Ragdoll

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…

Zgodovina

Človekoljubna Ragdoll je zelo mlada pasma mačke, katere poreklo sega v 1960. Ustanoviteljica in prva vzrediteljica Ragdoll pasme je bila Ann Baker iz Kalifornije. S pomočjo mačjega samca z imenom Josephine iz legla “angori podobne mačke” in neznane samice je vzpostavila linijsko vzrejo. Mačji samec Ann Bakerja naj bi ustrezal tipu današnje Ragdoll mačke: velik, s srednje dolgo dlako in lepimi modrimi očmi. Ann Baker je dala svoji pasmi ime “Ragdoll”, angleško ime za lutko iz cunj. Vzrediteljica je izbrala to ime, ker so mačke takoj, ko jih je vzela v naročje, sproščeno počivale – kot lutke iz cunj. Ime, ki popolnoma ustreza izjemno sproščeni mački!

Kot se pogosto zgodi v vzrejnih krogih, je prišlo do medosebnih težav: ko je Ann Baker patentirala ime “Ragdoll” in zvišala dajatve za vsako žival iz svoje vrste, so se mnogi vzreditelji ločili od izvirne Ragdoll linije in vzredili pasmo Ragdoll takšno, kot je danes. Ragdoll ni le zelo mlada pasma, ampak tudi prva pasma mačke, za katero je bil registriran patent.

Izgled

Veliki Ragdoll s širokim mišičastim telesom in močnim videzom izstopa predvsem z mehko dlako: srednje dolga dlaka ima svilnato strukturo in le malo poddlake, kar je odvisno od telesa. To daje živali videz plišaste živali – kar je okrepljeno s pogosto kodrastim vratom. Glava Ragdoll mačke je srednje velika in klinasto oblikovana do zaobljenih, široko razmaknjenih ušes. Noge so zadaj nekoliko daljše, kar ima za posledico nekoliko nagnjeno hrbtno linijo. Ragdoll je srednje velika mačka – samice tehtajo do 6,5 kilogramov, samci pa do 9,5 kilogramov. Z višino ramen do 40 centimetrov Ragdoll mačke dosežejo dolžino do 1,20 metrov od nosu do repa.

Značilnost Ragdoll pasme so velike, okrogle, modre oči, tako kot tudi njihova posebna barva: Tako kot siamske mačke, spadajo tudi Ragdoll k  „Point-mačkam“. Njihova naravna barva dlake se pokaže le na konicah delov telesa kot so gobec, rep, noge in ušesa. Glede na genetsko osnovo je osnovna barva mačke vidna samo na hladnih delih telesa, tako imenovanih “Points”. Bela zakrije obarvanje na sredini telesa. Vsaka barva dlake se lahko pojavi kot Point-barva, pri Ragdoll so dovoljene različne barve: Seal-, Blue-, Chocolate-, Lilac- in nedavno tudi Red- in Cream-Point  so tipične barve pasemske mačke.

 • Seal-point: Ragdolls Seal-Point imajo osnovno črno barvo – kot pri vseh Point obarvanjih se ta pokaže le na „hladnih“ konicah telesa.
 • Blue-point: Blue je razredčenje osnovne črne barve.
 • Chocolate-Point: Ragdoll chocolate-point imajo atraktivno rjavo osnovno barvo, kot vedno vidno le na Point-konicah.
 • Lilac-Point: razredčenje rjave se imenuje „lilac“
 • Red-Point: rdeče Point-obarvana Ragdoll
 • Cream-Point: razredčenje rdeče barve daje „Cream“ barvo. Ragdoll „cream-point“ zaradi kremasto obarvanih Points izgleda skoraj enobarvno!
 • Tabby: Point konice imajo proge – podobno kot Tabby-mačke. Te proge so pogosto vidne tudi na nogah in na repu. Oči so črno obrobljene, kot bi jih obrobili s svinčnikom za oči. Pri Ragdoll se Tabby-izgled pogosto imenuje „Lynx“.
 • Tortie: Tortie Ragdoll imajo Point-konice želvovinaste barve. Barvni vzorec je zelo različen – barvni madeži lahko imajo katerokoli velikost, vendar vzreditelji dajejo prednost manjšim, enakomerno razdeljenim madežem.
 • Torbie: Torbie je kombinacija Tabby in Tortie. Želvovinasto obarvanje izgleda progasto – zelo zanimivo obarvanje!

