Mačke

V magazinu za mačke najdete nasvete in uporabna navodila, če imate namen v svoje življenje sprejeti novega štirinožnega družinskega člana. Življenje z mačko je prijetno, zato je pomembno, da poznate njen značaj, njene potrebe in vedenje. To zagotavlja, da se bo vaša mačka pri vas dobro počutila, prav tako pa boste vi in vaša družina imeli veliko veselja z malim sobnim tigrčkom. Predstavljamo prednosti in pomanjkljivosti številnih različnih pasem mačk, ki se razlikujejo po značaju kot tudi po videzu. Preberite več

3 min

Mačja trava

Mačja trava je mešanica različnih vrst trav, ki mački pomagajo predvsem z izločanjem pogoltnjene dlake.
4 min

Mačke za alergike

Če ste alergik z zelo blagimi težavami, lahko ob upoštevanju higienskih standardov kot sta redno pranje rok in sesanje, živite z hipoalergeno mačko. V zavetišču lahko preizkusite stik z mačkami.
3 min

Lahko mačke sanjajo?

V znanosti je zdaj splošno sprejeto, da vsi sesalci sanjajo. Podobno kot pri ljudeh, lahko mačji spanec razdelimo na dve stopnji. REM-spanec spremljajo sanje, ne-REM stopnja spanca pa je brez sanj.
8 min

Agresivno obnašanje mačke po kastraciji

Kastrirani mački in mačke so bolj zaupljivi in manj agresivni. A kaj, če se zgodi obratno in se mačka po kastraciji obnaša agresivno? Pojasnili bomo razloge in navedli, kako lahko svoji mački v takšni situaciji pomagate.

4 min

Astma pri mačkah

Mačja astma lahko prizadene vse starostne skupine in pasme. Pršice, cvetni prah ali celo odišavljen mačji pesek pogosto povzročijo alergijo takojšnjega tipa (tip 1), ki je del mačje astme.
5 min

Anemija pri mačkah

Rdeče krvničke (eritrociti) prenašajo življenjsko pomemben kisik do celic vseh organov v mačjem telesu. Pri anemiji pa se število rdečih krvničk v krvi zmanjša. Mačka ima na voljo manj kisika.
4 min

Vnetje maternice pri mačkah

Veterinarji z vnetjem maternice običajno mislijo na gnojno vnetje maternice. Pogosto se imenuje tudi gnojno vnetje maternice (piometra). Če se ne zdravi, lahko ogrozi zdravje vaše mačke.
6 min

Ameriška zvitouhka

Ameriška zvitouhka je pasma mačk, ki pritegne pozornost. Ime so dobile zaradi nenavadno zvitih ušes, s široko osnovo in zaobljenimi konicami. »Shulamith« je prednica vseh ameriških zvitouhk.
6 min

Himalajska mačka

Himalajska mačka izvira iz Anglije in je rezultat parjenja siamske in perzijske mačke. Nekateri jih označujejo kot samostojno pasmo, drugi jo vidijo bolj kot posebno različico perzijske mačke.
5 min

Ocelot

Ocelot (Leopardus pardalis) je divja žival, ki živi v gozdovih in grmiščih Srednje in Južne Amerike. Tam preži kot nočni samotar in se prehranjuje z glodavci, plazilci in ribami.
3 min

Baldrijan za mačke

Tako kot mačja meta je tudi baldrijan za mačke prava ''mačja droga''. Zakaj pa to zelišče tako čarobo privlači mačke?
6 min

Cepljenje mačke

Da bo vas mačka še dolgo zabavala in ostala zdrava, vam priporočamo, da jo cepite. Kakšne druge koristi prinaša cepljenje mačk?
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
Mačke Pasme mačk

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

Najnovejši članki
Mačke Pasme mačk

Ameriška zvitouhka

Ameriška zvitouhka je pasma mačk, ki pritegne pozornost. Ime so dobile zaradi nenavadno zvitih ušes, s široko osnovo in zaobljenimi konicami. »Shulamith« je prednica vseh ameriških zvitouhk.

Ko ste se odločili glede mačke, se vam pri iskanju zagotovo porajajo sledeča vprašanja: Kako najdem "pravo" mačko zase? Katera pasma mi ustreza? Po katerih kriterijih se odločam, če je ta mačka "moja mačka"? V našem magazinu za mačke lahko tudi preberete kako zasnovati lastno stanovanje za udobno življenje vaše mačke ter katere pripomočke za nego, igrače in druge predmete potrebujete.

Verjetno boste kdaj naleteli na nenavadno vedenje mačk, pri katerem vam bodo pomagali naši nasveti. Tako vam bo razloženo, na primer, kako poskrbeti za higieno in kako lahko odpravite agresivnost proti drugim mačkam. Ker je nega mačke nadvse pomembna, smo pripravili prispevke, kako ohranjati vašega štirinožca pri najboljšem možnem zdravju. Z nasveti o mačkah izveste, katere mačje bolezni obstajajo in kaj lahko storite, da bo vaši mački hitro ponovno bolje. Izvedeli boste, kaj lahko storite proti parazitom, katera cepljenja so potrebna in kako pravilno negovati dlako vaše mačke.

V mačjem magazinu boste našli vse pomembne informacije o pravilni prehrani vaše mačke. Pozanimajte se o ponudbi, prednostih ter pomanjkljivostih različnih vrst mačje hrane in kako izberete pravo hrano za vašo mačko. Nekatere mačke imajo posebne prehranske potrebe, preberite kako lahko pomagate ohraniti zdravje vaše mačke. Nenazadnje boste tudi izvedeli, na kaj morate biti pozorno, ko se odpravite z vašo mačko na počitnice: Kako zagotavljam varnost in dobro počutje moje mačke, ko se odpravimo na potovanje? Katere potovalne torbe oz. transportni boksi za mačke so pravi? Magazin za mačke vam ponuja odgovore na vsa ta vprašanja in vam stoji ob strani z neprecenljivimi namigi in nasveti o raznovrstnih mačjih temah.