Bio hrana za mačke

Bio hrana za mačke

Bio je postal pravi trend, pa naj gre za zelenjavo, sadje ali hrano za živali. Toda, kaj sploh pomeni „bio“ in kakšna je razlika med bio hrano za mačke in običajno hrano? Kaj naredi proizvodnjo bio-hrane tako transparentno? Ali bio-mačja hrana res ne vsebuje umetnih hormonov, antibiotikov in spodbujevalcev rasti?

Trg z mačjo hrano raste in lastniki živali imajo vedno večjo izbiro, ko iščejo primerno hrano za svojega štirinožca. Novost na policah z mačjo hrano so bio-izdelki. Ne glede na to, ali gre za suho hrano, mokro hrano ali prigrizke, bio-izdelki se oglašujejo s trajnostno, okolju prijazno proizvodnjo in visokokakovostnimi sestavinami. Vendar pa se veliko lastnikov mačk sprašuje, ali je pogosto dražja bio-hrana za mačke vredna svojega denarja.

Katere pogoje mora hrana za mačke izpolnjevati, da lahko prejme bio-pečat?

Bio-pečat je namenjen spodbujanju ekološkega kmetijstva, ki se osredotoča na dobro počutje živali. Podjetja, ki proizvajajo bio-izdelke, morajo najprej pridobiti certifikat za ekološko kmetijstvo v skladu z zakonodajo EU.

Izraz „bio“ se ne sme uporabljati samovoljno! Bio-izdelki morajo izpolnjevati stroge smernice Uredbe o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil. Šele, ko sta izdelek in način proizvodnje v skladu s pravilnikom, lahko izdelek označimo s svetlo zelenim logotipom EU-Bio, ki ga lahko dopolnjuje tudi dobro znan šestkotni bio-pečat.

Za razliko od šestkotnega bio-pečata, ki ga potrošniki v Nemčiji poznajo že dlje časa in se lahko uporablja prostovoljno, je logotip EU-Bio od leta 2011 obvezen za vsa predpakirana bio-živila. Poleg navedbe kodne številke ekološkega kontrolnega mesta se pri uporabi  logotipa EU-Bio zahtevajo podatki o poreklu posameznih sestavin: EU kmetijstvo, kmetijstvo izven EU, kombinacija kmetijstva EU/izven EU ali tudi samostojna navedba države porekla, če vse sestavine prihajajo iz nje.

Bio-hrana za mačke je torej proizvedena na popolnoma pregleden način. To je še posebej pomembno zaradi nedavnih škandalov o pokvarjenem mesu, saj lahko lastniki mačk zdaj točno vedo, kaj se v pločevinki nahaja in od kod izvira meso!

''Tace stran, to je moj fujter!''

Kaj v smislu bio-pečata pomeni vrsti primerna vzreja živali?

Večji del mačje hrane sestavlja meso. Bio-pečat obljublja ustrezno vzrejo živali, kar je pomemben prodajni argument! Toda kaj pomeni vrsti primerna vzreja, ko govorimo o bio-pečatu?

Vzreja

Ekološki kmetje morajo poznati in zadovoljevati specifične potrebe svojih živali. To vključuje dobro zdravstveno oskrbo, ustrezno prehrano in vrsti primerno vzrejo. Hlevi morajo biti prilagojeni naravnemu vedenju živali, k čemu spadata tudi zaposlitev in druženje. Tako naj bi preprečili vedenjske motnje. Vsaka žival mora imeti dovolj velik prostor za počitek in hranjenje. Ležišča, ki ne smejo biti iz preluknjanih oz. perforiranih tal, morajo biti nastlana z izolacijskim materialom, ki vpija vlago (npr. slama). V poletnih mesecih je za prežvekovalce, kot so krave in ostalo govedo, predpisana paša. Tudi hranjenje se osredotoča na visoko kakovost ekoloških kriterijev in ne na povečanje učinkovitosti. Napačna hrana lahko pripelje do zdravstvenih težav, ki se odražajo na kakovosti izdelkov. Živali se smejo hraniti samo z ekološko pridelano krmo, najboljše kar iz lastne proizvodnje. Kemično-sintetično pridelani krmni dodatki za spodbujanje učinkovitosti in rasti niso dovoljeni.

