Osnove vzgoje mačk

Osnove vzgoje mačk

Čeprav se mačke veliko naučijo od svoje matere, jim lahko pri vzgoji še vseeno pomagamo.

Majhni mačji mladiči se v prvih tednih življenja veliko naučijo od svoje matere in tudi od svoji bratov ter sester. Vendar pa je človeška roka še vseeno potrebna. Mačja mama navsezadnje ne pozna človeških manir. Preberite, kakšne so osnove vzgoje mačk.

Za vzgojo mačk potrebujemo dobro podlago

Na splošno nam lahko koristi, če poznamo razloge za določeno vedenje mačke. Povedano preprosto: če mačka pokaže za vrsto značilno vedenje, bo sama po sebi pridna.

1. primer: Težava s praskanjem

Dober primer je praskanje. Mačka s praskanjem preko žlez v tacah označuje svoj teritorij. Ljudje tega vonja ne zaznamo, ga pa zaznajo druge mačke in živali. Poleg tega si mačka na ta način čisti in brusi svoje kremplje ter pretegne svoje telo. Gre torej za povsem normalno vedenje.

Če mački ne ponudite praskalnega drevesa ali podobnega pohištva, se bo s kremplji lotila vašega stanovanja. Mačje drevo lahko namreč zadovolji potrebe vaše mačke po plezanju in skrivanju.

2. primer: Dolgčas

Druga pomembna stvar je dolgčas. V naravi mačke večino dneva preživijo z iskanjem plena. Poleg tega pa skozi ves dan zaužije majhne porcije hrane.

Če ji torej samo dvakrat na dan napolnite posodo s hrano, ji s tem ne zadovoljite naravnega nagona. Zato poskrbite, da si bo vaša mačka sama ”priskrbela” hrano.

Inteligentne igrače so za to odlične. Mačka se mora za svojo hrano “potruditi”, hkrati pa se ob tem igra. Zato ni dovolj, da se mačka igra z nami ali drugimi mačkami.

Tudi začetek življenja je odločilen

Seveda se bo mladiček veliko naučil že pred vselitvijo k vam. Učil se bo tako od svoje mame, kot tudi od bratov in sester. Kako zaupljiva je mačka do ljudi ali drugih živali, je odvisno predvsem od tega, kaj je spoznala med drugim in desetim tednom življenja.

Ko izbirate svojega novega mačjega sostanovalca, pazite, da se prejšnje življenjske razmere mucka ujemajo z vašimi. Če živite v stanovanju in se odločite za mačko, ki je odraščala na prostem in ob veliko aktivnostih, boste imeli težave.

Enako velja za mačko, ki je morda živela v stanovanju s svojo mamo in človekom. Zunanje mačke ali druge živali bi v tem primeru preobremenile vašo mačko.

Osnove vzgoje mačk © Evdoha / stock.adobe.com
Že mačja mama vzgaja svoje mladičke.

Tako poteka vzgoja mačke

Osnove vzgoje mačk za nekatere še vedno narekujejo, da mačk ni mogoče trenirati. Temu pa ni tako. Mačke se učijo precej hitro.

Toda mačka bo vedno kazala za svojo vrsto značilno vedenje. Prav tako ne bo po mili volji ubogala vaših ukazov, kot na primer psi. Težava torej ni v tem, če si mačka brusi kremplje, temveč kje to počne.

Osnove vzgoje mačk: Kazni ne pomagajo!

Pomembno se je zavedati, da mačke ne moremo vzgajati s kaznimi. Če mačko kaznujete za določeno vedenje, bo to v prihodnosti ponovila takrat, ko je ne opazujete.

Zato se raje zanesite na pohvale in pozitivno okrepitev. Tako bo vaša mačka hitro razumela, kaj je prav in kaj narobe. Poleg tega pa s kaznijo uničujemo zaupanje med nami in našo mačko. Seveda pa odločen “Ne!” ni prepovedan.

Med treningom ne pozabite na te osnove vzgoje mačke. Mačka vam bo tako zagotovo pokazala, kaj vse se v njej skriva.

Osnove vzgoje mačk: Nagrade in prve vaje

Kot že omenjeno, je pozitivna okrepitev najboljše orodje pri vzgoji mačk. Nagrad je lahko več vrst.

Najpreprostejša je seveda v obliki priboljškov in božanja v kombinaciji s pohvalo. Lahko pa naredite še dodaten korak in si omislite trening s klikerjem ter dve osnovni vaji:

Vzgoja mačjih mladičev s pomočjo klikerja

Kliker deluje na podlagi značilnega zvoka, ki ga oddaja. Takšen hrup se v mačjem naravnem okolju ne pojavlja. Kot pozitivno krepitev kliker daje mački takojšen signal, da je pravkar naredila nekaj prav, saj tako po kliku prejme priboljšek. Sčasoma bo mačka to nagrado povezala samo z zvokom, zato priboljška ne boste potrebovali več.

  • Kazanje smeri: Kazalec držite približno dva centimetra pred nosom svoje mačke. Če se s smrčkom dotakne vašega prsta, kliknite kliker in ji ponudite priboljšek. Vajo ponovite do petkrat. Mačka bo klik povezala z nagrado. Ko vajo obvladate, lahko s kazalcem mački pokažete, kam naj se premakne (npr. na njegovo mesto).
  • Prostor: Na tla položite majhno odejo ali kartonsko škatlo, ki bo služila kot sedež za mačko. Naravna radovednost bo vašo mačko čarobno pritegnila. Ko se vaša mlada mačka usede na odejo ali v škatlo, kliknite kliker in ji ponudite priboljšek.

Zdaj se je vaša mačka že naučila osnov za številne druge vaje in trike. Z malo potrpljenja in truda lahko razpon vaj povečate.

Druge možnosti treninga

Mačko lahko naučite vedenja v številnih situacijah, v katerih se bo skozi življenje pogosto znašla. Krtačenje, striženje krempljev, prostovoljno vstopanje v nosilno torbo ali dajanje tablet so le nekateri izmed primerov.

Osnove vzgoje mačk © denisval / stock.adobe.com
Priboljški kot nagrada so preprost pripomoček.

Neželeno vedenje pri mačkah: Kaj narediti?

Kako se pravilno odzvati, ko ne želite, da vaša mačka nekaj naredi? V najboljšem primeru morate spodbujati želene dejavnosti, da bi se izognili neželenemu vedenju. Vedno si zastavite naslednje vprašanje:

Zakaj se moja mačka tako obnaša? Na primer, če mačka opraska kavč, želi zadovoljiti svojo potrebo po označevanju s praskanjem. Njen motiv je torej jasen. Zdaj pa ji morate ponuditi alternativo.

Priporočamo vam, da zraven kavča postavite mačji praskalnik. Takoj, ko mačka namerava ponovno opraskati kavč, jo prestavite na praskalnik tako, da jo pokličete ali pokažete s prstom. Ko mačka pride do praskalnika, jo nagradite. Vedno znova se odzovite na enak način. Videli boste, da se bo mačka tega zelo hitro naučila.

Odkrijte našo ponudbo izdelkov za mačje mladiče in preberite članek o osnovni opremi za mačje mladiče!

Quellen: 

Patricia Kaulfuß (Hg.): Verhaltensprobleme bei der Katze. Von den Grundlagen bis zum Management, 1. Aufl. (2018) 

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.