Smejo mačke piti mleko?

Smejo mačke piti mleko?

Veliko ljudi misli, da je mleko za mačke preprosto dobro. Iz številnih knjig in filmov lahko razberemo, da mačke nadvse obožujejo mleko. To dejansko tudi velja v resničnem življenju, saj imajo številne mačke rade mleko. Ena od teorij pravi, da mačke spominja mleko na čas sesanja materinega mleka. Toda ali smejo mačke piti mleko?

Ali je mleko dobro za mačke?

Mačji mladiči pri svoji materi sesajo mleko. V tem času mladičevo telo proizvaja encim laktazo, ki razgrajuje mlečni sladkor (laktozo) v mleku. Zato mladički zelo dobro prebavljajo mleko. Med svojim razvojem mladički za rast potrebujejo vsa hranila v materinem mleku. Zato njihovo telo proizvaja encim laktaze, za razgradnjo mleka.

Mladiči skozi razvoj počasi preidejo na trdo hrano. Mačja mama postopoma preneha dojiti svoje mucke. S tem pa upade proizvodnja encima laktaze, mačka pa mleko čedalje težje prebavlja. Zato lahko tudi z vodo razredčeno mleko mački povzroča prebavne težave. Zaradi tega mačkam ni priporočljivo dajati mleka, niti v primeru, če jim je dobro. Kravje mleko prav tako vsebuje mlečni sladkor oz. laktozo, ki ga mačke zaradi pomanjkanja encima laktaze zelo težko prebavljajo.

Smejo mačke piti mleko?

Moja mačka je popila mleko – kaj se bo zgodilo?

Mačke ne morejo encimsko razgraditi laktoze. Zato se telo odzove z drisko in prebavnimi težavami (npr. napihovanjem in bolečinami v trebuhu). Čeprav se proizvodnja encimov pri vseh hišnih mačkah ne zmanjšuje na enak način, pa večino prizadenejo omenjene težave.

Ali lahko svoji mački ponudimo mleko?

Ker imajo mačke pri uživanju kravjega mleka težave s prebavo, se je temu treba izogibati. Posebno mačje mleko ali mleko brez laktoze vsebuje zelo majhne količine laktoze, zato ga mačke lažje prenašajo. Kljub temu pa mački ne smemo ponuditi prevelike količine mleka. Je namreč zelo kalorično in lahko na dolgi rok privede do prekomerne telesne teže. Za hidracijo mačke je vsekakor najprimernejša voda.

Je mleko smiselno za mačke?

Mačke za pravilno prehrano ne potrebujejo mačjega mleka. Vsebuje sicer nekaj primernih hranil, ki pa jih mačka prejme z uravnoteženo prehrano. Poleg tega mleko vsebuje veliko kalorij, ki zlahka privedejo do debelosti, zlasti pri hišnih mačkah. Če pa mačjega mleka ne ponujamo kot vsakodnevno hrano, temveč le občasno kot priboljšek za vmes, pa s tem ni nič narobe. V koliko ima vaša mačka še posebej rada mleko, jo lahko osrečite z mačjim mlekom in ji s tem ponudite tudi nekaj tekočine. Poleg tega vam lahko mačje mleko zelo pomaga v primeru, če vaša mačka nerada pije tekočine. Da bi mačko hitreje spodbudili k pitju, lahko v vodo zmešate nekaj mačjega mleka. Seveda pa mačjega mleka ne smemo ponujati namesto vode.

Smejo mačke piti mleko?
Smejo mačke piti mleko?

Smilla mleko za mačke

  • Visok delež vitaminov in tavrina
  • Brez dodanega sladkorja
  • Lahko prebavljivo

Odkrijte našo ponudbo mleka za mačke!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne