Tavrin za mačke

Tavrin za mačke

Dajanje tavrina mački.

Mnogi ljudje poznajo tavrin zlasti v povezavi z energijskimi pijačami. Preberite, kako pomemben je tavrin za mačke.

Tavrin v mačjem telesu

Tavrin je produkt razgradnje aminokisline v živalskih beljakovinah. Pravilen izraz za to aminokislino je ß-aminosulfonska kislina. Toda zaradi lažjega razumevanja mnogi – vključno z nami – govorijo o tavrinu kot aminokislini. Mačje telo ga potrebuje za pravilno delovanje metabolizma in zdravo prebavo. Podobno kot pri psih lahko pomanjkanje tavrina pri mačkah povzroči dilatativno kardiomiopatijo (DCM). To je razmeroma redko stanje, pri katerem se srce močno poveča. Kako natančno deluje tavrin še ni povsem znano, saj številne telesne funkcije vplivajo ena na drugo. Vsekakor pa tavrin pomaga uravnavati telesno temperaturo in podpira absorpcijo dragocenih maščob iz hrane. Pomemben je tudi za razvoj možganov odraščajočih živali in lahko vpliva na zaznavanje vonja.

Potrebe mačke po tavrinu

V nasprotju s številnimi drugimi živalmi mačke skoraj ne morejo proizvesti znatnih količin tavrina. Ker morajo tavrin zaužiti preko hrane, lahko rečemo, da je to zanje ena izmed esencialnih aminokislin. Potrebujejo do 500 mg tavrina na dan. Breje in doječe ter starejše mačke bodo morda potrebovale večjo količino te aminokisline. Ker popolna hrana praviloma v celoti pokriva to zahtevo, je pomanjkanje tavrina pri mačkah precej redko. V večini primerov pa so vzroki očitni. Na primer, če je mačka dolgo časa uživala samo pasjo hrano ali čisto dopolnilno oz. posebno hrano. Ogrožene so tudi mačke, ki prejemajo samo vegansko ali vegetarijansko hrano.

Simptomi pomanjkanja tavrina pri mački

Če mačka trpi zaradi pomanjkanja tavrina, so simptomi dolgo časa skriti. Prvi simptomi se pojavijo najpozneje po šestih mesecih, pri nekaterih mačkah pa šele po dveh letih. Sem spadajo:

  • Nepopravljiva degeneracija mrežnice, zaradi česar lahko mačka oslepi
  • Pri brejih mačkah je tveganje za smrt ploda veliko bolj povečano
  • Počasen razvoj mladičev
  • Bolezni srčne mišice, ki se kažejo kot apatija ali bledica sluznice
  • Oslabljen imunski sistem
  • Živčnost in agresija
Tavrin za mačke © Aaron Amat / stock.adobe.com
Tavrin v hrani za mačke.

Tavrin v naravi

Sveže mišično meso – vključno s srcem – ima zelo visok delež tavrina. S tavrinom so bogati tudi možgani in jetra. Zunanje mačke, ki pojedo veliko miši, uporabljajo tovrstna tkiva za pokrivanje svojih potreb. Tudi podgane vsebujejo veliko tavrina. Rastline pa te aminokisline nimajo, čeprav poznamo eno izjemo: opuncija. Zelo malo verjetno je, da bi se mačke nenadoma lotile te bodičaste eksotične rastline. Vendar pa je aminokislina zelo občutljiva na toploto, kar pomeni naslednje: Če na primer za svojo mačko pečete piščančje srčke, boste uničili večino te dragocene sestavine.

Tavrin v suhi in mokri hrani

Sveže meso, suha ali mokra hrana: vse vsebuje tavrin. Mačje telo različno obdela tavrin, odvisno od oblike zaužitja. Poleg tega se lahko naravna vsebnost tavrina v plenu ali živini razlikuje. Pri surovem hranjenju z metodo BARF, bo mačka običajno prejela dovolj tavrina v obliki svežega mesa. Vendar takšno meso ne smemo segrevati.

Suha in mokra hrana sta varni izbiri, vendar morata vsebovati visoke količine mesa. Seveda se lahko sama vsebnost tavrina tudi v takšni hrani razlikuje. Na količino tavrina v mesu vplivajo različne metode pridelave. Zato mnogi proizvajalci zdaj hrani dodajajo tavrin in ga navedejo kot dodatek k hrani. Preveliko odmerjanje v tem pogledu ni možno. Nasvet: Izberite hrano, ki ima več kot 1.000 mg tavrina na kilogram.

Dopolnilna hrana s tavrinom

Zdaj obstajajo številni dodatki iz tavrina. Nekateri lastniki mačk poročajo, da imajo njihove mačke zaradi dodatne količine tavrina gostejšo dlako, ki jo je lažje negovati. Če želite to poskusiti, raje izberite čisti izdelek iz tavrina, ki je brez dodatkov ali sladkorja. Gre za tavrin za mačke v obliki praška, ki ga raztopimo v topli vodi in ga primešamo običajni hrani. Upoštevajte proizvajalčeva priporočila za hranjenje. Ker je prašek brez okusa, ga izbirčne mačke običajno brez težav sprejmejo. Če je vaša mačka kronično bolna, vam priporočamo, da se posvetujete z veterinarjem, preden v hrano primešate to prehransko dopolnilo.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja trava

Mačja trava je mešanica različnih vrst trav, ki mački pomagajo predvsem z izločanjem pogoltnjene dlake.