Alergija na hrano pri mačkah

Alergija na hrano pri mačkah

Ali vaša mačka več ne prenaša hrane, ji nenadoma izpada dlaka, dobiva izpuščaje? Jo morda muči prebava in veliko bruha? Za vse to obstajajo številni razlogi. Včasih pa je dober nasvet zelo preprost! Pri intoleranci ali alergiji na hrano je najpomembneje to, da prepoznamo alergene sestavine in se jim uspešno izogibamo. Kako torej izgleda alergija na hrano pri mačkah?

Naravno prehranjevanje mačke

Verjetno ste že videli mačjo hrano, ki je označena kot hrana za občutljive mačke. Takšna hrana je namenjena posebej za mačke z občutljivim prebavnim sistemom. Kaj pa dejansko pomeni, da je mačka občutljiva?

Mačka se je več milijonov let prehranjevala z relativno ”čistimi” sestavinami: meso mišic, drobovina, zelenjava v želodcu rastlinojedcev in nekaj kosti. V naravni hrani mačke ni bilo konzervansov, sladkorja ali polnil.

Pripravljena hrana je lastnikom močno olajšala hranjenje svojih mačk. Do takrat so ljudje mačke hranili z ostanki svoje hrane, zato je pripravljena mačja hrana, ki vsebuje dovolj mineralov in vitaminov, postala zares dragocena. To pa je sprožilo nastanek alergije na hrano pri mačkah.

Hrani pa so seveda dodani določeni dodatki, ki omogočajo, da jo lahko hranimo več mesecev ali celo let. Namesto miši in ptic se v hrani običajno nahaja meso govedine, purana ali drugih večjih plenov.

Ti mesni viri so za naše male lovce precej nepoznani. Večina živali nima težav s kakovostnim mesom iz neznanega plena, v redkih primerih pa lahko pride do intolerance.

Mačke so po naravi mesojedci

Tudi ogljikove hidrate lahko prebavljajo le v določenih količinah. Kot mesojedci se zanašajo na beljakovine kot vir energije, rastlinski ogljikovi hidrati pa ne ustrezajo njihovi naravni prehrani. Te snovi zato obremenjujejo njihovo telo in lahko sprožijo alergije.

Kljub temu suha hrana zaradi proizvodnih razlogov vsebuje velik delež rastlinskih snovi, čeprav je veliko mačk alergičnih na žitarice. Poleg tega je soja dobro znan sprožilec alergij pri mačkah!

Alergija na hrano pri mačkah

Poleg tega komercialno proizvedena hrana za živali vsebuje hranilne snovi, ki bi jih mačka zaužila v naravi. V idealnem primeru bi dnevni obrok sestavljalo 85 odstotkov mesa, vključno z mesom mišic, vezivnim tkivom in organi. Ostalih 15 odstotkov naj bi sestavljale zeliščne sestavine v prebavilih, kosti in perje.

Kot vzorec lahko vzamemo miš, ki je naravni plen mačke. Uravnotežena mačja hrana je sestavljena iz 50 do 60 odstotkov beljakovin, 20 do 30 odstotkov maščob in 3 do 8 odstotkov ogljikovih hidratov, ki se naravno nahajajo v prebavilih rastlinojedcev.

Da pa bi bila proizvodnja cenejša, hrani dodajajo različne dodatke. Med njimi izstopajo živalski in rastlinski stranski proizvodi. Niso vsi stranski proizvodi slabi – tudi telo miške sestavljajo srce, jetra, pljuča in drugi organi. Vendar jih moramo uporabiti na ustrezen način.

V skladu z evropskimi predpisi o hrani in krmi lahko industrija pripravljeni hrani dodaja tudi na primer kopita, rogove in ​​perje. Te sestavine niso ravno zelo uporabne, za mačko pa nimajo hranilne vrednosti, zato za njen prebavni sistem predstavljajo pravo breme.

Alergija na hrano pri mačkah: Sprožitelji

To pa vodi do alergijskih reakcij. Alergije sproži zaščitna reakcija telesa, ki se skuša obvarovati pred neznanimi ali potencialno škodljivimi snovmi. Če alergije povzročajo sestavine v hrani, potem govorimo o intoleranci na hrano. Srbenje, bruhanje, driska ali izpuščaji so značilni znaki alergije na hrano pri mačkah.

Konzervansi, kot so umetni antioksidanti s pogosto zapletenimi imeni (npr. etoksikin, BHA, BHT in propil-galat), poskrbijo, da mesni obrok ostane užiten. V laboratorijskem preizkusu so ugotovili, da so živali alergične na te sestavine.

Poleg dejanskih sestavin hrane lahko alergijske reakcije povzročijo tudi prehranske pršice, ki še posebej rade gnezdijo v nepravilno shranjeni hrani!

Kako naj ugotovim, na katere sestavine je moja mačka alergična?

Toda brez skrbi! Tudi če je vaša mačka občutljiva na svojo trenutno hrano, jo lahko še vedno nahranite s pripravljeno hrano za mačke. Najpomembneje je, da ugotovite, na katere sestavine je mačka alergična in se jim izogibate.

To lahko najlažje naredite z izključevalno dieto: Pri tej vrsti prehranjevanja mački ponudite samo tisto meso, ki ga prej ni še nikoli poskusila, zato nanj tudi ne bo alergična. Postopoma lahko dodajate sestavine, ki jih je mačka že poskusila: Na primer krompir, riž, žita itd.

Dieta naj traja od šest do osem tednov. V tem času boste verjetno omilili simptome alergije, če pa bo mačka pojedla alergično sestavino, pa se bodo znova poslabšali. Na ta način boste v idealnem primeru lahko izključili morebitne sprožilce preobčuljivosti in ugotovili, na katere snovi je vaša mačka alergična.

Marie Capitain / stock.adobe.com

Alergije pri mačkah z intoleranco na hrano

Če ste prepričani, da je vaša mačka alergična na žita, določeno vrsto mesa ali sojo, morate poiskati ustrezno hrano za mačke.

Na srečo številni proizvajalci ponujajo pripravljeno hrano za občutljive mačke, ki ne vsebujejo alergičnih sestavin, kot so soja, gluten in različna žita. Tovrstna hrana običajno vsebuje lahko prebavljive sestavine ali pa vključuje samo en vir beljakovin in ogljikovih hidratov. Takšna hrana je lahko prebavljiva, lastniki mačk pa lahko z lahkoto izločijo neželene sestavine. Vsebuje vse pomembne vitamine in minerale, ki jih mačka potrebuje za zdravo življenje.

Za razliko od dietne hrane za ljudi je hipoalergena hrana za mačke pravzaprav zelo okusna. Na voljo je v različnih vrstah in bio kakovosti, kot tudi v suhi ter mokri obliki. Kupite jo lahko tako pri veterinarju kot tudi v svoji lokalni trgovini ali preko spletne trgovine.

Vam in vaši mački želimo vse najboljše!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne