Šport za mačke: Tako do idealne telesne teže

Šport za mačke

Odkrijte, kaj pri vaši mački vzbudi lovski nagon in tako poskrbite za več vsakodnevnega gibanja.

Nekaj dobro namernih priboljškov in malce manj igranja lahko hitro privedeta do prekomerne teže. Zato se pa vprašamo naslednje: Ali obstaja šport za mačke? Z našimi petimi vajami boste okrepili svojo mačko in poskrbeli, da bodo odvečni kilogrami šli navzdol.

Zakaj je vadba za mačke pomembna?

Zvezno združenje veterinarjev (povezava do nemške spletne strani) meni, da ima skoraj polovica mačk prekomerno telesno težo. To zlasti velja za hišne mačke. Pogost vzrok je premalo gibanja.

Če ima vaša mačka preveč kilogramov, tega ne jemljite preveč lahkomiselno. Prekomerna telesna teža lahko namreč hudo vpliva na zdravje. Če vas skrbi, da je vaša mačka predebela, se o tem pozanimajte z veterinarjem. Pomagal vam bo sestaviti načrt diete, ki bo ustrezala vaši mački.

V našem spletnem magazinu zoohit lahko preberete, kako prepoznati, ali je vaša mačka predebela.

Z gibanjem do idealne teže

Pri dieti za mačke moramo biti pozorni tudi na spremembo hrane pri mačkah. Če želite, da mačka shujša, se mora začeti gibati. Tako se bo lažje vrnila do idealne teže.

Gibanje je naravno vedenje mačke. Konec koncev so njeni predniki bili nadarjeni lovci, ki so se za svojo hrano morali boriti. V primerjavi s tem današnje mačke živijo v pravi sanjski deželi, kjer jih kot lastniki hranimo z veliko ljubezni in priboljški.

Toda z malo potrpljenja lahko tudi najbolj lene in razvajene mačke spodbudimo k telovadbi. Ko enkrat začnete z mačjim fitnesom, se boste s svojo mačko vedno bolj zabavali.

Šport za mačke: 5 zamisli za aktivnosti

Seveda šport za mačke ne moremo primerjati s športom za ljudi. Toda učinek je enak: več gibanja pomeni bolj okrepljeno telo in manj maščobe. V nadaljevanju vam bomo predstavili pet načinov, kako mačko spodbuditi h gibanju. Poleg naših nasvetov obstajajo seveda še mnogoteri drugi načini, kako zaposliti svojo mačko.

Vaja št. 1: Za ljubitelje gibanja

Kot lastnik mačke verjetno veste, da mačje igrače spodbujajo gibanje. Pomembna pri tem pa je seveda interakcija. Mački torej ne nastavite igrače pred nos, temveč jo spodbujajte k igranju.

Pomislite na to, kako se mačke v naravi obnašajo: Tako kot prava miš mora tudi igrača bežati pred mačko in ne sme samo ležati pred njenimi očmi. Mačja igra vedno vključuje tudi občutek dosežka. Zato mački pustite, da včasih ujame svojo miško.

Ali morate k igri spodbuditi zares leno mačko? Ali morda spada vaša mačka med tiste, ki jih mačje palice ali žoge prav nič ne ganejo? Potem pa poskušajte radovednost mačke vzbuditi na drugačen način: Žogice za namizni tenis, šumeča plastična vrečka, zmečkan papir v kartonski škatli – mačke izjemno uživajo v stvareh, ki jih ne poznajo.

Vaja št. 2: Za sladkosnedneže

Če želite, da vaša mačka shujša, morate kot del diete prilagoditi njeno količino hrane. Zlasti za največje sladokusce med mačkami je težko, da bi se odrekli svoji hrani. Idealna vaja za mačke z velikim apetitom je igranje z igračami za hrano.

Kroglice s hrano ali papirnate vrečke, ki so napolnjene s priboljški, bo mačka lahko dobila samo takrat, ko jih ujame. Da bi potešila svojo lakoto, mora mačka biti aktivna in hkrati malce razmišljati.

Hrano lahko skrijete na dvignjenem mestu v stanovanju, da se bo vaša mačka še bolj gibala. Če redno spreminjate skrivališča, se mačka ne bo dolgočasila.

Šport za mačke © zeralein / stock.adobe.com
Igrače, pri katerih se mora mačka potruditi za hrano, pomagajo pri hujšanju.

Vaja št. 3: Za lovce

Če je lovski nagon pri vaši mačke še posebej izrazit, jo lahko zaposlite z lučjo. Posvetite na steno, pod kavč, na posteljo in nazaj na tla ter pustite, da vaša mačka ujame svetlobo.

Pri tem lahko uporabite svetilko ali pa tudi laser, ki ga lahko najdete v naši spletni trgovini.

