Kako določiti pravo količino hrane za svojo mačko

Kako določiti pravo količino hrane za svojo mačko

A res misliš, da je to dovolj hrane?

Nekatere mačke so vedno lačne. Toda koliko hrane pravzaprav potrebuje mačka na dan? Preberite si, kako določiti pravo količino hrane za svojo mačko.

Ali vas vaša mačka kar naprej vabi k svoji prazni posodi? Si vas ogleduje z velikimi okroglimi mačjimi očmi in mijavka? To lahko pomeni samo eno: Vaša mačka je lačna.

Danes večina mačk poje več kot je zdravo za njih. Prekomerna teža in z njo povezane bolezni, kot je diabetes, so čedalje bolj pogoste pri mačkah. Toda kako določiti pravo količino hrane za svojo mačko, da poteši svojo lakoto in se ne zredi?

Koliko hrane potrebuje mačka?

Povprečna odrasla mačka na dan potrebuje okrog 300 gramov mokre hrane. Vendar je to le okvirna vrednost. Dejanska količina, ki jo mačka potrebuje, je odvisna od različnih dejavnikov. Potrebo po kalorijah in s tem po hrani lahko izračunamo na podlagi velikosti, starosti in teže mačke.

Pri tem igra pomembno vlogo tudi aktivnost mačke. Živahne mačke potrebujejo več hrane kot pa mirne hišne mačke. Zunanje mačke, ki se veliko premikajo po svojem obsežnem teritoriju, imajo večjo potrebo po hrani kot pa hišne mačke.

Poleg tega pa velja še naslednje: Večja kot je kakovost hrane, manj hrane bo mačka potrebovala. Dobra hrana ima običajno visok delež mesa in vašo mačko optimalno nasiti. Tisti, ki kupujejo kakovostno hrano za mačke, v bistvu ne plačujejo več od tistih, ki kupujejo cenejšo hrano.

Tabela s količino hrane za mačke

Pomembno! V tabeli so navedene povprečne vrednosti, ki vam lahko služijo kot vodilo. Vaša mačka bo morda potrebovala več ali manj hrane.

Teža mačke v kilogramih Dnevni obrok mokre hrane v gramih
Do 2 120 do 160
2 do 3 160 do 210
3 do 4 210 do 260
4 do 5 240 do 320
5 do 6 250 do 360

Kalorijske potrebe mačke

Kalorijske potrebe mačke so odvisne tudi od tega, kako veliko se mačka giblje. V tem pogledu se mačke ne razlikujejo močno od ljudi.

Zelo aktivna mačka na dan pokuri približno 80 kalorij na kilogram telesne teže. Povprečno aktivna mačka porabi 70 kalorij, lena mačka pa samo 60 kalorij na kilogram telesne teže.

Žal pa nam to v vsakdanu ne pomaga veliko, saj vsebnost kalorij na mačji hrani običajno ni navedena.

Proizvajalčevo priporočilo za hranjenje

Drug dejavnik, ki odloča o tem, kako določiti pravo količino hrane za svojo mačko, je proizvajalčevo priporočilo glede količine hrane, ki je navedeno na embalaži.

Tudi te količine se nanašajo na povprečne potrebe po kalorijah. Kot vodilo nam lahko zelo dobro koristijo.

V naši spletni trgovini za mačke lahko poleg sestave hrane najdete tudi priporočilo za hranjenje.

Primer mokre hrane

En primer mokre mačje hrane je Animonda vom Feinsten Adult: Proizvajalec priporoča od 165 do 215 gramov hrane na dan za mačke, ki tehtajo od 2 do 3 kilograme. Za mačke s telesno težo od 4 do 5 kilogram pa priporoča med 265 in 310 gramov hrane na dan.

Primer suhe hrane

Suha hrana je bogatejša z energijo kot pa suha hrana, zato je mačka potrebuje bistveno manj. Priporočilo za hranjenje suhe hrane Purizon Adult riba je naslednje: dvokilogramska mačka potrebuje med 20 do 35 gramov hrane. 5 kilogramov težka mačka pa med 40 do 70 gramov na dan.

Količina hrane: Kako pogosto moramo nahraniti mačko?

Kmečka mačka v povprečju ulovi 15 miši na dan. Ne zaužije jih naenkrat, temveč skozi celoten dan (odvisno od uspešnosti lova).

Tudi hišne mačke, ki jim ni treba loviti miši, so ohranile to navado: Svoje posodice ne bodo spraznile naenkrat v celoti, temveč si bodo hrano porazdelile v več manjših obrokov.

En tak obrok ustreza količini ene miši. Ko mačka zaužije svoj obrok, se umakne nekam na mirno, da ga prebavi. Če mački ponudite do roba napolnjeno posodo, bo količina ustrezala 2 do 4 mišim. Mačka tega ne zmore pojesti naenkrat.

Najmanj trikrat na dan

Zato naj bi mačko nahranili trikrat na dan. Mokra hrana se lahko pokvari, če ves dan stoji v posodi, zlasti poleti, ko je veliko bolj toplo.

Če ste čez dan v službi in vas ni doma, lahko uporabite samodejne hranilnike. Obstajajo tudi hranilniki s hladilnikom za mokro hrano.

Različne modele hranilnikov najdete v naši spletni trgovini zoohit.

Nekatere mačke pojedo vse naenkrat

Izjeme potrjujejo tudi pravilo, ko gre za prehranjevalno vedenje: Niso vse mačke disciplinirane in si svoje hrane ne razdelijo na manjše porcije. Nekatere mačke pojedo celotno posodico naenkrat in morajo pogosto kmalu za tem bruhati.

Še posebej pri suhi hrani lahko opazite, da mačka naenkrat požre celotno porcijo.

Nasvet: Inteligentno igračo napolnite s količino obroka suhe hrane. Inteligentne igrače imajo majhne špranje in vdolbine, iz katerih mora mačka s svojimi tacami poloviti koščke hrane. Na ta način bo jedla počasneje.

V naši spletni trgovini zoohit najdete inteligentne igrače za mačke.

Kako določiti pravo količino hrane za svojo mačko
Mladiči še vedno rastejo in potrebujejo veliko hrane.

Količina hrane za mladiče, breje in doječe mačke

Za mačje mladiče veljajo posebna pravila glede količine hrane, ki jo zaužijejo.

Do četrtega tedna se mladiči hranijo izključno z materinim mlekom. Nato se lahko postopoma navadijo na trdo hrano.

Mladiču ne smete dati preveč hrane. Ker mladiči rastejo, morajo teden za tednom dosledno pridobivati težo. Ker imajo mladiči zelo majhen želodec, jih moramo nahraniti večkrat na dan. Do petih ali šestih mesecev potrebujejo pet obrokov dnevno.

Tudi breje in doječe mačke potrebujejo več energije. Poskrbite, da ima vaša mačka vedno na voljo dovolj kakovostne hrane.

Več o pravilni prehrani mačjih mladičev si lahko preberete v našem članku Hrana za mačje mladiče.

Vir:
Lena Landwerth: Wegweiser Katzenfutter. Artgerechte Nahrung für Stubentiger, 2012
Desmond Morris: Catwatching. Die Körpersprache der Katze, 1995

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne