Hrana za sterilizirane mačke

hrana za sterilizirane macke

Niso vse mačke enake. Mlada mačka potrebuje druge hranilne snovi kot odrasel tigrček ali pa senior. Obstajajo aktivne in take, ki raje udobno počivajo na toplem. Prava hrana za mačko mora upoštevati posebnosti posamezne mačke. Kastracija je še posebej dramatično doživetje za mačje telo. Toda kaj to pomeni v praksi? Kaj mora nuditi idealna hrana za kastrirane oz. sterilizirane mačke?

Kastracija

Ali je kastracija dobra ali slaba za mačje telo, je velika tema polemike. Dejstvo je: že zaradi razloga zaščite živali naj bi mačke kastrirali zgodaj, če ne gre za vzrejne živali. Kastracija, ki jo izvede veterinar, je majhen poseg, ki le v redkih primerih povzroči težave. Kastrirane mačke so redko nagnjene k raznim rakavim obolenjem in so pogosto manj občutljive na stres. Kljub temu kastracija spremeni metabolizem in hormonsko ravnovesje mačke, kar lahko povzroči določene spremembe. Spolni hormoni, ki so bili prej vključeni v regulacijo apetita in metabolizma, se zmanjšujejo. To zmanjšuje potrebo po energiji, vendar pa se tek kastriranih mačk povečuje. Kastrirane mačke so bolj mirne, tudi malim raziskovalcem se več ne ljubi pohajkovati in prehoditi več kilometrov, kot so to počeli prej. Zaradi tega veliko lastnikov mačk opazi povišanje telesne teže.

Prava hrana za sterilizirane mačke

Mačke po kastraciji potrebujejo manj kalorij za pokrivanje dnevnih potreb. Ampak še vedno potrebujejo pomembne vitamine in hranilne snovi, da ostanejo zdrave in živahne. Le zmanjšanje količine hrane na žalost pripelje do tega, da mačka ne prejme dovolj hranilnih snovi, ki jih potrebuje za ohranitev pomembnih funkcij mačjega telesa – vendar pa mora vnesti manj kalorij, da ne bi pridobila na telesni teži. Navsezadnje se potreba po energiji pri kastriranem tigrčku pogosto zmanjša za 30 odstotkov! Dilema? Ni nujno.

Idealna hrana za sterilizirane mačke mora upoštevati potrebo po vitaminih in hranilih ter vsebovati malo kalorij in maščob. Na tržišču je veliko vrst hrane za kastrirane mačke, ki nudijo prav to in pogosto tudi pomembne dodatke. Dodatne snovi, kot so aminokisline in L-karnitin lahko pozitivno vplivajo na ohranjanje telesne teže. Pravo razmerja kalcija in fosforja je v mačji hrani pomembno za ravnotežje mineralov. Zmanjša lahko tudi tveganje za nastanek sečnih in ledvičnih kamnov. Visokokakovostne beljakovine nasitijo in skrbijo za ohranitev mišične mase tudi pri manj aktivnih živalih. Nenazadnje lahko obogatitev z antioksidanti podpira tudi imunski sistem.

Sprememba hrane

Prvi korak je, da najdete primerno hrano za vašo kastrirano mačko – nato se začne sprememba hrane. Kot že gotovo veste, so mačke vse prej kot kooperativne, ko se morajo odpovedati priljubljeni hrani zaradi neznane posebne hrane!

Preidite na novo hrano postopoma. Najprej zmešajte eno čajno žličko nove hrane k običajni mačji hrani in nato počasi zvišujte delež tako dolgo, da nova hrana v celoti nadomesti staro hrano. Zmanjšajte poslastice in prigrizke, dokler mačka ne sprejme nove hrane.

Vam in in vašemu tigrčku želimo še naprej vse dobro!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Nevarna hrana za mačke

Tudi mačke se rade včasih pregrešijo in pojedo nekaj, kar ni povsem zdravo za njih. Preverite, katera je nevarna hrana za mačke. Kaj vse smejo jesti in česar naj se na vse pretege izogibajo.