Moja mačka je predebela: Zdravo hujšanje

moja mačka je predebela

Prekomerna teža je pogosta zlasti pri hišnih mačkah.

Na pomoč, moja mačka je predebela! Kaj naj storim? Vedno več mačk je predebelih ali celo izredno debelih. Prekomerna teža lahko hudo vpliva na zdravje in pričakovano življenjsko dobo. Zato ukrepajte čim prej in mački ponudite posebno prehrano in trening.

Moja mačka je predebela: Kako prepoznam znake?

Največji vzrok prekomerne teže pri mačkah je prevelika količina hrane. K temu prispevajo premalo gibanja, kastracija in včasih tudi bolezni.

Toda kako prepoznam, ali je moja mačka predebela? Poleg rednega tehtanja se lahko orientiramo po določenih kriterijih: Z rokami lahko namreč potipamo rebra svoje mačke. Če je mačka predebela, jih bomo težko otipali. Prav tako ne moremo od zgoraj razločiti njenega pasu, trebuh pa poteka vzporedno s tlemi.

Želite izvedeti več o vzrokih in posledicah debelost? Potem si lahko preberete naš članek o prekomerni teži pri mačkah.

Prvi korak pri mačkah s prekomerno telesno težo: Obisk veterinarja

Če ste ugotovili, da je vaša mačka predebela, se morate takoj lotiti odvečnih kilogramov. Prekomerna teža namreč obremeni celotno telo in lahko privede do drugih bolezni. Na srečo pa lahko primerno ukrepamo. Pomembno je, da smo z ukrepi dosledni in jih dolgoročno izvajamo.

Toda preden spremenite hrano svoje mačke ali začnete s treningom se pozanimajte z veterinarjem. Veterinar lahko najbolje določi, kako hudo je vaša mačka predebela. Poleg tega pa lahko izključi morebitne vzroke za prekomerno težo. Na koncu vam bo priporočil zdrave metode za nežno in varno izgubo odvečnih kilogramov.

Skupaj z veterinarjem boste določiti ciljno težo in dnevno količino hrane svoje mačke. Priporočena količina temelji na idealni teži vaše živali. Dnevni obrok mačke na začetku diete prilagodimo odvisno od napredka in izgube teže. Cilj naj bi znašal 0,5–1,0 % izgube telesne teže na teden.

Moja mačka je predebela © ROMAN DZIUBALO / stock.adobe.com
Če mora vaša mačka shujšati, je pomembno, da previdno izberemo vrsto diete in jo uvajamo počasi.

Moja mačka je predebela: Kako jo pravilno nahranim?

Da bi vaša mačka shujšala na zdrav način, mora vsako vadbeno terapijo spremljati ustrezen prehranski koncept. Pri mačjem hujšanju moramo biti zelo previdni:

naši tigrčki lahko zelo občutljivo reagirajo na hitro sproščene maščobne rezerve! Prehitra razgradnja maščob lahko privede do jetrne lipidoze (zamaščenosti jeter). Če tega stanja ne zdravimo, lahko privede do smrti mačke. Zato je pomembno, da mačka izgublja težo počasi in enakomerno.

Količino hrane natančno stehtamo

Glavni razlog za prekomerno težo pri mačkah je prevelika količina hrane, ki je zelo bogata s hranili. Zato morate upoštevati predpisane količine hrane za zmanjšanje telesne teže.Pri tehtanju suhe hrane moramo biti zelo previdni, saj lahko že deset odvečnih briket privede do tega, da bo mačka znova pridobila kilograme. Zato hrane ne tehtajte z merilno žličko, temveč s kuhinjsko tehtnico.

Prav tako omejite število dnevnih priboljškov, saj večinoma vsebujejo veliko kalorij. Če pa mački vseeno privoščite kakšen priboljšek, pa njegovo energijsko vrednost odštejte od dnevne količine hrane.

Mokra hrana je super, človeška hrana pa nikakor ne

Suha hrana je zaradi manjše vsebnosti tekočin veliko bogatejša z energijo kot pa mokra hrana. V kolikor je vaša mačka le malce predebela, ji bo morda pomagalo že, če del suhe hrane nadomestite z mokro.

Vsekakor pa mački ne ponujajte svoje človeške hrane, saj je zelo bogata s kalorijami in jih običajno vsebuje dovolj za dnevno potrebo mačke. Trideset gramov šunke na primer pokriva skoraj sto odstotkov dnevnih kalorični potreb 4-kilogramske mačke.

Nasvet: Najbolje je, da se navadite na primerno rutino hranjenja. S tem boste mački pomagali pridobiti in ohranjati zdravo telesno težo. Poleg tega vam bo rutina pomagala, da se mačka odvadi prosjačenja.

