Ameriška zvitouhka

ameriška zvitouhka

Ameriška zvitouhka je pasma mačk, ki pritegne pozornost: Njihova ukrivljena ušesa bi lahko služila tudi kot izjemno naglavno okrasje, ki ga je zasnoval sodobni oblikovalec. Značaj ameriške zvitouhke odraža njeno dediščino domače mačke: je nepokvarjena, aktivna in usmerjena k ljudem.

Zgodovina

Zgodba ameriške zvitouhke se je začela leta 1981 v Kaliforniji v ZDA: Dolgodlaka mačka s čudnimi ušesi je pritegnila pozornost mačjih prijateljev po imenu Joe in Grace Ruga. Izprosila je malo hrane in se kmalu zatem vselila. »Shulamith« je prednica vseh ameriških zvitouhk.

Po rojstvu prvih potomcev se je leta 1983 začela selektivna vzreja te pasme. Genetski strokovnjaki so preučili genetsko osnovo te pasme mačk na podlagi 384 mačjih mladičev in ugotovili, da se gen, ki je odgovoren za obliko ušes, deduje avtosomno dominantno: Vsaka mačka z genom zvitouhke ima značilno obliko ušes. Britanski genetik Roy Robinson je podrobno preučil tudi zdravje pasme in pri tem ni odkril nobenih genetskih napak. Da bi ohranili robustnost ameriške zvitouhke, so za vzrejo dovoljene tudi mačke z ravnimi ušesi, dokler izpolnjujejo vzrejni standard ameriške zvitouhke. Zaradi križanja z domačimi mačkami je ameriška zvitouhka zelo zdrava pasma mačk. Da bi pri tem ostalo, je odgovorna vzreja bistvenega pomena.

Videz

Ameriške zvitouhke so ime dobile zaradi nenavadno zvitih ušes: Ušesa ameriške zvitouhke imajo široko osnovo z zaobljenimi konicami, so srednje velika in pokončno postavljena. Na konicah ušes so šopki dlak, ki so usmerjeni proti sredini zadnjega dela glave. Pri mladičih se ušesa zavihajo po štirih do šestih dneh – končna oblika se pokaže šele po nekaj mesecih. To je posledica individualne ukrivljenosti uhljev, ki se med živalmi razlikuje, in lahko v skrajnih primerih doseže tudi do 180 stopinj! Kljub temu to ne vpliva na mačji sluh, njihova ušesa pa so prav tako gibljiva kot ušesa drugih živali.

Zvitost ušesa je določena glede na kakovost mačke v skladu s standardom vzreje: Mačke z zvitostjo razreda 1 so primerne kot hišni ljubljenčki. Mačke z ukrivljenimi ušesi 2. ali 3. razreda ustrezajo pogojem za vzrejne in razstavne živali. V idealnem primeru so ušesa ukrivljena v polmesec, široka osnova je v dveh tretjinah ravna, nato pa se v eni tretjini zoži v ukrivljeno konico. Kot je od 90 do 180 stopinj.

Te nazaj ukrivljene ušesne školjke so posledica naključne mutacije. Nenavadna oblika ušes se deduje dominantno: Pri mačkah s predispozicijo za ukrivljena in ravna ušesa vedno prevlada »gen Cu«, ki je odgovoren za zvita ušesa. Če imata starša tako ukrivljena kot ravna ušesa, imajo potomci lahko zvita in »normalna« ušesa. Slednji se imenujejo »ameriška zvitouhka z ravnimi ušesi«.

Vendar pa opazna ušesa niso edina značilnost te pasme. Ameriška zvitouhka je srednje velika mačka. Njihova svilnata dlaka skorajda nima poddlake in zato leži plosko ob telesu. Pasma je na voljo v različnih dolžinah dlake, vendar tudi dolgodlakim živalim zaradi malo poddlake slednja skoraj ne izpada. Pri vzreji ameriške zvitouhke so dovoljene vse barve dlake, vključno z bolj eksotičnimi barvnimi vrstami, kot sta Lynx Point in Smoke.

Oči ameriške zvitouhke razkrivajo veliko o njenem značaju: So v obliki mandljev, izrazite, odprte in prijazne.

Značaj ameriške zvitouhke

Ameriška zvitouhka je izjemno prijazna pasma mačk. Išče bližino svojih ljudi, še raje pa ima bližino otrok. Zato je še posebej primerna kot družinska mačka! Njen značaj je odvisen od njenega porekla kratkodlake mačke: Pasma je zelo aktivna, odprta in robustna. Te inteligentne živali obožujejo igranje in se pogosto celo naučijo prinašati in odpirati vrata. Zato morate s pomočjo inteligentnih igrač poskrbeti za zadostno zaposlitev. Mačke uživajo v rednem igranju s palicami za igranje, žogicami in podobnimi igračami. Na voljo naj bo tudi praskalnik, da se lahko vaša kosmatinka resnično sprosti. Mačke pogosto ohranijo svojo živahnost tudi v visoki starosti! Ameriške zvitouhke so radovedne in pogosto sledijo svojim ljudem na vsakem koraku, vendar niso vsiljive ali zgovorne kot številne orientalske pasme mačk.

