse nepoznano, vendar ker pa na koncu prejmejo nagrado, se jih večina tega trika nauči.

Tako to gre: Postavite se pred svojega psa in držite priboljšek blizu njegovega gobca, podobno kot vaji ”kotaljenje”. Sedaj v krogu pomaknite roko mimo njegove glave in čez hrbet, tako da se mora tudi vaš pes gibati v krogu, če želi slediti vaši roki. Pri tem izgovorite ustrezen ukaz, na primer ”zavrti se” ali ”obrni se”. Ko se vaš pes obrne okoli svoje osi, ga nagradite.

Vajo ponovite tolikokrat, da se bo pes zavrtel že, ko mu ukažete od daleč. Če želite to narediti, se vsaki malce bolj oddaljite od svojega psa, dokler se pes končno sam ne zavrti, ko zakrožite z roko in izgovorite ukaz.

Slalom med nogami

Podobno kot pri stepingu in vrtenju je tudi slalom med nogami priljubljena veščina pasjega plesa. Toda v tem triku bodo uživali tudi psi, ki ne marajo plesa. Pes seveda ne sme biti prevelik – segati vam mora do kolena, drugače ne boste več mogli varno stati na tleh.

10 najbolj priljubljenih pasjih trikov
En super pasji trik: Pes teka slalom med vašimi nogami.

Tako to gre: V stoječem položaju se postavite poleg svojega psa. Če je vaš pes na vaši desni, morate imeti levo nogo spredaj. V tem položaju spustite levo roko s priboljškom daleč pod noge (čim bližje tlom) in jo pomaknite proti levi. Pes bo sledil vaši roki oz. priboljšku in se med vašimi nogami postavil na levo stran.

Zdaj z desno nogo naredite korak naprej in isto vajo naredite na drugi strani. Izgovorite ukaz ”skozi”, ”slalom” ali ”cik -cak.

Na začetku psu čim prej dajte priboljšek, da ne izgubi zanimanja. Čez čas boste lahko naredili že več korakov, preden psa nagradite. Ko dojame načelo trika, ga bo sčasoma obvladal brez priboljškov.

Držanje in ujemanje priboljškov

Ta trik je vznemirljiv in bo navdušil občinstvo. Navsezadnje ga sploh ni lahko izvesti. Od vašega psa zahteva kar nekaj spretnosti. Od vas pa veliko potrpežljivosti in malo znanja, da boste trik uspešno izvedli.

Tako to gre: Najprej morate s psom vaditi lovljenje. Psu v smeri njegovega gobca vrzite priboljšek in izgovorite ukaz ”ulovi”. Pes bo priboljšek refleksno skušal ujeti z gobcem. Če mu to uspe, je nagrado že prejel.

Če pa priboljšek pade na tla, morate biti bliskovito hitri in ga pobrati, preden ga lahko pes zagrabi. Čez čas se lahko od psa vse bolj oddaljite in priboljšek vržete tudi nekoliko bolj v desno ali levo, da mora pes skočiti zanj, če ga želi ujeti.

V kolikor želite s tem pasjim trikom iti še korak dlje, lahko v drugem vadite držanje priboljška na nosu.
Z eno roko nežno primite gobec psa, z drugo roko pa mu na nos postavite priboljšek. Izgovorite ustrezen ukaz. Na primer ”drži” in počasi odmaknite roko, ne da bi priboljšek padel z nosu.

Če psu za nekaj časa uspe držati glavo pri miru in uravnotežiti priboljšek na nosu, ga boste nagradili. Ko vaš pes obvlada lovljenje in držanje priboljška, lahko na koncu oba dela združite v en trik.

Psu torej položite priboljšek na nos in mu ukažite, naj ga drži na nosu. Nato recite ”ulovi” in vaš pes bo poskušal ujeti priboljšek, ki ga bo stresel z nosu. Seveda boste za ta trik potrebovali veliko vaje, preden se ga pes nauči. Zato bodite potrpežljivi in spodbujajte svojega psa, da poskusi znova in znova. Če mu nikakor ne gre, naredite korak nazaj in znova vadite lovljenje iz. držanje.

Vas zanima še več pasjih trikov?

Ste opazili, da vseh 10 pasjih trikov deluje na podobnem principu. Jasen ukaz, jasne kretnje rok in na koncu nagrada. To je lahko priboljšek, kot smo zgoraj omenili, lahko pa je tudi pasja igrača.

Ko se naučite te sheme, boste lahko vadili še veliko več pasjih trikov. Na primer, vaš pes skače skozi vaše roke ali se pretvarja, da je mrtev, ko ga ”ustrelite”. Svojega štirinožnega prijatelja lahko z nekaj vaje naučite tudi praktičnih trikov, na primer ”prinesi copate” ali ”prinesi povodec”.

Vam in vašemu psu želimo veliko užitkov pri skupnemu učenju trikov!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.