Zdravje

Pri zdravju velja osnovno načelo “bolje preprečiti, kakor zdraviti”. To se začne že pri vzreji, ki pri ekološkem kmetovanju traja precej dlje kot pri običajnem kmetijstvu. Teleta prejemajo polnomastno mleko tri mesece, pujski pa morajo biti dojeni vsaj 40 dni. Tako se zagotovi oskrba s protitelesi in naravni razvoj mladih živali. Da bi se v interesu potrošnika izognili pojavu odpornih bakterijskih sevov, se kot preventiva ne smejo uporabljati zdravila, antibiotiki ali hormoni. Pri zdravljenju bolezni so prva izbira naravna zdravila. Šele, ko ta niso uspešna, se lahko uporabijo običajne metode zdravljenja. Nato bio-izdelki postanejo predmet strogih tržnih pogojev.

Kdor kupi bio-mačjo hrano, naredi tudi nekaj dobrega za živali, ki so namenjene za proizvodnjo!

''Nom, nom, nom ...'' © Aaron Amat / stock.adobe.com

Predpisi za bio-pečat

Vrsti primerna vzreja pa še ni konec. Povezovanje rastlinske pridelave in živinoreje naj bi pomagal pri ohranjanju in povečanju rodovitnosti tal. Zato je pri ekološkem kmetovanju in proizvodnji bio-izdelkov prepovedana uporaba pesticidov ter sintetičnih in mineralnih gnojil. Blato iz čistilnih naprav je le en primer mineralnega gnojila. Zaščita tal, vode in zraka bi morala ohranjati raznolikost vrst. Krožno gospodarstvo s čim bolj sklenjenim krogotokom hranil in zmanjšano porabo energije je zadolženo za varstvo okolja. GSO (gensko spremenjeni organizmi) so prepovedani.

Izdelki, ki so sestavljeni iz več sestavin, morajo biti vsaj 95 odstotkov iz ekološke pridelave. Ostalih 5 odstotkov lahko prihaja iz običajnih kmetij, vendar le pod pogojem, če niso na voljo v bio-kakovosti. Proizvodnja mora biti popolnoma pregledna, vsa območja proizvodnje morajo biti natančno preverljiva. Enkrat letno se opravi pregled vsega sistema. Šele za tem lahko končni izdelek pridobi šestkotni bio-pečat. Obstajajo tudi bio-pečati zasebnih združenj, kot so Demeter, Naturland in Bioland. Medtem ko uredba o EU bio-pečatu določa minimalne standarde za ekološko pridelavo, zasebna združenja za ekološko kmetovanje pogosto gredo še dlje!

Bio hrana za mačke

Vse zgoraj omenjeno je v interesu potrošnika. Izdelke bio-kakovosti ne proizvajamo le za to, da bi si olajšali vest, temveč tudi zato, da s tem podpiramo trajnostno kmetijstvo. Torej obstajajo dobri argumenti za bio-hrano, ne glede na to, ali gre za našo hrano ali živalsko!

Ravno pri hrani za mačke opazimo razliko: na podlagi predpisov za vzrejo živali za zakol bio-hrana za mačke ne sme vsebovati hormonov, antibiotikov in spodbujevalcev rasti. Verjetnost pojava odpornih bakterijskih sevov je nizka. Lastniki živali, ki kupujejo bio-izdelke, podpirajo trajnostno proizvodnjo. Proizvajalec bio-mačje hrane Yarrah je na svoji strani zapisal tako: „Bio za nas ni trend, temveč zavestna odločitev za pozitivno spremembo.“

Veliko proizvajalcev hrane za živali je spoznalo smisel te misli in že ponudilo svoj izbor bio-hrane za pse, mačke, male živali in ptice. Kdor ceni bio-kakovost, bo zagotovo našel primerno hrano za svojega štirinožca! Na voljo so tudi bio-mačje poslastice in prehranska dopolnila.

Še to: Bio-pečat označuje izdelke, ki so skladni z uredbo o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil. Prikazuje kakovost proizvodnje, vendar ne nujno kvalitativne sestave izdelka. Po domače to pomeni: Ni nujno, da je bio-hrana za mačke popolnoma prilagojena za posamezno žival! Tudi pri hrani, ki izpolnjuje ekološka merila, morate paziti na optimalno sestavo. Za mačjo hrano to pomeni naslednje: visok delež mesa in s tem veliko zdravih beljakovin ter malo ali celo nič žit.

Iščete bio-hrano za svojo mačko? Odkrijte ponudbo bio-hrane za mačke v naši spletni trgovini!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne