Kakovostna hrana za mačke

Kakovostna hrana za mačke

Kakovostna hrana za mačke

„Si to, kar ješ“ – ta rek velja tudi za naše mačke. Zato je razumljivo, da želite svoji mački ponuditi hrano, ki jo oskrbi z vsem, kar potrebuje za dolgo in zdravo mačje življenje! Kakovostna hrana za mačke lahko za nekatere nove in tudi izkušene mačje lastnike predstavlja zapleteno uganko, saj se ne morejo odločiti, ali je izbrana hrana sploh dobra za mačko. Ne skrbite, pomagali vam bomo. Ne boste potrebovali naprave za analizo ali laboratorijske opreme – pogosto zadostuje, če preverite etiketo pločevinke ali hrbtno stran embalaže, da izveste, kaj vsebuje mačja hrana.

Preverite sestavine

Hrana mačk v naravi

Mačke so mesojedci. V naravi se prehranjujejo predvsem z mišmi, drugimi malimi glodavci in pticami. Ta naravna oblika prehrane je sestavljena iz približno 85 odstotkov mesa in le iz pet odstotkov rastlinskih sestavin, ki se nahajajo v želodčno-črevesnem traktu plena. To pomeni, da je 50 do 60 odstotkov beljakovin, 20 do 30 odstotkov maščob in tri do osem odstotkov ogljikovih hidratov in mineralov. Naše mačke torej potrebujejo hrano, ki vsebuje veliko beljakovin, prilagojeno vsebnost maščob in le malo ogljikovih hidratov.

Sestava mačje hrane

Preden preverite etiketo priljubljene hrane za mačke, morate nekaj vedeti: na podlagi zakona o živalski hrani je seznam sestavin razvrščen od najvišje vsebnosti sestavin do najnižje.

Če želimo ohraniti „naravno“ sestavo mačje hrane, mora na vrhu seznama biti meso, ki ga lahko ponudimo kot svež ali suh izdelek. Pri suhi hrani za mačke je treba paziti naslednje: čeprav na embalaži piše „sveže meso”, je lahko delež posušenega mesa v končnem izdelku precej nižji!

Veliko vrst mačje hrane vsebuje tudi stranske proizvode. Ti sami po sebi niso škodljivi. Mačka namreč zraven mišičnega mesa plena zaužije tudi drobovino, kot sta srce ali pljuča!

Kakovostna hrana za mačke

Pod „meso in živalski stranski proizvodi“ se lahko nahajajo različni stranski proizvodi, vključno s težkimi organi, kot so jetra in vranica ali celo dlaka ali rogovi. Še bolje je, če proizvajalec izbere tako imenovano „odprto deklaracijo“ in točno navede sestavo drobovine in stranske proizvode, ki so v mačji hrani!

Žit naj bo v hrani čim manj, zato naj bodo na seznamu vsebine čim nižje.

Ojačevalci okusa in konzervansi so stvar polemike. V mokri hrani ni konzervansov, saj se v pločevinki ob segretju samodejno ustvarijo konzervansi. V suhi hrani pa se morajo konzervansi uporabi, da se ohrani oblika briket. Pri tem uporabljajo umetne in naravne snovi. Ojačevalce okusa uporabljajo le v redkih primerih, večinoma v obliki arom. Sladkor in karamela se uporabljate le v nekaterih vrstah mokre hrane, da z njim obarvajo meso, da bi za človeško oko bilo bolj privlačno. Toda sladkor ne spada v mačjo hrano: četudi vsebovana količina ni škodljiva za zdravje, je mačka ne more uporabiti ali okusiti, saj mačke ne okušajo sladkega. Kakovostna mačja hrana zato ne vsebuje preprostega sladkorja, kot sta karamela ali glukoza.

Kakovostna hrana za mačke

Analiza

Kot smo že ugotovili zgoraj, potrebujejo mesojede mačke veliko kakovostnih beljakovin, da ostanejo zdravje in gibčne. Rastlinske sestavine in ogljikovi hidrati so za mačke težko prebavljivi in jih ne morejo uporabiti v celoti – zato se je potrebno tem „praznim kalorijam“ izogibati, kolikor je le mogoče.

Zraven beljakovin in ogljikovih hidratov naše mačke potrebujejo še številne vitamine in minerale. Nekatere lahko mačje telo samo zgradi iz prehranskih gradnikov, nekaterih pa ne – vključno z aminokislino „tavrinom“, ki je bistvenega pomena za presnovne procese v mačjem telesu. Pomanjkanje lahko privede do slepote, neplodnosti, motnje v rasti, deformacije hrbtenice in motnje imunskega sistema, kot tudi otrdelosti srčne mišice. Da bi mačke prejele dovolj tavrina, ga morajo s hrano zaužiti vsaj 200 mg dnevno – veliko pripravljenih vrst hrane vsebuje dovolj tavrina.

Iskanje prave hrane za vašega tigrčka ni preveč zapletena; vse kar morate storiti je, da pregledate seznam sestavin!

Iščete pravo hrano za svojo mačko? Preberite naš članek o mokri in suhi hrani!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne