Baldrijan za mačke

Baldrijan za mačke

Številne mačke naravnost očara vonj baldrijana.

Baldrijan za mačke poznamo tudi pod izrazom ”mačja droga”. Toda zakaj se naše mačke evforično odzovejo na vonj baldrijanovih igrač?

Dobro je vedeti: Baldrijan in njegovi učinki

Šest dejstev o baldrijanu

  • Vse vrste baldrijana vsebujejo eterična olja, ki imajo po sušenju močan vonj.
  • V mačjih igračah je prava korenina baldrijana iz pravega baldrijana (Valeriana officinalis).
  • Marsikomu se zdi vonj posušene rastline neprijeten – spominja na stare nogavice, oziroma na smrdljive noge.
  • Baldrijanov čaj deluje pomirjajoče na ljudi.
  • Nekatere mačke obožujejo baldrijan, druge pa spet ne.
  • Nad baldrijanom so navdušene tudi nekatere velike mačke, kot so levi in tigri.

Zakaj imajo mačke rade baldrijan?

Baldrijan na marsikaterega človeka deluje pomirjujoče – pri mačkah se pogosto pojavi nasprotni učinek. Ko mačji ljubitelji baldrijana zavohajo baldrijan, jih skorajda ni mogoče ustaviti! Valjajo se v njem, začnejo se sliniti ali presti. Nekatere mačke dobesedno divjajo po stanovanju, kot da bi jih pičila tarantela. Druge se obnašajo, kot da bi jim vonj baldrijana zameglil čute – so povsem ”pijane”.

Vzrok za tako vedenje je v dišečih sestavinah korenine baldrijana. Ti spominjajo naše mačke na določene hormone, ki jih samice oddajajo v času parjenja.

Zakaj nekatere mačke obožujejo vonj baldrijana, druge pa ne?

Strokovnjaki še povsem ne vedo, kako je baldrijan povezan z mačko. Zaenkrat še ni znano, zakaj se kastrirane mačke tako odzivajo na ta vonj. Mačke, ki ne pokažejo zanimanja za baldrijan, so običajno zelo mlade ali stare.

Bogata raznolikost: Zabaven baldrijan za mačke

Obstaja nešteto z baldrijanom napolnjenih igrač za mačke. Majhna pomanjkljivost v primerjavi z mačjo meto je, da ima baldrijan veliko neprijetnejši vonj za nas ljudi. Če pa se vseeno odločite za te ”dišeče mačje igrače”, vam bo vaša mačka nadvse hvaležna.

Izbira je ogromna: Obstajajo baldrijanove blazine različnih barv in velikosti in tudi različne igrače z baldrijanom. Nekatere mačke pa povsem navduši spodbudno baldrijanovo razpršilo.

Sami ustvarite blazino z baldrijanom

Če želite, lahko sami izdelate igrače iz baldrijana. Napolnite staro bombažno nogavico z mešanico posušenega riža in dveh žličk posušene korenine baldrijana. Dobite jo lahko v lekarni. Namesto riža lahko za polnilo uporabite tudi kaj drugega. Baldrijanove igrače iz trgovine so pogosto napolnjene s pirinimi luščinami. Na koncu dobro zavozlajte nogavico in zabava se lahko začne!

Iz trgovine ali domače: Ne glede na izvor igrače pa mačke nikoli ne pustite brez nadzora. Sicer obstaja nevarnost, da bo pogoltnila velike količine baldrijana ali polnila.

Nasveti glede baldrijana za mačke

Po približno desetih minutah igranja igračo prestavite izven dosega mačke. S tem boste ohranili čar igrače. Če pustite blazine in igrače z baldrijanom ležati prosto v stanovanju, bo mačka hitro izgubila zanimanje zanje. Najbolje je, če predmete z baldrijanom hranite v zaprti posodi. Po igranju pustite, da se lepo posušijo, če jih je mačka navlažila s svojo slino.

Do naslednjega ne pride velikokrat, vendar vseeno: Če se mačka agresivno odzove na baldrijan, ji ne ponujajte igrač ali blazin s tem posušenim zeliščem. Ker na večino mačk deluje stimulativno, baldrijan ni primeren za sprostitev pred potovanjem ali drugimi razburljivimi dogodki.

Ali se vaša mačka ne zmeni za baldrijan oz. mačjo meto? Potem poskusite z japonsko mačjo meto, ki jo imenujemo tudi srebrna trta ali matatabi.

Je baldrijan strupen za mačke?

Nekatere mačke rade poskusijo baldrijan, če ga dobijo v svoje šape. Baldrijan namreč ni strupen za mačke, vseeno pa je bolje, če ga mačke ne zaužijejo v velikih količinah. To lahko privede do razdraženega želodca in bruhanja. Preveč baldrijana lahko tudi škodi jetrom mačke. Torej še enkrat: Prevelika količina je strupena! Če mačka med igranjem zaužije manjši košček baldrijana, vam ni treba skrbeti za njeno zdravje. Vendar pa lahko polnilo, ki se nahaja znotraj nekaterih igrač, predstavlja večje tveganje. Zato mačko spremljajte, ko se igra z baldrijanovo igračo. Tako lahko hitro ukrepate, če mačka raztrga šive. Toda pazite! Čeprav baldrijan pogosto imenujemo “mačja droga”, ne povzroča odvisnosti.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Joga z mačko

Joga je koristen in zdrav način sproščanja, pri katerem lahko sodeluje tudi vaša mačka. Na kakšen način vam lahko pomaga? Bo z vami izvajala vaje ali je tam samo zato, da vas sprosti?
3 min

Igra z mačko – inteligentne igrače

Mačke so za veliko ljudi žive plišaste igrače: so mehke, imajo rade človeško bližino in se pustijo razvajati. Kar pa veliko lastnikov mačke pozablja pri tem: vaše mehke živali so še vedno male divje živali! Z življenjem na kavču so redko zadovoljne in sproščene. Nikogaršnje, v divjini živeče mačke se same zaposlujejo. Vsak mali obrok si najdejo po urah dolgega lova. Dan za dnem so zaposlene s skrivanjem, obrambo in prežanjem. Mir, kot ga uživajo naše hišne mačke, imajo redko. Vendar tudi po desetletjih dolgega skupnega življenja z ljudmi so naše mačke v svoji biti in tudi telesno male divje živali in imajo podobne zahteve kot njihove, v divjini živeče sorodnice! Prav zato moramo poskrbeti, da so zaposlene in za to najbolje poskrbijo inteligentne igrače za mačke.