Mačja trava

Mačja trava

Mačke zelo rade jedo mačjo travo, saj si s tem olajšajo prebavo.

Mačja trava ni posebna vrsta trave, temveč mešanica različnih travi podobnih rastlin. V spodnjem članku preverite, katere spadajo v to vrsto rastlin in zakaj veljajo za dopolnilno hrano.

Zakaj je mačja trava dobra za mačke?

Hišne mačke velik del dneva namenijo lastni negi. Zato ni nič čudnega, če se v njihovem želodcu znajde kakšna dlaka, ki je ne morejo prebaviti! Vendar pa sprimki dlak (t. i. trihobezoarji) niso samo nadležni, temveč lahko pri večjih količinah povzročijo zaprtje. V najslabšem primeru lahko vaši mački grozi življenjsko nevarna črevesna obstrukcija (Ileus).

Medtem ko zunanje mačke glodajo travo in tako uravnavajo svojo prebavo, pa je to za hišne mačke nekaj nepoznanega. Kar nekaj hišnih mačk se zato pogosto loti sobnih rastlin, ki pa so lahko strupene.

Zato je pomembno poskrbeti, da bo vaša mačka vedno imela na voljo lonček mačje trave!

Katere vrste mačjih trav obstajajo?

Obstajajo različne vrste mačje trave. Večina tovrstnih trav spada med tako imenovane sladke trave, kot sta pšenica ali oves. Prav tako so priljubljene ostrice:

Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum)

Čopasta zelenčica pri mačkah povzroča bruhanje. Na ta način lahko mačka iz želodca izloči pogoltnjeno dlako.

Pomanjkljivost: Rastlina shranjuje toksine iz zraka, kot je na primer nikotin, in jih prenese na mačko. Če v stanovanju kadite, vam priporočamo, da imate manj čopastih zelenčic.

Žita

Svojo mačjo travo lahko hitro in poceni pridelate iz žitnih zrn (npr. ječmen, oves, rž ali pšenica). Za setev so primerna tudi ptičja semena za kanarčke in papige. Kaljena semena teh rastlin so običajno mehka in zato ne predstavljajo nevarnosti za poškodbe vaše mačke.

Ostrice (Cyperus)

Čeprav ostrica ni strupena za mačke, se lahko vaša mačka poreže na ostrih listih, kar privede do ureznin na ustih ali pa se celo zatakne v grlu mačke. Po zaužitju ostrice mačko skrbno spremljajte.

Mačja trava
Številne mačke se ne morejo upreti sobnemu bambusu, čeprav se lahko poškodujejo na njegovih ostrih listih.

Sobni bambus (Pogonatherum paniceum) 

Številne mačke obožujejo sobni bambus in njegove dolge špičaste liste. Vendar pa ravno ti listi predstavljajo največjo nevarnost za mačke, saj jih lahko poškodujejo.

NAREDITE SAMI: Kako gojimo mačjo travo?

Upoštevajte naslednja kratka navodila in kmalu boste z malo truda vzgojili lastno mačjo travo:

  • Vzemite neobdelano vrtno zemljo.
  • Semena namakajte v vodi eno do dve uri.
  • Lonec za rože napolnite z vrtno zemljo.
  • Seme posadite približno dva centimetra v zemljo.
  • Lonec postavite na svetlo mesto, vendar ne na neposredno sončno svetlobo.
  • Semena naj bodo enakomerno vlažna, vendar ne smejo biti preveč mokra.

Videli boste, da bo mačja trava vzklila v le nekaj dneh. Ker pa stebla trave postopoma počasi lesenijo, boste morali vzgojiti novo travo. Preveč gosta trava lahko namreč poškoduje občutljivo mačjo sluznico.

Sladna pasta: Primeren nadomestek za mačjo travo?

Številni lastniki mačk svojim tigrčkom ponujajo pasto s sladom, da jim s tem pomagajo izločiti sprimke dlak. Pasta obda pogoltnjeni kožuh in tako olajša drsenje dlake skozi črevesje. To sredstvo je še posebej priljubljeno pri lastnikih pasemskih mačk, kot je Maine Coon.

Na splošno pa je vedno priporočljivo, da se pred dajanjem kakršnih koli dodatkov posvetujete z veterinarjem. Nekatere sestavine lahko dolgoročno škodujejo vaši mački, še posebej previsoka vsebnost maščob ali sladkorja.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne