So mačke užaljene?

So mačke užaljene?

Ko se vrnete z dopusta, pogosto zgleda, kot da je mačka užaljena.

Morda ste to že kdaj doživeli: Veselo ste se vrnili z dopusta in ste komaj čakali, da boste ponovno videli svojo mačko. Namesto tega pa se vam zdi, kot da vam je mačka zamerila in obrnila hrbet. Ali so mačke užaljene? Preberite in preverite spodaj.

Mačke na splošno veljajo za samostojne živali, ki so lahko nekaj časa same. Toda po daljšem dopustu se mnoge mačke obnašajo, kot da so popolnoma užaljene: Namesto da bi stekle do vrat in pozdravile lastnika, se obrnejo stran. Ne želijo se božati, niti se ne želijo igrati.

Včasih celo obrnejo hrbet svojemu lastniku in se izogibajo očesnemu stiku. Videti je skoraj tako, kot da se mu želijo maščevati, ker jih je tako dolgo pustil same. Toda vam ali mačka res zameri, ker ste šli na dopust in niste ostali z njo?

Ali so mačke užaljene po dopustu?

Ta domnevna namrščenost je pravzaprav izraz negotovosti.

Ko mačka svojemu lastniku obrne hrbet, s tem pokaže svojo družbeno manjvrednost, piše strokovnjak za mačke Desmond Morris v knjigi Catwatching. Izognejo se zlasti očesnemu stiku. Mačke se tako vedejo tudi, ko jih kregate.

Sprememba pomeni stres

Mačke so bitja navade in se zelo občutljivo odzivajo na spremembe. Daljša odsotnost njenega lastnika, pa naj gre za dopust, bivanje v bolnišnici zaradi bolezni ali službeno potovanje, je zanje povezana z ogromnim stresom.

Za zaloge hrane skrbijo sosedje ali mačje varuške, ki pa so z mačjega vidika tujci. Jim mačka res lahko zaupa?

Ko pa se lastnik končno vrne, stanovanje še najprej čudno diši. Tudi vaši kovčki imajo drugačen vonj kot sicer. Vse to so stvari, ki lahko dolgoročno vznemirijo vašo mačko.

Mačke niso užaljene

Z umikom na samo poskuša mačka najprej predelati to stresno situacijo. To lahko traja nekaj časa, a sčasoma mačka pozabi na vznemirjenje in se vrne v normalno stanje.

Mačke torej niso prav nič užaljene – vsaj ne v smislu, kot ga poznamo. Mačka nas ne krivi, da smo odšli brez nje. Namesto tega je pod stresom zaradi nenadnih sprememb, ko se mi vrnemo. Zato potrebuje nekaj časa, da se spet navadi na stvari.

Študija: Ali trajanje ločitve vpliva na užaljenost?

Ostaja pa vprašanje, ali igra trajanje ločitve kakšno vlogo. Ali se mačke po krajši odsotnosti lastnika odzovejo drugače kot po daljši? To so želeli ugotoviti trije raziskovalci na švedski univerzi.

Za svojo študijo so izbrali 14 samskih mačk, katerih vsi lastniki so vsi imeli redne službe. Mačke so torej bile navajene biti dlje časa same. V poskusu je bil lastnik v enem primeru odsoten 30 minut, v drugem pa štiri ure.

Odzivi mačk med odsotnostjo lastnikov so bili v obeh primerih podobni: Po aktivnem obdobju so se mačke ulegle in odpočile.

Razlike v trajanju predenja

Ko pa so se lastniki vrnili, so bile razlike očitne: Mačke, ki so bile same štiri ure, so predle veliko dlje časa, kot mačke, ki so bile same 30 minut.

Znanstveniki so to razumeli kot znak, da igra lastnik pomembno vlogo v njihovem življenju. Temu bi lahko rekli tudi, da je bilo veselje ob ponovnem srečanje večje pri mačkah, ki so bile same štiri ure.

Študija kaže, da že tri ure in pol časovne razlike (pol ure v primerjavi s štirimi urami) naredi razliko v vedenju.

Dopust: Dolgo obdobje negotovosti za mačke

V primerjavi z dvotedenskim dopustom nekaj ur ni prav veliko. Na podlagi študije pa si lahko predstavljamo, da mora imeti daljša ločitev veliko resnejše posledice za mačjo psiho.

Še huje pa je, da mačji lastniki vedo, kdaj je konec njihovega dopusta in kdaj bodo doma. Mačka pa tega ne ve.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Nasveti za potovanje z mačko

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko.

4 min

Prevažanje mačke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.