Naredi sam: Igrače za mačke

Igrače za mačke

Karton z ''okni'' je odlična igrača za mačke.

Mačke med igranjem zadovoljujejo svoj lovski nagon. Igranje je pomembno in bolj raznolika je igrača, boljše je. Spodaj najdete pet zamisli za igrače za mačke, ki jih lahko naredite sami z običajnimi hišnimi pripomočki.

Z igranjem mačke ostajajo fit in zadovoljujejo svoj lovski nagon. Poleg tega se mačke z igranjem zabavajo in krepijo vez s svojim lastnikom. Ustrezna zaposlitev je še posebej pomembna za hišne mačke, ki zunaj ne morejo loviti mišk.

Iz pripomočkov, kot so karton, prazni zvitki toaletnega papirja in vinski zamaški lahko sami ustvarite zanimive igrače za mačke – poceni in brez veliko truda.

Kartonska hiša z okni

To ste zagotovo že kdaj doživeli: Na spletu ste naročili paket in ko ste ga prejeli, odprli ter spraznili škatlo, se je v njej nenadoma znašla vaša mačka. Mačke obožujejo kartonske škatle. Karton je topel, udoben in je odličen za skrivanje.

Z nekaj preprostimi koraki lahko iz navadne kartonske škatle naredite kartonsko hišico z okni za svojo mačko. Potrebujete samo eno kartonsko škatlo in škarje ali nož ter mačjo palico.

Material

 • Stabilna kartonska škatla
 • Škarje ali nož
 • Mačja palica

Navodila

V škatlo izrežite nekaj lukenj s pomočjo škarij ali noža. Sami določite obliko in velikost lukenj, vendar naj bodo dovolj velike za mačjo šapo. Skozi nastala ”okna” lahko mačka opazuje okolico ali pa s tacami lovi svoj ”plen”.

Ko bo mačka sedela v škatli preprosto pomigajte z mačjo palico po zunanji strani okna. Mačka se bo zagotovo zelo zabavala in skušala uloviti perje ter jih potegniti v škatlo. Prav tako pa lahko mačjo palico počasi potisnete skozi luknjo in počakate, da jo mačka zagrabi.

Pomembno! Preden mačko razveselite s kartonsko škatlo, preverite, ali so v škatli morda kovinske sponke. Sponke odstranite in tako preprečite, da bi se vaša mačka na njih poškodovala. Prav tako odstranite lepilni trak, če vaša mačka rada grizlja plastiko.

Vam navaden embalažni karton ni preveč všeč? V naši spletni trgovini zoohit najdete mačje hiše iz kartona, ki jih bo vaš tigrček zagotovo oboževal.

Igrače za mačke
Iz praznih zvitkov toaletnega papirja lahko ustvarite zabavne igrače za mačke.

Igrače za mačke iz zvitkov toaletnega papirja

Verjetno imamo vsi v svojem stanovanju kakšen prazen zvitek toaletnega papirja. Iz teh kartonskih zvitkov lahko hitro in enostavno ustvarite igrače za mačke.

Tako pri inteligentnih kot zaposlitvenih igračah je pomembno, da mačka najde priboljšek. Mačka tako trenira svoj um in spretnost tačk. Takšne igrače za mačke so priročne zlasti takrat, kadar se nimate časa igrati s svojim tigrčkom.

Material

 • Kartonska rolica toaletnega papirja
 • Mačji priboljški ali suha hrana

Navodila

Najprej napolnite prazen zvitek z nekaj priboljški. Namesto priboljškov lahko uporabite suho hrano. Zvitek postavite na tla in mački pustite, da jih ulovi.

Če ji uspe opraviti nalogo, lahko povečate stopnjo zahtevnosti in uporabite zvitek kuhinjskih papirnatih brisač.

Če bo tudi ta stopnja za vašo mačko mala malica, lahko en konec zvitka zamašite s papirjem. Tako bo zvitek lepo šumel in mačko še bolj pritegnil k igranju. Na koncu lahko oba konca zvitka zamašite s papirjem.

Lahko pa uporabite več zvitkov in z njimi napolnite škatlo ter tako ustvarite pravo ”škatlo s cevmi”. Pri tem lahko v škatlo za čevlje postavite zvitke pokonci, drug ob drugega. Škatlo morate v celoti napolniti, da se zvitki ne bodo premikali ali prevračali. V nekatere zvitke namestite priboljške ali suho hrano in mački pustite, da opravi svojo misijo.

Igrače za mačke iz škatel za jajc

Tudi prazne škatle za jajca so lahko uporabne, zato jih nikar ne mečite stran, saj lahko iz njih ustvarite odlično igračo za mačke. Vse, kar potrebujete, je prazna škatla za jajce in priboljški oz. suha hrana.

