Teža mačjih mladičkov

Teža mačjih mladičkov

Težo mačjega mladička je treba redno spremljati.

Če želimo poskrbeti, da bodo naši mačji mladički pravilno rastli, moramo redno spremljati njihovo telesno težo. V tem članku si preberite, kakšna je prava teža mačjih mladičkov in na kaj vse morate paziti med tehtanjem.

Koliko tehta novorojen mačji mladiček?

Novorojeni mačji mladič tehta okrog 100 g, kar je enako kot povprečna tablica čokolade. Z dolžino 10 cm se udobno poda v roko odraslega človeka.

Porodna teža je med drugim odvisna od pasme staršev in velikosti legla. Mladički iz velikega legla so praviloma manjši in lažji od mladičev iz majhnega legla. Mladiček norveške gozdne mačke na primer tehta več kot mladiček siamske mačke.

Pomembno vlogo igrajo tudi življenjske razmere mačje matere. Stres, bolezen in slaba prehrana lahko negativno vplivajo na mladiče, ko se le-ti skotijo. Po drugi strani pa bo uravnotežena in dobro nahranjena mačja mati verjetno skotila težje mladičke.

Teža novorojenega mačjega mladička naj bi znašala okrog 2 do 3 % materine teže. Če mačja mati na primer tehta 4 kg, naj bi mladiček tehtal od 80 do 120 g.

Materino mleko: pomembno za zdravo rast

Mladički se skotijo slepi in gluhi. Oči odprejo in slišijo šele po približno 10 do 14 dneh.

V prvih dneh svojega življenja so mladiči popolnoma odvisni od matere, ki jim zagotavlja toplino, zaščito in hrano. Materino mleko poskrbi, da mladiči mačk postanejo veliki in močni. Prvo materino mleko (kolostrum) je še posebej bogato z beljakovinami, encimi in protitelesi ter krepi mačji imunski sistem.

Do približno štirih tednov starosti je materino mleko edini vir prehrane. Od takrat se lahko mladiči počasi začnejo navajati na trdno hrano.

Ali ste vedeli, da ima vsak mačji mladiček svoj najljubši sesek, ki ga vedno znova izbere? Inteligentna lastnost narave, saj se s tem izogne konfliktu v leglu.

Na zoohit lahko najdete hrano za mačje mladiče in druge dodatke.

Teža mačjih mladičkov
Do starosti štirih tednov se mladiči hranijo izključno z materinim mlekom.

Kako se razvija teža mačjih mladičkov?

V prvih dveh ali treh dneh po skotitvi mladički pogosto izgubijo nekaj teže. Vendar pa mora teža mladičev nenehno naraščati. Do starosti 12 tednov se v povprečju zredijo od 7 do 10 gramov na teden. Ko jim izraščajo mlečni zobje, imajo pogosto manj apetita in nekoliko počasneje pridobivajo na teži.

Razvoj je enak za samce in samice do starosti približno osmih tednov. Razlika med spoloma postane očitna kasneje: samci hitreje pridobivajo na teži kot samice.

V naslednji tabeli lahko najdete nekaj napotkov glede tega, kakšna naj bi bila teža mačjih mladičkov pri določeni starosti. Vsi podatki so seveda le povprečne vrednosti:

Tabela: Teža mačjih mladičkov glede na starost

Starost Faze razvoja Teža v gramih
Teža ob skotitvi 100
1. teden Oči so zaprte. Mladiček večino časa porabi za hranjenje in spanje. 200
2. teden Mladiček počasi odpre svoje oči. 300
4. teden Pojavijo se prvi mlečni zobje. Počasi lahko preidemo na trdo hrano. 500
8. teden Samci hitreje pridobivajo na težko kot samice. 900
12. teden Stalno zobje nadomestijo mlečne. 1.700
6. do 8. mesec Puberteta. Pri starosti 8 mesecev so mačke dosegle približno 80 % končne telesne teže. 4.000
12. mesec Mačka je v celoti odrasla. 5.000

Pravilno tehtanje mladičkov

Če želite natančno vedeti, koliko tehta vaša mačka, jo morate tehtati dvakrat na dan – v idealnem primeru vedno ob istem času. Nato si izmerjeno težo zapišete, kar vam bo omogočilo lažje spremljanje teže, hkrati pa boste videli, ali teža narašča ali pada.

Za tehtanje vam priporočamo kuhinjsko tehtnico. Kopalniške tehtnice niso dovolj natančne za tehtanje mačk in zato niso najbolj primerne. Mladička položite v plastično skledo ali majhno kartonsko škatlo, in ga tako stehtajte. Od skupne teže (tare) ne pozabite odšteti teže posode.

Še posebej v prvih nekaj tednih svojega življenja, ko so mladički še zelo majhni in nemočni, jih ne smemo predolgo ločiti od matere. Zato imejte tehtnico blizu mačje matere in njenih muckov, da vam ne bo treba mladičke prenašati v kuhinjo.

Teža mačjih mladičkov
Teža mačjih mladičkov: najlažje jo je spremljati s kuhinjsko tehtnico.

Vzroke premajhne telesne teže

Razlogov za to, zakaj vaš mačji mladiček skoraj ne pridobiva na teži, je lahko veliko: morda mati proizvaja premalo mleka ali pa mleko ne vsebuje dovolj hranilnih snovi.

Medtem ko mačka proizvaja mleko za svoje mladičke (ta faza se imenuje laktacija) potrebuje 1,3 do 2,5-krat več energije iz hrane. Povečajo se predvsem njegove potrebe po beljakovinah. Mačje matere zato potrebujejo lahko prebavljivo hrano, ki je bogata s hranili in zagotavlja veliko energije. Vedno ji ponudite tudi dovolj sveže vode.

Če je teža prenizka, odpeljite mladička k veterinarju

V kolikor se mačji mladiček premalo zredi ali celo shujša, čim prej obiščite veterinarja. Mladički so zelo občutljiva bitja in premajhna teža se lahko hitro izkaže za življenjsko nevarno.

Za premajhno telesno težo mladička so lahko krivi tudi zajedavci, kot so gliste. V tem primeru vam lahko pomaga veterinar. Možno pa je, da je mladiček bolan in nima moči, da bi sesal materino mleko, ali pa ima prirojeno invalidnost, kot je razcepljeno ustno nebo.

Zato vam priporočamo, da mačke po skotitvi odpeljete k veterinarju, ki jih bo pregledal glede dednih bolezni.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.