Agresivno obnašanje mačke po kastraciji

Nekatere mačke želijo, da jih po kastraciji pustimo pri miru.

Nekatere mačke želijo, da jih po kastraciji pustimo pri miru.

Kastrirani mački in mačke so bolj zaupljivi in manj agresivni. A kaj, če se zgodi obratno in se mačka po kastraciji obnaša agresivno? Pojasnili bomo razloge in navedli, kako lahko svoji mački v takšni situaciji pomagate.

Prednosti kastracije odtehtajo slabosti

Kastracija mačk in mačkov je danes običajna praksa, ki je za veterinarje že dolgo rutina. Kastracija ima konec koncev številne prednosti za mačje življenje. Kaj pa, če se te prednosti po kastraciji ne pojavijo? Ali še huje, če je mačka po posegu bolj agresivna kot pred njim?

Tveganje da bo mačka po kastraciji agresivna, je zelo malo. Primeri, ko so mačke ali mački po posegu bolj nervozni, agresivni ali prestrašeni, so zato verjetno znani le redkim. Kljub temu pa na spletnih forumih pogosto najdemo obupane lastnike mačk, ki so doživeli prav to.

Možni razlogi za agresivno obnašanje mačke po kastraciji

Da bi razumeli možne sprožilce agresivnega vedenja, si podrobneje oglejmo različne vidike.

Kastracija je kirurški poseg

Danes je kastracija standardni poseg skoraj vsake ordinacije za male živali. Pri mačkah je iz dobrih razlogov še vedno zelo priporočljiva. Kljub temu pa to je, in ostaja, kirurški poseg. Pri mačkah se kirurško odstranijo jajčniki, pri mačkih pa moda.

Kot pri vsakem posegu se tudi po kastraciji lahko pojavijo bolečine in post operativni stres. Predvsem samice lahko imajo težave zaradi šivane rane in brazgotin. Za razliko od samca, je pri samici potrebno odpreti trebušno votlino. A tudi pri mačkih se pojavljajo bolečine zaradi rane.

Bolečina običajno izgine po nekaj dneh. Operirana mačka pa bolečine pogosto ne razume in se zato lahko agresivno odzove. Nekatere mačke za svoje nelagodje krivijo tudi ljudi ali druge živali v gospodinjstvu: sikajo, praskajo in kažejo kremplje, ko se jim samo približate.

Spremembe metabolizma in hormonskega ravnovesja

Po kastraciji se mačka ne spopada le z anestezijo in bolečinami. Pride tudi do obsežnih hormonskih sprememb. Pri nekaterih mačkah lahko traja nekaj dni ali tednov, preden se hormonsko ravnovesje ponovno vzpostavi.

Z odstranitvijo testisov ali jajčnikov se med kastracijo odstranijo tudi organi, ki proizvajajo spolne hormone. Ti so imeli prej velik vpliv na vedenje mačke povezano s hormoni. Dolgoročno to običajno pomeni, da je mačka bolj umirjena, saj jo spolni cikli ne vznemirjajo več. Včasih pa traja malo dlje, da agresivno vedenje mačke po kastraciji izgine.

Mačji partner nenadoma diši drugače

Po kastraciji se mačke pogosto vedejo agresivno do drugih mačk v istem gospodinjstvu. Nekatere kastrirane mačke ali mački so pri svojih ljudeh priljubljeni, medtem pa jim druge mačke kažejo kremplje. Strokovnjaki to vedenje pojasnjujejo s spremenjenim vonjem, ki ga oddaja operirana žival.

Mačka zaradi operacije diši drugače kot prej. Že sterilizacijska sredstva in veterinarska ordinacija na mački pustijo vonjave. Hkrati pa se spremeni telesni vonj mačke, zaradi hormonskih sprememb po kastraciji.

Občutljive mačke so zelo dovzetne za takšna nihanja vonjav. Svojega partnerja dobesedno ne vonjajo več, kar mačke skrbi in obremenjuje.

Zaščita rane je neprijetna

Da bi mački preprečil lizanje rane po operaciji, veterinar običajno predpiše ovratnico. Medtem ko nekatere mačke “plastično posodo” okoli glave prenašajo stoično, druge to zelo razdraži. Omejeno vidno polje je še posebej moteče za občutljive mačke.

Pri mačkah je agresivno vedenje pogosto posledica negotovosti in strahu. Prestrašene živali si pogosto ne znajo pomagati drugače, kot da kažejo kremplje in se branijo z napadom. Če je krivec za napadalno vedenje vaše mačke ovratnica, je telovnik dobra alternativa.

Bolečina je lahko vzrok za agresivno vedenje mačk po sterilizaciji.

Mačka piha po kastraciji
Bolečina je lahko razlog za agresivno vedenje pri mačkah po kastraciji.

Tako vaša mačka spet postane »tista stara«

Da bi po kastraciji ponovno obvladali agresivno vedenje mačke, lahko nekaj stvari storite tudi sami.

Bodite potrpežljivi

Seveda si želite, da bi vaša mačka spet postala zaupljiva in prijetna kot nekoč. A bodite potrpežljivi. S tem, ko se nad mačjim vedenjem razburjamo in poskušamo za vsako ceno vzpostaviti “normalnost”, pogosto pri mački povzročimo še večjo negotovost. Naša negotovost se prenese na občutljivo mačko. To lahko dodatno poveča njeno agresivnost.