Zdravje in nega

Čeprav je pasma mačk opisana kot robustna, lahko ukrivljena ušesa v nekaterih primerih povzročijo zdravstvene težave. Ozek ušesni kanal lahko povzroči povečano tvorbo ušesnega masla in visoko tveganje za okužbe. Redni pregledi ušes so najboljši preventivni ukrep! Prekomerno količino ušesnega masla lahko enostavno odstranite z mehko, rahlo navlaženo krpo. Vendar se pri tem izogibajte vnosu tujkov neposredno v ušesni kanal.

Ameriški zvitouhka je na voljo z dolgo in kratko dlako. Zaradi majhne količine poddlake pod svilnatim kožuhom, obe različici pasme puščata le malo dlake. Redno krtačenje olajša izločanje, vendar se omejite na nekaj tretmajev nege na teden.

Tako kot vse druge pasme mačk tudi ameriška zvitouhka potrebuje redne veterinarske preglede. Ta vam lahko priporoči smiselni program cepljenja in poskrbi za zobno higieno mačke.

Visokokakovostna mačja hrana z veliko zdravih beljakovin je najboljša preventivna zdravstvena oskrba za ameriške zvitouhke. Mačke lahko izkoristijo le majhen delež ogljikovih hidratov; kot mesojede živali dobijo potrebna hranila in beljakovine iz kakovostnega mesa.

mladič ameriške zvitouhke kremne barve

Prehrana ameriške zvitouhke

Visokokakovostna mačja hrana z veliko zdravimi beljakovinami je najboljša preventivna zdravstvena oskrba za ameriške zvitouhke. Naravna mačja hrana, miš, je sestavljena iz približno 85% mesa in le približno 5% rastlinskih sestavin, ki se nahajajo v prebavilih plena. Mačke lahko zato ogljikove hidrate izkoristijo le v majhnem deležu, saj kot mesojede živali prejmejo potrebna hranila in beljakovine iz visokokakovostnega mesa.

Prava hrana za vašo pasemsko mačko mora zato vsebovati veliko mesa. Pri pregledu etikete hrane upoštevajte eno stvar: V skladu z zakonom o hrani je seznam sestavin razvrščen po padajoči teži v končnem izdelku. Tukaj mora biti na prvem mestu ena stvar: meso. Mnoge vrste hrane vsebujejo tudi stranske proizvode, ki sami po sebi niso škodljivi. Toda pod izrazom »meso in živalski stranski proizvodi« se najdejo tudi obremenjeni organi, kot so jetra in vranica, ali celo dlaka ali rogovje. Pri tem je priporočljiva previdnost! Tudi izdelke iz žit je treba hraniti le v majhnih količinah, zato je najbolje, da so na seznamu sestavin čim nižje.

Ojačevalci okusa in konzervansi pri mnogih mačkah povzročajo alergije. Žal jih je mogoče najti v skoraj vseh vrstah hrane na trgu. Če je najljubša hrana vaše ameriške zvitouhke brez takšnih dodatkov, je to velik plus! Tudi sladkor ne sodi v mačjo hrano. Čeprav mačke niso nagnjene k nastanku kariesa, dodan sladkor v hrani obremenjuje ledvice in lahko privede do sladkorne bolezni. Toda brez skrbi: Z natančnim pregledom etikete ni nemogoče najti prave hrane za vašo ameriško zvitouhko!

Odkrijte tudi našo ponudbo dietne, ekološke hrane, hrane brez žit.

Vzreja

Resni vzreditelj na svoje mačke gleda kot na družinske člane in prevzema odgovornost za svoje živali in njihove potomce. Pri parjenju je previden, pri svoji odločitvi pa upošteva individualno genetiko in zdravstveno stanje mačke. Pasmi primerno okolje in prehrana sta pomembna, vendar pa to seveda tudi stane. Kljub temu odgovorni vzreditelj svojih živali ne odda pred dvanajstim tednom starosti. Mladiči namreč potrebujejo vsaj tri mesece, da se od matere in sorojencev naučijo vsega, kar je za mačke pomembno! To je faza, ki je hkrati vznemirljiva in naporna, ne le za rejca, temveč tudi za mačjo mater! Da bi lahko mačja mati dovolj socializirala svoje mladičke, mora imeti med legli dovolj časa za počitek. Kajti tisto, kar se zdi ekonomsko smiselno, ni vedno najboljše za vpletene živali! Zato si jih dobro oglejte in se ne pustite zapeljati v lažni občutek varnosti s strani tako imenovanih “vzrediteljev”, ki ponujajo “pasemske mačke brez dokumentov po ugodni ceni”.

Cena ameriške zvitouhke

Cena ameriške zvitouhke je odvisna od njene vzrejne linije in ukrivljenosti njenih ušes: Mačke razreda 1 so hišni ljubimci, ki se prodajajo ljubiteljem mačk brez interesa po vzreji. Mačke z ukrivljenimi ušesi 2. ali 3. razreda so odobrene kot vzrejne in razstavne živali. Ker je na nemško govorečem območju le nekaj vzrediteljev, se cene močno razlikujejo glede na ponudbo in povpraševanje.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…