Mačja trava

Mačja trava

Mačka je čisti mesojedec. Kljub temu pa se mačke na prostem ne upirajo mačji travi, ki jim pomaga pri lažji prebavi in razbijanju sprimkov dlak. Kakšna pa je pravzaprav mačja trava?

Prednosti mačje trave

Hišne mačke za nega svoje dlake v povprečju porabijo 60 odstotkov dneva. Zato ni nič čudnega, če se v njihovem želodcu znajde kakšna dlaka! Sprimki dlak niso le nadležni za mačko, temveč so lahko nevarni za zdravje in privedejo za zaprtja. Medtem ko mačke na prostem glodajo travo in tako uravnavajo svojo prebavo, pa je to za hišne mačke nekaj nepoznanega. Kar nekaj hišnih mačk se zato pogosto loti sobnih rastlin, ki pa so morda strupene.

Zato poskrbite, da bo vaša mačka vedno imela na voljo lonček mačje trave!

Mačja trava

Vrste mačje trave

Mačja trava ni posebna vrsta trave, temveč mešanica različnih travi podobnih rastlin, ki veljajo kot dopolnilna hrana za mačkeObičajno se za mačjo travo uporabljajo ostrica, čopasta zelenčica ali posejana žita.

  • Ostrica: Ostrica ni strupena in je primerna kot nadomestilo za mačjo travo. Edina pomanjkljivost je, da se številne mačke urežejo na ostrih listih.
  • Čopasta zelenčica: Čopasta zelenčica povzroča bruhanje in slabost, zato je kot nalašč primerna za izločanje pogoltnjene dlake. Pomanjkljivost: Rastlina shranjuje toksine iz zraka, kot je na primer nikotin, in jih prenese na mačko.
  • Žita: Mačjo travo lahko hitro in poceni vzgojimo s pomočjo žitnih zrn. Za setev so primerna tudi ptičja semena za kanarčke in papige.

Pri ostrici bodite pozorni, da se mačka ne bo urezala na ostrih listih. Po zaužitju ostrice mačko skrbno spremljajte.

Tudi čopasta zelenčica je lahko nevarna, saj v sebi shranjuje onesnaževala iz zraka. To je zlasti pomembno v gospodinjstvih, kjer lastniki kadijo znotraj stanovanja, saj rastlina shrani nikotin in ga tako lahko prenese na mačko.

Mačja trava: Gojite jo sami

  • Uporabite neobdelano vrtno zemljo
  • Semena za 1–2 uri namakajte v vodi
  • Lonec za rože napolnite z vrtno zemljo
  • Semena posadite približno 2 cm globoko v zemljo
  • Lonec postavite na svetlo mesto, vendar ne na neposredno sončno svetlobo
  • Semena naj bodo enakomerno vlažna, vendar ne smejo biti preveč mokra
Mačja trava
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Nevarna hrana za mačke

Tudi mačke se rade včasih pregrešijo in pojedo nekaj, kar ni povsem zdravo za njih. Preverite, katera je nevarna hrana za mačke. Kaj vse smejo jesti in česar naj se na vse pretege izogibajo.