Najbolj pomembno je, da smo v takšnih situacijah potrpežljivi. Vaša mačka potrebuje nekaj časa, da vse predela. Bodite razumevajoči in se z njo lepo pogovarjajte. Pokažite ji, da nima razloga za skrb. Bolj kot se boste normalno obnašali, hitreje bo tudi mačka postala “normalna“.

Tudi živali potrebujejo počitek po operaciji. Potrebno se je izogibati vznemirjanju ali pretirani aktivnosti. Čeprav lahko mačko po navadi odpeljete domov že nekaj ur po posegu, pa ne podcenjujte posledic kastracije. Nekatere mačke so po posegu raje same, druge si želijo več božanja.

Ne silite svoje mačke, da bi karkoli počela. Prepustite ji pobudo. Če se skrije pod posteljo, za kavč ali v omaro upoštevajte njeno željo po miru. Najbolje je počakati. V nekem trenutku se bo mačka zagotovo sama odločila, da pride ven in postane spet aktivna.

Pozornost mački, a ne agresivnosti

Tudi, če morate spoštovati željo po tišini in odmaknjenosti, svoje mačke vseeno ne smete ignorirati. Pripravite ji udobno “posteljico” in ji zagotovite vodo in hrano. Božanje je vsekakor dovoljeno, če vaša mačka to nakaže. K zmanjšanju agresivnega vedenja vaše mačke po kastraciji lahko pripomore tudi odvračanje pozornosti v obliki mačje igre. A ne bodite razočarani, če se vaša mačka z vami ne bo želela igrati ali pa se bo celo odzvala agresivno.

Če vas mačka napade, se za vsako ceno izogibajte neposrednemu očesnemu stiku. Napada se lahko ubranite tudi z blazino ali odejo. V tem primeru je zelo priporočljivo, da agresivno mačko čim bolj ignorirate. Nikar ne postanite panični ali glasni in jezni. S tem bi namreč povečali negotovost in agresivnost vaše mačke.

Pustite svoji mački odločitev, kje želi okrevati po kastraciji.

Mačka spi na kavču
Pustite svoji mački odločitev, kje želi okrevati po kastraciji.

Kdaj so Bachovi cvetovi, dišavna razpršila in podobno koristni?

Če počitek, pozornost in božanje ne pomagajo proti agresivnemu vedenju vaše mačke po kastraciji, lahko za sprostitev poskrbijo posebna dišavna razpršila (na primer za vtičnico). V njih so sintetično reproducirani telesni prenašalci mačjega vonja (feromoni), ki spodbujajo dobro počutje mačke. Dober primer je feromon mačje matere med sesanjem: ta nezavedno pošilja sporočilo, da je vse v redu in da se mačka lahko sprosti.

Zeliščna pomirjevala (npr. Bachovi cvetovi) lahko koristijo, če agresivna mačka napada vas, vaše otroke ali druge živali, ki živijo v gospodinjstvu.

Kako lahko preprečim agresivno obnašanje mačke po kastraciji?

Že pred operacijo lahko poskrbite, da bo čas po njej čim manj stresen. Transportni boks obložite z brisačo ali udobno odejo. Če vaša mačka s transportnim boksom še ni seznanjena, ga odprtega postavite v sobo nekaj dni pred operacijo. Tako bo mačka imela priložnost, da boks prevoha in se nanj navadi. Bolj kot bo boksa navajena in se bo v njem dobro počutila, bolj sproščena bo ob dnevu kastracije. Če bo vaša mačka mirna in sproščena, bodo pogoji za anestezijo boljši, zmanjšala pa se bo tudi verjetnost zapletov.

Po posegu morate svoji mački omogočiti počitek. Če je vaši mački transportni boks všeč, ji dovolite, da v njem spi. Postavite ga na toplo in temno mesto v vaši bližini ter preprečite glasne zvoke. Dajte mački občutek, da je vse v redu – tudi če se po prebujanju še vedno zdi vznemirjena in stoji na majavih nogah.

Pomembno je, da si za kastracijo vzamete čas. Vzemite si nekaj dni ali pa operacijo opravite pred (dolgim) vikendom. Operacija in splošna anestezija sta za vsako žival stresni in jo zmedeta. Vaša mačka zato v tem “negotovem” času potrebuje veliko miru in varnosti.

Poiščite nasvet pri veterinarju ali psihologu za živali

Če po kastraciji pri mački opazite agresivno obnašanje, se morate obvezno vrniti k veterinarju. Le tako lahko izključite bolečino kot vzrok agresije.

Veterinar vam ob tem lahko svetuje, če in kako je potrebno uporabljati zeliščna pomirjevala. Če kljub zgoraj navedenim ukrepom ne pride do izboljšanja, se obrnite na psihologa za živali.

Zaključek: Agresivno obnašanje mačke po kastraciji je izjema

Čeprav se včasih zgodi, da se mačke po kastraciji obnašajo agresivno, pa večina mačk poseg hitro preboli in po njem postanejo bolj mirne in prikupne. Vsekakor ni priporočljivo, da mačke iz strahu pred agresivnim vedenje ne kastrirate. Predhodno se posvetujte z veterinarjem in sprejmite ukrepe, ki bodo mački olajšali kastracijo. Če je vaša mačka po posegu še vedno agresivna, bodite potrpežljivi. Težave običajno izginejo po nekaj dneh ali tednih, in kmalu boste spet imeli nazaj svojo “staro mačko”.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne