9 nasvetov za popolni boks za mačko

9 nasvetov za popolni boks za mačko

K osnovni opremi za mačke spada tudi transportni boks za mačko. Transportni boks lahko uporabljate za izlete, prevoze ali pa da obiščete veterinarja. Dobro je, da si transportni boks priskrbite še preden dobite mačko. Spodaj navajamo 9 nasvetov za popolni boks za mačko.

Izberite pravo velikost

Boks naj bo dovolj velik, da lahko mačka v njem zravnano stoji, se obrne, udobno usede in uleže. Seveda pa ne sme biti prevelik, saj se takrat lahko zgodi, da mačko med prevozom v boksu preveč premetava. Tega ne smemo dopustiti, saj bi mačko samo še bolj razdražili.

Da boste mačko lažje spravili v škatlo

Zelo malo mačk se prostovoljno odpravi v svoj boks ali pa pusti, da jih vanj namestimo. Pri veterinarju pa nastopi težava, kako mačko dvigniti iz boksa. Zato bo veliko lažje, če imate boks, ki se odpre od zgoraj. Skozi zgornjo odprtino boste mačko veliko lažje položili v boks in jo vzeli ven. V najboljšem primeru ima boks dve odprtini, eno zgoraj in eno spredaj.

Ne pozabite na varnost

Mačke v kletkah lahko razvijejo nepredstavljive spretnosti in postanejo pravi umetniki pobega. Zato pri izbiri boksa pazite, da se ključavnica varno zapre in da je mačka ne more odpreti. Poleg tega mora biti boks trpežen in odporen na mačje kremplje ter zobe. Ročaji in jermeni naj bodo stabilni. Boks naj bo iz takega materiala, ki preprečuje, da bi se kremplji mačke kamorkoli zagozdili – mačka se v boksu ne sme poškodovati.

Poskrbite za prezračevanje

Boks za mačko običajno ne pomeni nič dobrega. Pogosto jo na koncu poti čaka neprijeten veterinar. Večina mačk bo zato ob pogledu na boks doživljala stres. Stres pa lahko privede do tega, da mačka prične sopihati. Takrat porabi več kisika, kot pa ob normalnem dihanju. Zato je pomembno, da je boks dobro prezračevan.

Ne pozabite na čistočo

Med prevozom lahko mački tudi kaj ”uide”. Zato izberite boks, ki ga je preprosto očistiti. Boksi iz plastike so preprosti za čiščenje.

Mačko navadite na boks

Mačko pogosto zelo težko spravimo v boks. Mačke ga običajno povezujejo z obiskom pri veterinarju, kar jim ni ravno najbolj všeč. Zato bo veliko lažje, če bo mačka boks povezovala z nečim pozitivnim. Odprt boks namestite v življenjski prostor mačke, še preden ga prvič uporabite. Mačka mora boks razumeti kot varno jamo, v katero se lahko skrije. Boks lahko opremite z odejo, mačjo igračo ali priboljški.

Boks za mačko © makam1969 / stock.adobe.com

Zamenjajte boks

Če mačka noče v boks, bo lastnik imel polne roke dela. Mačka bo morda zbežala v odročni kot pod posteljo ali se bo borila na vse pretege in kremplje. Če ima mačka slabe izkušnje s tem boksom, se bo morda splačalo, da začnete na novo in boks zamenjate. Ponavadi je lažje, če mačka boksa ne vidi kot nekaj negativnega. Tako jo lahko z nekaj potrpljenja navadimo na nov boks.

Naj bo vaši mački udobno

Le redke mačke bodo rade ležale v praznem transportnem boksu. Zato priporočamo, da prostor znotraj boksa oplemenitite. Priporočljivi so nedrseči materiali, kot sta stabilna odeja ali nedrseča podloga. Mačko lahko prepriča tudi blazina z mačjo meto.

Boksa ne postavite prosto na avtomobilski sedež

Tako kot pri psih moramo tudi pri mačkah zavarovati boks v avtomobilu. Če slučajno pride do nesreče in mačka ni zavarovana, je to lahko zelo nevarno. Preizkusi trka ADAC z nezavarovano pasjo lutko so pokazali, da bi žival v primeru nesreče pri 50 km/h skozi notranjost avtomobila poletela s 30-kratno silo svoje telesne teže. Da bi mačko obvarovali in preprečili, da bi trčila v voznika oz. potnike, boks nikoli ne postavljajte na sprednji ali zadnji sedež, brez da bi ga zavarovali. Preizkusi trčenja ADAC so pokazali, da je najvarnejše mesto za prevoz mačke v prostoru za noge za sprednjim sedežem. Ko je boks bil pripet na zadnjem sedežu, se je izkazalo, da je pri trčenju s hitrostjo 50 km/h plastični material boksa žal prešibak. Vratca in pokrov boksa sta se zlomila pod 4 kg težko umetno mačko.

Popolni transportni boks za vašo mačko na kratko:

  • Boks ima dve odprtini – zgoraj in spredaj
  • Boks je trpežen in odporen proti ostrim mačjim krempljem ter zobom
  • Ročaji in jermeni so stabilni
  • Vratca se lahko varno zaprejo
  • Boks lahko preprosto očistite
  • Boks ima dobro prezračevanje
  • Boks ni preveč težak
  • Kremplji mačke se ne morejo zagozditi – mačka se v boksu ne more poškodovati
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Nasveti za potovanje z mačko

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko.

4 min

Prevažanje mačke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.