Prehrana za debele mačke Katera hrana je primerna?

Ko mačka enkrat pridobi prekomerno težo, bo v večini primerov takšna ostala ali pa se bo še bolj zredila. Zato mački ponudite primerno hrano, da se temu izognete.

Običajna mačja hrana žal ni najbolj primerna za zmanjševanje telesne teže mačke. Če ji tovrstno hrano ponudimo v zmanjšanih količinah, jo bomo prikrajšali za nujna hranila in lahko se pojavijo simptomi pomanjkanja. Zato so bolj primerna lahka hrana ali diete za hujšanje.

Razlike med hrano

Razlike med lahko (light) in dietno hrano

Lahka oz. light hrana je praviloma hrana določene serije določenega proizvajalca, ki je ima najmanjšo vsebnost kalorij. Tovrstna hrana je zelo primerna za nadzorovanje telesne teže, toda običajno ni dovolj za hujšanje.

Posebne shujševalne diete, imajo bistveno nižjo vsebnost kalorij. Kljub temu so te diete dobro prilagojene potrebam mačk s prekomerno telesno težo in vsebujejo vsa pomembna hranila, vitamine ter elemente v sledovih.

Beljakovine

Visoka vsebnost beljakovin

Pomembno je, da hrana za predebele mačke vsebuje visoko količino beljakovin. Vsebnost surovih beljakovin v suhi hrani naj bi znašala od 30 do 40 odstotkov, v mokri hrani pa od 9 do 12 odstotkov.

Visoka vsebnost beljakovin poveča tudi občutek sitosti in porabo energije po obroku – torej porabo energije po jedi. Hkrati pa beljakovine spodbujajo vzdrževanje mišic.

Maščobe

Manjša vsebnost maščob

Maščoba je seveda največji dobavitelj kalorij, zato je mora hrana vsebovati v zelo majhnih količinah. Vendar vsebnost maščobe ne sme biti prenizka, saj hrana ne bi bila več tako okusna in je mačke ne bi tako dobro sprejemale. Hkrati prenizka vsebnost maščob pomeni tudi premajhno oskrbo z esencialnimi maščobnimi kislinami in vitamini, topnih v maščobi. Suha hrana naj vsebuje od 8 do 10 odstotkov surovih maščob, mokra hrana pa le 1 odstotek.

Vlaknine

Večja vsebnost vlaknin

Tretje merilo za lažje hujšanje predebelih mačk, je povečan delež surovih vlaknin. Vlaknine namreč poskrbijo za hitrejši občutek sitosti pri mačkah. Suha hrana naj bi vsebovala od 5 do 10 odstotkov, mokra pa približno 1,5 odstotka.

Dodatki

Čemu služijo dodatki?

Dodatki, kot je aminokislina L-karnitin, lahko pozitivno vplivajo na vzdrževanje teže. L-karnitin namreč spodbuja kurjenje maščob v telesu. Protivnetne omega-3 maščobne kisline v dietni hrani med drugim zagotavljajo stabilnost ravni sladkorja v krvi.

Gibalna terapija za predebele mačke

S pravilno prehrano lahko mački pomagamo, da se znova vrne na idealno telesno težo. Ne pozabite, da morate dieto vedno dopolniti z ustrezno vadbeno terapijo. Mačka bo tako izgubila več kalorij, pridobila več mišic in izboljšala svoje splošno stanje.

Druge možnosti so nove mačje igrače, igre lovljenja z mačjo palico ali kakšen drug šport za mačke.

Pripomočki za hujšanje: Kaj še lahko storimo?

Za hranjenje z mokro hrano lahko uporabite posode za počasno hranjenje. Na ta način bo mačka primorana jesti bolj počasi. Občutek sitosti bo nastopil hitreje in ostal dlje časa. Poleg tega so mačke dlje časa zaposlene in s tem dolgoročno bolj zadovoljne.

Če imate gospodinjstvo z več mačkami, v katerem vseh mačk ni treba hraniti po dieti, vam lahko pomagajo hranilniki s prepoznavanjem čipov. Te so programirani, da zaznajo določen čip določene mačke in tako hrano podajo samo tistim mačkam, ki jo smejo uživati. Druge mačke pa te hrane ne prejmejo.

Mačko lahko obenem razveselite tudi z mačjim drevesom ali drugimi inteligentnimi igračami. Tovrstne igrače lahko običajno napolnite z delom dnevne količine hrane, mačko pa boste zaposlili na zdrav način. Mačka se bo tako več gibala in pokurila več kalorij.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne