Pasja šola za mladičke

pasja šola za mladičke - border collie

Osnove dobre vzgoje

Nekateri lastniki psov si že pred prihodom svojega novega psa zagotovijo mesto v šoli za mladičke. V nadaljevanju boste spoznali, kaj vam lahko pasja šola za mladičke ponuja in kako najti dobro šolo, ki bo ustrezala vam in vašemu spremljevalcu.

Kaj se bo moj pes naučil v šoli za mladičke?

Kaj vam prinesla pasja šola za mladičke? Treningi, ki običajno potekajo enkrat na teden in so povezani s pasjo šolo, lahko prinašajo številne koristi. Mladi psi se tukaj veliko naučijo, hkrati pa tudi lastniki spoznajo veliko novih stvari in si svoje izkušnje izmenjajo s trenerji in drugimi lastniki. V pasji šoli ljudje pogosto navežejo prijateljske stike. Šola za mladičke v ospredje postavlja sproščeno skupno igro učenja z drugimi mladimi psi. V tovrstnih šolah se zbirajo mladi psi, se učijo osnovnih ukazov in izkusijo trening za vsakdanje življenje. Posebna korist takšnega usposabljanja je socializacija: Tu se med seboj spoznajo številni psi različnih pasem in velikosti – na ta način utrjujejo socialne spretnosti, hkrati pa se naučijo strpnosti do drugih živali. Nenazadnje pa trening krepi tudi vez med lastnikom in psom.

Kdaj lahko gre moj pes v šolo za mladičke?

Pasja šola za mladičke je pogosto povezana s pasjo šolo – ko pes postane starejši, lahko s svojim usposabljanjem nadaljuje v drugih skupinah iz te pasje šole. Zelo mladim psom, ki so se ravnokar preselili k vam, pustite nekaj časa, preden jih vpišete v šolo za mladičke in začnete pripravljati na resnost življenja. S šolo za mladičke lahko pričnete, ko je vaš pes star 11 tednov. Do vključno 16. tedna življenja je pes v fazi odraščanja, ki močno vpliva na oblikovanje njegovega značaja. Zato je trening v tem času zelo koristen. To pomeni, da je vaš pes lahko v šoli za mladičke vsaj do starosti petih mesecev. Prehod od mladička do odraslega psa je načeloma neopazen in odvisen od posamezne pasme. Majhni psi odrastejo hitreje od velikih. Pomemben predpogoj za obisk šole za mladičke je, da psa večkrat razglistite in cepite.

pasja šola za mladičke

Kakšen je urnik?

Večina šol v ospredje postavlja učenje osnovnih ukazov, kot sta ”sem” ali ”ne smeš”. Sam trening traja največ 10 minut, saj vaš pes po tem času ne bo več osredotočen. Vmes pa premore zapolnijo s kratkimi igrami. Pozor: Tudi premor za igranje ne sme trajati predolgo, pri tem pa je pomembna raznolikost, da mladička ne preobremenimo. Poleg tega pa je pomembno tudi izobraževanje lastnikov: Trener bo svoj trening razložil in vam podal številne nasvete za dobro sobivanje z mladičkom (npr. kdaj morate poseči v igro, ko se dva psa med seboj igrata ipd.).

Učimo se skupaj

Šola za mladičke trenira več psov naenkrat. Toda velikost skupine psov ne sme biti prevelika – več kot deset psov in lastnikov bo za enega trenerja preveč. V idealnem primeru je šest skupin. Pri skupnem treningu se psi učijo tudi drug od drugega, na primer bolj izkušeni vodijo mlajše in manj izkušene pse. Mnoge pasje šole ponujajo usposabljanje mladičkov glede na velikost, pri čemer večje pasme trenirajo ločeno od manjših. Ta ločitev ni obvezna, je pa lahko smiselna, saj so mladi psi velikih pasem še vedno precej nerodni in ne morejo pravilno oceniti svoje fizične moči.

Nasveti: Kakšna je dobra pasja šola za mladičke?

  • Omogoča vam, da jo preizkusite: Šola za mladičke vam ponuja, da se pred vpisom pogovorite s trenerji in dogovorite o možnosti ogleda vadbe brez svojega psa. Tako boste dobili občutek, kako pasja šola za mladičke poteka. Pri tem je seveda pomembno, da s psi ravnajo pozitivno in sproščeno.
  • Vse vam razloži: Profesionalni trenerji psov ponujajo ustrezno usposabljanje in se prav tako sami redno usposabljajo. Tudi prostovoljni trenerji morajo imeti veliko izkušenj. Vedno bodo z veseljem poslušali vaša vprašanja.
  • Sestava: Naenkrat ne smet trenirati preveč psov: Pet ali šest psov je za enega trenerja povsem dovolj. Pri treniranju mladičkov je pogosto bolje ločiti velike in majhne pse, saj psi velikih pasem običajno še ne znajo pravilno oceniti svoje moči.
  • Razmerje med človekom in živaljo: Pes se mora osredotočiti na lastnika in ne na priboljške, ki jih psu ponujamo v zelo majhnih količinah.
  • Motivacija: S pohvalami in božanjem bomo psa motivirali. Kričanja, nasilnih ”pripomočkov”, kot so bodeče ovratnice, in nasilja nikakor ne smejo uporabljati (tudi v skupinah s starejšimi psi). Če jih, potem nemudoma zapustite šolo za mladičke. Učno uro morajo vedno končati z občutkom dosežka.
  • Prostor za pse: V idealnem primeru šolanje mladičev poteka na ograjeni posesti. Obstaja tudi nekaj pozitivnih načinov, kako psa navaditi na vsakdanje predmete: Pa naj gre za viseče trakce ali predore ali morda za strašila in pasje igrače – pester izbor predmetov bo trening naredil veliko bolj zanimivejši.
  • Prijetno počutje: Vi in vaš štirinožni prijatelj se morata počutiti prijetno. Pomemben pokazatelj dobrih šol za mladičke je, da se bo vaš pes šole zmeraj veselil!
pasja šola za mladičke

Gre tudi brez pasje šole za mladičke?

Če imate s psi izkušnje in imate nezapletenega štirinožca, potem vam ni treba obvezno obiskati šole za mladičke. Vsekakor pa moramo mladičke dobro socializirati in jim v mladosti predstaviti čim več drugih psov – v tem pogledu je šola za mladičke idealna stvar, poleg tega pa bodo tudi lastniki nekaj odnesli iz nje. Tudi za izkušene lastnike je lahko pasja šola za mladičke zelo bogato doživetje in izkušnja za celo življenje.

Še en nasvet za konec: Ko gre za usposabljanje psov boste slišali veliko različnih mnenj in metod, še posebej, če se boste o tem pogovarjali z drugimi ali pa prebrali kakšno knjigo na to temo. Najti pravi način treninga zase in za svojega psa ni tako preprosta naloga, saj vas čakajo številne odločitve, o katerih pa vsi lastniki psov nimajo enakega mnenja. Če ste novopečeni lastnik psa, preberite veliko o tej temi in se posvetujte z izkušenimi lastniki psov, da boste našli tisto, kar vam najbolj ustreza. V šoli za mladičke lahko dobite nove predloge in dobre nasvete. Vsekakor pa prepogosto ne spreminjajte metod treniranja, da ne boste preveč vznemirili svojega psa.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.