Uradne barvne različice se imenujejo Colourpoint, Mitted, Bicolor, Tabby, Tortie in Torbie.

 • Colourpoint: Colourpoint prikazuje celotno masko kot ostale Point-mačje pasme.
 • Mitted: Mitted Ragdoll imajo poleg Point-barve tudi belo brado in pogosto bele proge na nosu. Blazinice na tačkah so roza, tačke pa so belo obarvane, kot bi nosila rokavice in škornje.
 • Bicolour: Bicolour Ragdoll ima tudi jasno Point-barvo, vendar je njihova osnovna barva svetlejša, nosijo masko z obrnjenim “V”, ki se začne na čelu in konča na koncu repa. Noge so bele.

Mimogrede: kot Point-mačke se mladiči Ragdoll skotijo beli in šele po treh do štirih letih razvijejo svojo končno obarvanost!

Svilnata dlaka Ragdoll mačk je srednje dolga, vendar je zaradi zelo malo podlanke enostavna za nego. Vsaka mačka je drugačna in vsak mačji lastnik ima drugačne zahteve, kar zadeva dlako – vendar običajno zadošča, da Ragdoll skrtačite enkrat na teden, v času menjave dlake pa bolj pogosto.

Ragdoll © madeinitaly4k / stock.adobe.com

Značaj

Ljubitelji Ragdoll mačk niso navdušeni nad to pasmo le zaradi nenavadnega videza in velikih, modrih oči.

Ragdoll mačke veljajo za zelo družabne mačke. So nežne in dobre, miroljubne in željne učenja – predvsem pa crkljive, igrive in rade sledijo svojemu človeku. Mnogi vzreditelji jo radi imenujejo “pes v mačji obliki”. Ragdoll mačke se navežejo na celotno družino – vendar pa v gospodinjstvu, kjer je Ragdoll mačka, ne sme manjkati mačji soigralec! Mačke so dolgo veljale za samotarje, vendar pa družabne živali, kot je Ragdoll, pridobijo, če živijo skupaj s pripadnikom iste vrste.

Nežne živali so tudi primerne za stanovanje, idealno z dostopom do varnega balkona ali oken z rešetkami. Če mačka živi izključno v stanovanju, pa je potrebno paziti, da je kljub temu psihično in fizično zaposlena! To pomeni: pri igranju z Ragdoll mačko ne varčujte s časom. Primerno stanovanje za mačko mora nuditi veliko prostora za skrivanje, počitek, igranje in raziskovanje. Pri tem stanovanje za Ragdoll mačko ne rabi biti veliko! Pametno nameščena plezalna oprema, kot je praskalnik ali podloga za okno, nudi mački “tretjo dimenzijo”, ki jo lahko uporabi glede na njeno razpoloženje, za dremež, opazovanje okolja ali plezanje in igranje.

Vzreja

Ragdoll velja za nezapleteno pasmo brez težav. Vendar pa vsa bitja kažejo nagnjenost k nekaterim dednim boleznim, ki jih lahko vzreja okrepi. Na žalost Ragdoll ni izjema.

Tudi, če Ragdoll mačke veljajo za robustne in zdrave, so nagnjena k sečnim kamnom in srčni bolezni, ki je postala znana kot hipertrofična kardiomiopatija. HCM velja za najpogostejšo vrsto bolezni srca mačk, ki ga povzroča zadebelitev stene levega prekata srca in jo lahko diagnosticira srčni ultrazvok. Sedaj že obstaja genetski test za HCM, zato odgovorni vzreditelji lahko v zgodnji fazi izključijo bolne živali iz vzreje! Vendar pa ni nobenega zagotovila, da bo pasma popolnoma brez kakršne koli nagnjenosti k hipertrofični kardiomiopatiji … Zato bi moral vsak vzreditelj dovolj zgodaj poskrbeti za veterinarski pregled živali, da bi izključili morebitno dedovanje bolezni na potomce.

Prehrana

Kot velika pasma mačke doživijo Ragdoll mladiči naglo rast. Zato je vrsti primerna, kakovostna hrana alfa in omega za vzrejo zdravih mačk! V času rasti naj mačke jedo kolikor želijo – upoštevajte, da Ragdoll mačke pogosto odrastejo šele po štirih letih. Potem lahko optimizirate količino hrane, da preprečite nepotrebno povečanje telesne teže.

