Nas psi razumejo?

Ali nas psi razumejo

Včasih se nam zdi, da pri zares razumejo, kaj jim želimo povedati.

Številni ljubitelji psov so prepričani, da jih njihov štirinožec dobro razume. Kljub temu pa vsak dan pride do nesporazumov med psom in človekom. Kaj je za nas nekaj samoumevnega, je za psa nekaj nerazumljivega. Ali nas psi razumejo?

Kako psi dojemajo svet?

Če se vprašamo, ali nas psi razumejo, se moramo vprašati, kako psi dojemajo svet. Psi seveda ne bodo nikoli znali reševati križank. So pa strokovnjaki za vonjave. Z nosom, ki naj bi dišave zaznaval milijonkrat bolje od našega, živijo v paralelnem svetu, ki je svet dišav.

Tudi po več dnevih lahko sledijo sledem. Če v grmovju izgubimo ključ, ga bo pes brez težav našel. Naloge vohanja, ki so za nas nerešljive, lahko psi opravijo v trenutku.

Preberite več o temi: Pasja čutila

Nas psi razumejo, ko govorimo v svojem jeziku?

Ljubitelji psov dobro poznajo naslednje: „Moj pes točno razume, kaj sem mu pravkar povedal/-a!“ Kot pogosto velja: Važen je tudi ton glasu! Poleg naučenih ukazov „sedi“, „prostor“ ali „k nogi“, pes ne razume ostalih besed, vendar zna razbrati, ali smo jezni oz. srečni.

Leta 2016 so raziskovalci objavili rezultati s 13 psi. Pse so naučili mirno sedeti v posebni napravi za magnetno resonanco, da so lahko spremljali, kako so se možgani odzivali na določene besede.

Preverili so, kako se odzivajo na prijazno in na neprijazno izgovorjene pohvale. Pohvale so pri večini v možganih aktivirale središče za nagrade. Neprijazne pohvale niso povzročile nobenega odziva.

Pomembno! Za pse je pomembna naša telesna govorica. Zato je med treningom zelo pomembno, da psa opazujemo in nismo npr. na svojem telefonu.

Ali nas psi razumejo
Za pse niso pomembni samo ukazi. Razumejo tudi našo telesno govorico.

Psi razumejo koncepte

Obstajajo pasme psov, kot je na primer borderski ovčar, ki veljajo za delovne pasme. Eden od njih je dosegel posebno slavo: Borderski ovčar Rico naj bi razumel več kot 200 preprostih besed in s tem 200 predmetov.

Ko mu je lastnica ukazala, naj prinese katerega od predmetov, ga je izkopal z velikega kupa in ji ga prinesel. Poleg tega Če besede ni razumel, pa se je vrnil z novim predmetom, ki ga je izkopal s postopkom izločanja. Izjemen intelektualni dosežek za živali. Psi prav tako razumejo preproste kontekste.

Kako je pomembno obdobje socializacije?

Obdobje socializacije psa odločilno vpliva na to, kaj in koliko bo pes razumel v vsakdanjem življenju. Do dvanajstega tedna naj bi pes veliko časa preživ z ljudmi, da bi si čim bolje zapomnil človeško mimiko obraza, govorico telesa in glasove.

Številni ulični psi, ki se niso dobro socializirali z ljudmi, pogosto vidijo človeško telesno govorico kot grožnjo. Takšen je na primer neposreden stik z očmi: Za psa, ki je vajen na človeka, stik z očmi ne predstavlja težav. Toda za ulične pse lahko stik z očmi privede do obrambnega vedenja.

Podobno se zgodi v situaciji, ko psa predstavite mački. Če še nikoli ni srečal naših tigrčkov, se jih bo težko navadil. Hitro lahko prične renčati.

Moj pes me ne razume!

Ko je pes v puberteti, nekateri lastniki pomislijo, da nenadoma več ne poznajo svojega psa. Še pred enim mesecem je ob ukazu takoj pritekel do vas, zdaj pa komajda dvigne svojo glavo. Nato pa brezbrižno vohlja naprej.

Ne skrbite! Vaš pes vas razume. Vendar ne razume, zakaj naj upošteva vaš ukaz. Svet mu lahko navsezadnje ponudi toliko zanimivega! Še posebej med puberteto je pomembno, da trening ustrezno nagradimo in raje storimo korak nazaj, da psa ne preobremenimo.