Vaja št. 4: Za umetnike plezanja

Če vaša mačka nima težav s sklepi, jo bodo morda navdihnile plezalne vaje. Na ta način si bodo popestrile vsakdanje življenje, hkrati pa si bodo ostrile svoje spretnosti. Mačjo posteljo lahko postavite na tako mesto, da se bo mačka morala povzpeti do nje.

Če imate stopnice, pa lahko svojo mačko pripravite do tega, da se po njih povzpne. Tudi mačja drevesa lahko učinkovito pomagajo zmanjšati debelost pri mačkah.

Šport za mačke © Andriy Blokhin / stock.adobe.com
Če ima mačka zdrave sklepe, ji lahko hoja po stopnicah pomaga izgubiti kilograme.

Vaja št. 5: Za bitja navade

Mačke obožujejo rutino v vsakdanjem življenju. Če je vaša mačka bitje navade, lahko to lastnost uporabite za več gibanja: občasno njeno posodo s hrano premaknite na drugo mesto.

Na poti do njene priljubljene posode lahko namestite ovire, ki bodo od mačke terjale dodatno energijo, da jo premagajo. Toda pazite, da premikanje hrane za vašo mačko ne bo stresna.

Pogosteje menjajte tudi igrače, da vaši mački ne bo dolgčas in da bo med vadbo ostala motivirana.

Še več zamisli najdete v našem razdelku o mačjih igračah. Ste na primer kdaj pomislili na kliker trening ali mačji agility?

Drugi nasveti za šport za mačke:

  • Pazite, da s treningom ne boste pretiravali. Zato raje večkrat na dan načrtujte gibalne vaje. Na začetku bo 15 minut dovolj, kasneje pa lahko trening tudi podaljšate. Pomembno! Ne pozabite na premore.
  • Preden boste načrtovali trening, se pri veterinarju pozanimajte, kako močno lahko obremenite sklepe svoje mačke in katerim vajam se je priporočljivo izogibati.
  • Hujšanje je najučinkovitejše, če je mačka motivirana in rada sodeluje. Da vam bo projekt uspel, preizkusite, kateri šport bo vaši mački najbolj všeč. Seveda pa poskrbite za dovolj raznolikosti.

Po športanju ne pozabite na nagrado!

Če se mačka zares izčrpa, se bo po telovadbi veselila počitka. Razvajajte svojo mačko z nego dlake ali masažo, s čimer ji boste sprostili mišice. S tovrstno nagrado boste prihranili na priboljških in s tem na kalorijah.

Pri športu za mačke je pomembno, da ostanemo potrpežljivi in aktivno vključeni. Mačke ne silite k telovadbi, temveč to storite postopoma.

Redne aktivnosti in igre so odlično dopolnilo k mačji dieti, saj prinašajo novo energijo in krepijo vez med lastnikom in mačko. Konec koncev pa mora šport za mačke biti tudi zabaven. Nagrada za vztrajnost je dobro zdravje in dolgo ter srečno mačje življenje.

Viri:

https://www.kleintierpraxis-markdorf.de/informationen/-katzen/ist-ihre-katze-zu-dick/index.html

https://www.tieraerzteverband.de/smile/smile-tiergesundheit/katze/aktivprogramm-fuer-katzen.php


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Živali me spremljajo odkar pomnim – težko najdem fotografijo iz otroštva, kjer nimam papagaja na glavi ali mačke v naročju. Že več kot deset let kot urednica pišem o različnih temah – od zdravstvenega zavarovanja do življenja z mačko. Moj navdih za mnoge članke je moja mačka Mimi, ki je vedno ob meni in točno ve, kdaj je čas za odmor od pisanja.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Joga z mačko

Joga je koristen in zdrav način sproščanja, pri katerem lahko sodeluje tudi vaša mačka. Na kakšen način vam lahko pomaga? Bo z vami izvajala vaje ali je tam samo zato, da vas sprosti?
3 min

Igra z mačko – inteligentne igrače

Mačke so za veliko ljudi žive plišaste igrače: so mehke, imajo rade človeško bližino in se pustijo razvajati. Kar pa veliko lastnikov mačke pozablja pri tem: vaše mehke živali so še vedno male divje živali! Z življenjem na kavču so redko zadovoljne in sproščene. Nikogaršnje, v divjini živeče mačke se same zaposlujejo. Vsak mali obrok si najdejo po urah dolgega lova. Dan za dnem so zaposlene s skrivanjem, obrambo in prežanjem. Mir, kot ga uživajo naše hišne mačke, imajo redko. Vendar tudi po desetletjih dolgega skupnega življenja z ljudmi so naše mačke v svoji biti in tudi telesno male divje živali in imajo podobne zahteve kot njihove, v divjini živeče sorodnice! Prav zato moramo poskrbeti, da so zaposlene in za to najbolje poskrbijo inteligentne igrače za mačke.