Moj pes vse zgrize! Kaj naj storim?

Moj pes vse zgrize! Kaj naj storim?

Razgrizeni čevlji ali uničene noge stola – špičasti pasji zobje lahko marsikaj uničijo. Zakaj moj pes vse zgrize? Kje se skriva vzrok? Preberite naše razlage in nasvete.

Moj pes vse zgrize! – pet možnih vzrokov

Predstavili vam bomo pet najpogostejših razlogov, zakaj psi običajno grizljajo različne predmete – ali jih celo pojedo. Seveda lahko psa do tega početja pripravi več različnih vzrokov.

Mladi psi ob menjavi zob

Mladički imajo skupaj 28 zob. Od 16. tedna naprej jim izpadejo mlečni zobje, ki jih nadomesti 42 stalnih zob. Menjava zob traja približno tri mesece. Znak za menjavo zob je običajno povečana potreba po žvečenju, saj mladičke v tem času ponavadi srbijo dlesni. Morda občutijo tudi bolečine ali se poskušajo znebiti ohlapnih zob. Številni mladi psi žvečijo prav vse, kar jim pade pod tačke. Zato jih lahko razveselimo s primernimi igračami za žvečenje. Še posebej učinkovite so na primer igrače Kong z zamrznjenim jogurtovim nadevom. Hladen nadev pomiri razdražene dlesni. Psu lahko ponudite tudi igrače, ki ste jih prej za nekaj časa shranili v zamrzovalnik. Žoge ali kosti za žvečenje s čepki lahko masirajo dlesni.

Pes žveči iz dolgčasa

Če odrasli psi glodajo predmete, to običajno pomeni, da so premalo zaposleni. Ali vaš odrasli pes vse zgrize? Pomislite, ali ste psa dovolj zaposlili. To ne pomeni, da z njim greste samo na sprehod. Psi morajo vsaj enkrat na dan spustiti svojo paro – pa naj pada dež ali sije sonce. Če imate psa, ki rad teče, potem pomislite na tek s psom ali kolesarjenje. Poleg fizične zaposlitve ga morate izzivati tudi psihično, tako da se z njim igrate določene igre ali mu naložite določena opravila. Skozi dan mu postavljajte psihične ovire ali ga zabavajte z iskalnim igrami.

Moj pes vse zgrize, ker je pod stresom

Žvečenje psa pomirja in zmanjšuje stres. Psi lahko žvečijo, če so preobremenjeni ali premalo zaposleni. V obeh primerih so pod stresom. Do tega lahko pride ob menjavi lastnika ali v nepoznanih situacijah. Na primer, če s psom prvič obiščete glasno restavracijo, se zna zgoditi, da bo glodal lesene noge mize. Po odstavitvi mladičkom ponudite tako igrače kot tudi priboljške za žvečenje. Hkrati poskrbite, da se bo pes lahko sprostil.

Moj pes vse zgrize! Kaj naj storim?

Moj pes vse zgrize, kadar je sam

V samoti lahko psu seveda postane dolgčas, zaradi česar prične glodati stvari. Če pa pes prične gristi noge mize takoj po vašem odhodu, pa lahko to pomeni, noče biti sam. To se kaže v stresu. Zato ga morate počasi navaditi na samoto. Številni lastniki svojemu psu dajo igračo za žvečenje, preden zapustijo dom. Na ta način psa pomirijo in ga zaposlijo, hkrati pa obvarujejo pohištvo. Vendar pa številni proizvajalci priporočajo, da naj določene izdelke hranimo samo pod nadzorom. Pes lahko namreč poskuša pogoltniti prevelike kose. Številni lastniki počasi spoznajo, katere priboljške oz. igrače lahko njihov pes brez nevarnosti gloda.

Pes sledi svojemu nagonu

Z vrsti primerno vzgojo lahko pozitivno vplivamo na psa. V nekaterih primerih velja, da psi glodajo predmete zaradi svojega naravnega nagona. Stres in dolgčas lahko to potrebo le še dodatno okrepita in vse skupaj se razvije v navado. Psa, ki nagonsko žveči prav vse, moramo dovolj zaposliti in mu ponuditi druge ustrezne možnosti za žvečenje. Nikakor pa psu ne smemo prepovedati žvečenje.

Še posebej priljubljeno: Žvečenje lesa

Na skoraj vsakem sprehodu s psom bomo na tleh našli kos lesa. Nič čudnega, da ga psi tako z veseljem žvečijo. Številni psi naravnost obožujejo žvečenje majhnih in velikih vej ter lubja.

Je les lahko nevaren za psa?

Povsem jasno je, zakaj psu ne pustimo, da grize naše pohištvo. Toda ali je les iz gozda lahko nevaren za psa? Številni psi naravnost obožujejo glodanje lesa. Nekateri celo jedo lubje ali majhne veje. Žal pa lahko te slastne lesene dobrote poškodujejo pasje grlo. Kosi lesa, ki se zataknejo med zobe, so moteči in tudi boleči. Še huje: pogoltnjen les lahko privede do poškodb prebavnega trakta. Če pride do tega, bo pes verjetno pričel bruhati. V najslabšem primeru lahko koničasti koščki lesa prebodejo tkivo in povzročijo notranje krvavitve v požiralniku, želodcu in črevesju. V primeru, da vaš pes na sprehodu najde slasten kos lesa, s seboj vzemite kakšno igračo za žvečenje. Lahko pa se med sprehodom igrate kakšne igre in tako psa odvrnete od lesa.

Ali je lahko žvečenje lesa znak kakšne pomanjkljivosti?

Ni dokazano, da bi psi žvečili les, ker jim primanjkuje mineralov ali vitaminov. Če vaš mladi pes prejema uravnoteženo prehrano, vam glede tega ni treba skrbeti – mladi psi pač radi žvečijo. Če pa vaš starejši pes nenadoma prične žvečiti les, potem se raje pogovorite z veterinarjem. Ne glede na vedenje bodite pozorni na kakovostno prehrano vašega psa z visoko vsebnostjo mesa.

Ali vaš pes vse zgrize? Preberite naše nasvete!

Preverite, kakšne so nadomestitve za čevlje in ostale predmete

  • Nadomestilo: Igrače, ki zadovoljujejo nagon žvečenja
  • Nadomestilo: Priboljški iz sušenega mesa, kot so vampi ali bikovka
  • Nadomestilo: Korenina za žvečenje ali les kavovca
  • Poskrbite za gibanje in psihične izzive
  • Je vaš pes pod stresom? Poskrbite za sproščeno vzdušje, kadar je to mogoče
  • Mamljive predmete, kot so čevlji, pospravite v omaro
  • Psa zaščitite pred nevarnimi stvarmi, kot so napajalni kabli, strupene rastline in čistila
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.