Na počitnice brez mačke: Mačje varuške, penzioni ipd.

Na počitnice brez mačke

Le v redkih primerih lahko svojo mačko vzamete s seboj na dopust.

Skoraj vsak lastnik mačke se ubada z naslednjim vprašanjem: Kam z mačko med dopustom? Nekateri raje potujejo s svojo mačko. Drugi se odrečejo počitnicam in se imajo fino kar doma. Če pa načrtujete počitnice brez mačke, je prava nega pomembna stvar. Preberite, kako na počitnice brez mačke.

Doma je preprosto najlepše! Tako kot veliko mačk ljubi svoje dvonožne prijatelje, cenijo tudi svoj dom. Posebej zunanje mačke se kot običajno rade potikajo po svojem ozemlju. Toda tudi starejše mačke, ki se raje udobneje namestijo, nerade zapustijo svoje znano okolje. Nič hudega – obstaja veliko načinov, kako mačko pustiti doma, ko greste na dopust:

K vam se bo preselila mačja varuška

Za mačke je optimalna rešitev, če se vseli mačji prijatelj, ki predstavlja lastnika mačk. Praktično za daljše odsotnosti: Začasni nov lastnik brez posebnega truda poskrbi tudi za rože in pošto. Prijetne večere preživi z mačko na kavču ter skrbi za hranjenje in čiščenje mačjega stranišča.

Taki osebi moramo dobro zaupati: Nismo vsi za to, da bi med dopustom pri nas doma prebivala druga oseba.

Poleg družinskih članov in dobrih prijateljev se lahko obrnete tudi potujoče mačje varuške. To še posebej velja, če živite na kraju, ki je zelo turističen. Živalski prijatelji brezplačno skrbijo za vaš dom, vključno z mačkami, in se lahko od tu odpravijo na izlete in raziskujejo kraj. Obstajajo številni portali za varuške, ki vključujejo varstvo hišnih ljubljenčkov.

Na počitnice brez mačke
Če se odpravljate na dopust za daljši čas, je najem mačje varuške idealna rešitev za vašega tigrčka.

Za mačko skrbijo sosedje ali prijatelji

Najpogosteje je, da mačko vsak dan obiščejo sosedje, prijatelji ali družinski člani. Sosedi, ki imajo radi živali, bodo z veseljem poskrbeli za mačko, mačka pa poleg tega že pozna svojega skrbnika. Mačko naj nahranijo vsaj dvakrat na dan in ji tudi tolikokrat omogočiti dostop do mačjega stranišča.

Najbolje je, če si mačja varuška vzame čas za igro in crkljanje. Varuško povabite, da lahko med dopustom skrbi za vašo mačko in tudi biva v vašem domu. Prebere lahko kakšno knjigo na zavarovanem balkonu ali si zvečer z mačko ogleda kakšen film. Tako se mačka ne bo počutila osamljene. To še posebej velja pri samskih in hišnih mačkah.

Strokovna mačja varuška

Zdaj v mnogih mestih obstajajo poklicne varuške mačk, ki jih lahko najamete, če želite na dopust brez mačke. Vaš dom obiščejo enkrat ali dvakrat na dan in mački ponudijo hrano, očistijo njeno stranišče in si vzamejo čas za crkljanje. Dobra stvar je, da gre za prave strokovnjake, ki običajno znajo tudi dajati zdravila.

Takšne varuške mačk stanejo med 15 in 30 € na dan, odvisno od tega, ali mačko obiščejo enkrat ali dvakrat. V nekaterih primerih obstajajo dodatni potni stroški.

Lahko tudi kombinirate: Zjutraj poklicna varuška mačk, ki bo mački dala zdravila. Zvečer pa sosed, ki se bo udobno sprostil z mačko. Tako se lahko tudi vi sprostite in uživate na počitnicah brez mačke.

Na počitnice brez mačke
Ko ste na dopustu, mora mačka prejeti vse potrebne stvari.

Na kaj moramo paziti pri takšnem varstvu mačke?

Če mačka med vašim dopustom ostane doma, mora imeti na voljo vse, kar potrebuje. Pripravite naslednje:

Dovolj mokre in/ali suhe hrane
Priboljške
Pesek za mačke
Igrače
Glavnik ali krtačo
V nujnem primeru: Telefonsko številko in naslov veterinarja
Urnik hranjenja
Po potrebi: Zdravila in urnik jemanja zdravil

Načrtujte vnaprej, da zagotovite najboljšo oskrbo za svojo mačko. Dobre, profesionalne varuške mačk so med počitnicami zelo zasedene.