Toda brez skrbi! Po najtežjem obdobju se vam bo potrpežljiv trening dvakratno poplačal.

Ali nas psi razumejo? Trije vsakodnevni nesporazumi

Običajno psi povsem napačno razumejo vedenje svojega lastnika. Za ponazoritev spodaj navajamo tri klasične nesporazume med človekom in psom – morda se boste malce nasmejali, a do opisanih situacij včasih res pride.

1. Skupni lajež

Situacija: Samec Turbo na 50 metrov zagleda drugega psa, ki se mu približuje. Odzove se z glasnim laježem: „Pozor, prihaja pes!“

Težava: Lastniku ob tem postane neprijetno. Zato glasno vpije: „Turbo, tiho! Dovolj je!“ in „Tišinaaaaa!“. Ob tem pa pes postane vedno glasnejši in živčnejši.

Kaj pes razume: „Moj lastnik je resnično razburjen! Dobro, da sem zalajal. Super, zdaj bova skupaj lajala! Moj lastnik sicer ni tako glasen kot jaz, a skupaj bova Flafija pregnala!“

Rešitev: S psom lahko trenirate tudi lajanje in ga le-tega odvadite. Pri tem ostanite mirni in mu dajte vedeti, da ste na varnem. V nobenem primeru ne zalajajte skupaj s psom.

2. Vlečenje za povodec

Situacija: Sprehod se sprevrže v preizkus moči: Pes Zoltan vleče svojega lastnika za sabo, kadarkoli zavoha nekaj vznemirljivega. To drevo, naslednje drevo, tisti zid … oh, kako zanimivo drevo …

Težava: Lastnik sledi psu, a napenja povodec in si misli: „Ker je povodec napet, si bo Zoltan kmalu premislil.“ Vedno znova vleče za povodec in ostro ukaže: „Ne vleci!“. Toda čez 20 sekund Zoltan znova povleče za povodec in zgodba se ponovi.

Kaj pes razume: „Malce moteče, ker me lastnik vleče za povodec. Pa kaj, saj tako ali tako prideva na cilj! Bolj vlečem, hitreje pridem na cilj.“

Rešitev: Nikoli ne pojdite za psom, če vas vleče za povodec, saj se bo na to navadil in prišel do svojega cilj. Če vas povleče za povodec, se ustavite in počakajte, da se povodec znova sprosti. Ali pa pojdite v nasprotno smer. Trening na povodcu zahteva svoj čas.

Ali nas psi razumejo
Eden izmed klasičnih nesporazumov je, da pes divje vleče za povodec.

3. Obnašanje za mizo

Situacija: Mešanček Franci ne sme prejemati hrane s človeške mize. Družina se s tem strinja. Ne sme postati berač.

Težava: Hčerka Katja ne mara sredice svojega kruha. Iz sredice zgnete majhne krogle in jih meče pod mizo. Ham! in kroglic več ni. Saj ne bo noben opazil.

Kaj pes razume: „Juhu! Končno sem nekaj dobil! Tudi v prihodnosti se bom pasel okrog Katje in jo pogledal s svojimi srčkanimi očmi. Dobro vem, da bom potem vedno kaj dobil.“

Rešitev: Večina psov ne pozna izjem. Ko pri pravilih enkrat popustimo, bodo porabili veliko energije, da to vedno znova izrabijo. Zato upoštevajte naslednje: Vsi člani družine se morajo strinjati in dosledno vzdrževati pravila.

Upoštevajmo stališče psa

Če pomislimo, kako naš pes dojema bolj zapletene vsakdanje situacije, se bomo morda izognili nesporazumom v komunikaciji.

Nekateri ljubitelji psov imajo navado, da psu ukazujejo v celih stavkih: „Jaka, zdaj se pa prosim usedi! To sva se že naučila!“ Pes običajno tega ne bo razumel. Dovolj je, če mu preprosto ukažemo „sedi“.

Pogosto ga tudi nagradimo ob nepravem času. Včasih pa pes postane preveč „človeški“ in zato ne razume svojega lastnika. Tu vam lahko pomaga obisk pasje šole. Pogosto psi razvijejo majhne navade, ki jih lastniki ne opazimo.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.