Material

 • Prazna škatla jajc
 • Mačji priboljški ali suha hrana

Navodila

V vbočene dele škatle za jajc nastavite priboljške ali nekaj briket suhe hrane in mački pustite, da jih ujame. To je precej zahtevno za mačke z debelejšimi šapami.

Če želite povečati stopnjo težavnosti, lahko karton napolnite z majhnimi papirnatimi kroglami. Ali pa preprosto pustite pokrov napol odprt.

Škatla z vinskimi zamaški

Če imate radi vino, potem lahko svojo mačko razveselite s plutovinastimi zamaški. Z njimi lahko namreč napolnite celo škatlo: Popolna igrača za mačke!

Material

 • Prazna škatla
 • Približno 15 do 20 zamaškov
 • Mačji priboljški ali suha hrana

Navodila

Za škatlo z vinskimi zamaški potrebujete kartonsko škatlo ali plastično škatlo za shranjevanje, ki jo lahko kupite v skoraj vsaki večji trgovini.

Škatlo napolnite z zamaški in v jih pomešajte s suho hrano ali priboljški. Če mačko hranite s suho hrano, ji lahko v škatlo skrijete ves obrok.

Pomembno! Sčasoma se v škatli naberejo prah, drobtine in mačja dlaka. Iz higienskih razlogov redno zamenjujte papirnate škatle, plastične pa redno čistite. Prav tako redno čistite zamaške, najbolje z vodo in rahlim detergentom.

Kot nadomestilo za plutovinaste zamaške lahko uporabite tudi kostanje ali papirnate kroglice.

Igrače za mačke
Vinski zamaški so čudovit pripomoček za doma narejeno mačjo palico.

Mačja palica s pluto

Z vinskimi zamaški lahko za svojo mačko ustvarite mačjo palico. Tokrat boste potrebovali nekaj več pripomočkov, vendar boste mačko s to novo mačjo palico zagotovo povsem očarali.

Material

 • Plutovinasti zamašek
 • Tanka lesena palica
 • Volna
 • Majhen zvonec
 • Perje
 • Škarje
 • Kladivo
 • Dolg žebelj
 • Dolga igla
 • Lonec vroče vode

Navodila

Najprej zavrite vodo in zamašek kuhajte približno 10 minut. Tako se bo zamašek zmehčal in lažje ga boste prebodli. Nato z žebljem in kladivom zvrtajte luknjo v zamašek.

Odrežite volneno nit, ki naj bo dolga približno en meter. Nit vtaknite v iglo in jo z iglo speljite skozi luknjo zamaška. Na drugi strani zavežite vozel, da zamašek ne bo padel z niti. Pustite približno 10 cm prostega konca niti, na katerega boste pozneje navezali zvonček in perje.

Daljši konec niti nad zgornjo stranjo zamaška pa pritrdite na leseno palico.

Spodnjo stran zamaška lahko oblikujete po svoji želji. Na spodnjo stran lahko privežete volnene niti različnih barv in navežite zvonček ter perje. In že ste ustvarili domačo mačjo palico za svojega tigrčka.

Nasvet: Tudi najkakovostnejše mačje palice se enkrat obrabijo. Palico lahko shranite in jo uporabite pri izdelavi doma narejene igrače za mačke.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Joga z mačko

Joga je koristen in zdrav način sproščanja, pri katerem lahko sodeluje tudi vaša mačka. Na kakšen način vam lahko pomaga? Bo z vami izvajala vaje ali je tam samo zato, da vas sprosti?
3 min

Igra z mačko – inteligentne igrače

Mačke so za veliko ljudi žive plišaste igrače: so mehke, imajo rade človeško bližino in se pustijo razvajati. Kar pa veliko lastnikov mačke pozablja pri tem: vaše mehke živali so še vedno male divje živali! Z življenjem na kavču so redko zadovoljne in sproščene. Nikogaršnje, v divjini živeče mačke se same zaposlujejo. Vsak mali obrok si najdejo po urah dolgega lova. Dan za dnem so zaposlene s skrivanjem, obrambo in prežanjem. Mir, kot ga uživajo naše hišne mačke, imajo redko. Vendar tudi po desetletjih dolgega skupnega življenja z ljudmi so naše mačke v svoji biti in tudi telesno male divje živali in imajo podobne zahteve kot njihove, v divjini živeče sorodnice! Prav zato moramo poskrbeti, da so zaposlene in za to najbolje poskrbijo inteligentne igrače za mačke.