Vseeno, če hranite s surovo hrano, kuhate sami ali uporabljate visokokakovostno hrano iz trgovine za živali:  prava hrana za vašo mačko mora vsebovati visok delež visokokakovostnih beljakovin. Mokra hrana naj bi zaradi visoke vsebnosti vlage bila prva izbira za živali z nagnjenostjo k ledvičnim in sečnim kamnom.

Odkrijte hrano za mačko Ragdoll Royal Canin!

Ragdoll © moredix / stock.adobe.com

Nega

Srednje dolga dlaka Ragdoll mačke je zaradi pomanjkanja podlanke enostavna za nego. Kljub temu bo tedensko krtačenje veliko lažje, če boste mačko navadili na krtačo in glavnik že v obdobju mladiča. V začetku pomaga poslastica, ki jo ponudite med in po negi.  Čeprav so človekoljubne živali, ki se zelo rade crkljajo, imajo nekatere Ragdoll mačke  težave s tem, da jih lastniki krtačijo! Ali pa ravno nasprotno: veliko Ragdoll mačk v negi zares uživa.

Kljub rednemu krtačenju in česanju pogosto pristane odpadla dlak v prebavnem traktu. V času menjave dlake, lahko mački olajšate naravno izločanje pogoltnjenih dlak tako, da ji ponudite mačjo travo ali posebne poslastice ali pasto iz sladu.  Ti mali dodatki so še posebej primerni, če je vaša mačka nagnjena k zaprtju!

Izbira pravega rejca

Povečana pojavnost dednih bolezni pri pasemskih mačkah vedno znova kaže, kako pomembna je izbira pravega vzreditelja. Poklicni vzreditelj vidi svoje mačke kot družinske člane – prevzame odgovornost za svoje živali in njihove potomce. K temu spada tudi smiselno parjenje posameznih živali, dobra zdravstvena oskrba, primerno okolje in hrana. Dober vzreditelj ne odda živali pred dvanajstim tednom življenja. Mačji mladiči potrebujejo najmanj tri mesece, da se od svoje mame ter bratov in sester naučijo vse, kar je za mačke pomembno. Faza, ki je razburljiva in naporna, ne samo za vzreditelje, ampak tudi za mačje matere! Da bi mačja mama zadostno socializirala svoje mladiče, potrebuje dovolj časa med legli. Iz tega razloga odgovoren vzreditelj nima več legel in pasem hkrati. Kar izgleda gospodarsko smiselno, ni vedno najboljše za udeležene živali!

Če razmišljate o nakupu “pasemske mačke brez papirjev” pozor:  vsaka Ragdoll mačka je vredna svoje cene. Izračunajte vse stroške, ki jih ima vzreditelj v prvih treh mesecih življenja mačjega mladiča … Od pristojbin, hrane in obiskov veterinarja za mačjo mamo in mladiče,  nanese veliko in je redko pokrito z nakupno ceno mačke. Zraven še spada članstvo v vzrejnem društvu in morebitna izdaja papirjev.

Vzreja je drag hobi in kdor lahko ponudi “pasemske mačke brez papirja” za nizko ceno, mora varčevati. Brez nadzora vzrejnega kluba ni nujno, da pari odgovorno in redko nudi svojim mačkam potrebno, vendar drago zdravstveno oskrbo, da izključi dedne bolezni. Morda vzreja več pasem hkrati in pusti mačjim materam, da imajo več legel letno? Raje dobro preverite in se ne pustite zavesti nizkim cenam.

Ljubitelji mačk, ki so očarani nad Ragdoll pasmo, a si je ne morejo privoščiti zaradi visoke nakupne cene, jih lahko poiščejo v zavetišču. Tukaj veliko mačk čaka na dober nov dom – vključno z mnogimi pasmami! Mnogi vzreditelji oddajo starejše živali ali živali, ki so izključene iz vzreje za majhen prispevek.

Ragdoll mačke so čudovite, igrive živali, ki prepričajo z mehkim izgledom in njihovim nezapletenim značajem. Upamo, da boste uživali z vašo Ragdoll mačko!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…