Mačko odpeljite na lastne počitnice

Nekateri lastniki dajo svoje mačke med počitnicami v dobro oskrbo, na primer v drug dom ali živalski penzion. To najlažje storite, če je mačka že od malega navajena na tovrstne zadeve. Zato je najbolje, če mačko kot mladička že za kakšen vikend pošljete v živalski penzion. Tako bo mačka v odrasli dobi doživela manj stresa.

Mačka na obisku pri vaših prijateljih

Ne glede na to, ali so družinski člani ali dobri prijatelji: Mnogi ljubitelji živali bodo z veseljem obiskali vašo žival, ko ste na dopustu brez mačke. To je dobro zlasti za hišne mačke, ki so navajene na takšne podvige.

Zunanjim mačkam je lahko hudo, ker bodo med vašim dopustom ves čas v stanovanju. Če ostane zunaj, obstaja nevarnost, da se mačka izgubi. Če mora ostati v stanovanju, pa bo pod velikim stresom.

Seveda morajo biti varuške mačk zanesljive in misliti na varnost: Nagnjena okna ali nezaščiteni balkoni lahko predstavljajo smrtno nevarnost za mačke.

Če mačke pozna živalski penzion, vam bo to v veliko prednost: Mačja varuška lahko mačko vključi v svoj vsakdan, ne da bi se morala voziti do vašega stanovanja. Mačka pa bo uživala v bližini skrbnika, ki ga pozna.

Na počitnice brez mačke
Mačji hotel priporočamo mačkam, ki redno potrebujejo zdravila.

Mačka v mačjem hotelu

Vsako večje mesto ima številne mačje hotele in prenočišča za mačke. Nekateri od njih so povezani celo z veterinarskimi praksami. To je velika prednost, zlasti za mačke, ki redno potrebujejo zdravila.

Mnogi mačji hoteli vas vsak dan pokličejo in posredujejo informacije o vaši živali – v tem pogledu so skoraj isti kot oskrba mačke na domu.

Veliki penzioni nudijo zunanjim mačkam tudi izhod na prosto. Obstajajo ponudbe za samostojne mačke kot družabne. Mačke iz enega gospodinjstva bivajo v istih prostorih.

Profesionalna oskrba mačk je dražja od oskrbe s strani družinskih članov. Toda mnogi lastniki mačk so zadovoljni z rutinskim rokovanjem in absolutno zanesljivostjo dobrih hotelov za mačke. Tako vedo, da je za njihovo mačko dobro poskrbljeno.

Nasvet: Številna zavetišča za živali ponujajo profesionalno počitniško varstvo za mačke v živalim prijaznih ograjenih prostorih in po poštenih cenah. Pozanimajte se pravočasno, saj se mesta hitro zapolnijo.

Dobro načrtovanje je pomembno

Na bivanje v mačjem hotelu se dobro pripravite. V prazničnem času so priljubljeni hoteli polno zasedeni že mesece vnaprej.

Pozanimajte se tudi o zahtevah za bivanje v penzionu. To običajno vključuje kartico cepljenja z veljavnimi standardnimi cepljenji. Večina penzionov sprejema samo kastrirane živali. Mnogi imajo druge zahteve, ki se jih morate držati. Sem spadajo razgliščenje, negativen test giardie in profilaska proti bolham.

Ne glede na to, ali izberete privatno nastanitev ali profesionalni penzion za mačke: Podajte jasna navodila glede prehrane vaša mačke in po potrebi s seboj prinesite dovolj hrane.

Prav tako ne smete ničesar prepustiti naključju, ko gre za mačji pesek, nego dlake dolgodlakih mačk ali zdravila za kronične bolezni. Dobri živalski penzioni bodo tako dobili natančno sliko o potrebah vašega ljubljenčka.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Nasveti za potovanje z mačko

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko. Če ostanemo v isti državi, načeloma ne bomo imeli veliko težav, predvideno seveda, da nima lastnik dopustniškega apartmaja ali hotela nič proti hišnim živalim. Na daljša potovanja ali stresna poslovna potovanja pa se je ponavadi bolje odpraviti brez našega ljubljenčka. Tudi potovanja v tujino se lahko pod določenimi pogoji izkažejo za težka: strogi vstopni pogoji, aktualna zdravstvena potrdila, natanačna evidenca cepljenj in mesece dolga karantena otežujejo dopust s štirinožcem. Seveda so vsi ti predpisi verjetno smiselni in popolnoma premišljeni; nenazadnje služijo zdravju vseh hišnih ljubljenčkov. Za lastnika živali pa prinašajo vsekakor s seboj celo vrsto nevšečnosti.
5 min

Prevažanje mačke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.