Nevarna hrana za mačke

Nevarna hrana za mačke

Tudi zoolog in preučevalec živalskega vedenja Paul Leyhausen je ugotovil, da mačke ne jedo le tistega, kar je za njih pravzaprav zdravo. Zato je tudi pomembno, da lastnik ve, katera od živil je za mačko škodljiva. Nekatera človeška hrana, ki je koristna za zdravje ljudi, je za mačko zelo strupena.

Spodnji seznam ni popoln.

Kaj smejo mačke jesti?

 Nevarna hrana za mačke je med drugim sledeča:

 • Alkohol: Samo po sebi je očitno, da mačke ne smejo uživati alkohola. Zaradi tega so bachove kapljice za mačke na voljo samo v brezalkoholni različici. Alkohol lahko pri mačkah povzroči hude poškodbe jeter in možganov. Že majhna količina alkohola (ena žlica) je dovolj, da mačka povsem omaga. Malo večja količina alkohola je lahko za mačka že usodna.
 • Zvitki: Tudi, če svojo mačko želimo osrečiti in ji ponudimo slasten zavitek, pa vam to odsvetujemo. Za mačji prebavni trakt so zvitki zelo preslani.
 • Čokolada: Kot pri psih je čokolada zaradi sestavine teobromin zelo strupena za mačke. To snov vsebuje vsaka vrsta čokolade. Največjo količino vsebuje temna čokolada, ki jo uporabljamo za peko ali vročo čokolado. Za mačke je lahko čokolada smrtno nevarna. Privede do srčne aritmije, mišičnega tresenja in krčev. Višja kot je vsebnost kakava v čokoladi, bolj nevarna je za mačke. Za razliko od psov pa čokolada mačke običajno ne privlači, vendar pa vseeno poskrbite, da ne bo mogla dostopati do čokolade.
 • Surova svinjina: Pri surovi svinjini obstaja nevarnost okužbe z virusom Aujezky. Aujeszkyjeva bolezen ali psevdora se običajno izraža preko nevroloških simptomov. Mačka postane nemirna, pogosto mijavka in zaradi pogostega požiranja izgubi veliko sline. V napredni fazi bolezni pride do težav s koordinacijo in do ohromelosti.
Nevarna hrana za mačke
 • Avokado: Nevarna hrana za mačke je tudi avokado. Čeprav ljudje avokado uporabljamo zaradi številnih lastnosti, ki spodbujajo zdravje, pa je za mačke zelo škodljiv. Avokado vsebuje persin, ki povzroči težave z dihanjem, edeme in lahko poškoduje srčno mišico.
 • Paradižnik in jajčevci: Zelenjava vsebuje atropin, ki pri mačkah povzroči srčno aritmijo.
 • Surova perutnina: Čeprav mačka obožuje perutnino, pa surove perutnine ne sme jesti. Surovo meso prinaša številne nevarnosti, med katerimi je tudi salmonela.
 • Kosti: Kosti se lahko zlomijo in poškodujejo dlesni mačk, se zapičijo v njihovo grlo in poškodujejo črevesno steno.
 • Stročnice in zelje: Nevarna hrana za mačke so tudi stročnice in zelje. Mačka jih lahko zelo težko prebavi. Lahko privedejo do prebavnih težav, kot sta napihnjenost in driska. Včasih pa privedejo tudi do smrti.
 • Čebulnice: Čebulnice so za mačke strupene v kakršnikoli obliki: surove, kuhane, posušene ali v prahu. Razlog za to so žveplove spojine. Te napadajo mačje rdeče krvne celice. Uživanje čebule v kakršnikoli obliki lahko pri naših mačkah povzroči bruhanje, drisko, draženje sluznice ali celo slabokrvnost. Že majhne količine so lahko dovolj, da kri spremeni svojo sestavo, ki lahko ogrozi mačkino življenje.
 • Por: Tudi por je nevaren za mačke. Sem spadata tudi divji česen in drobnjak. Zlasti drobnjak lahko pogosto najdemo na kakšnem vrtu, balkonu ali celo v kuhinji. Če ga mačka poje, obstaja nevarnost zastrupitve.
 • Mleko: Ker mačke ne prenašajo laktoze, jim ne smemo ponuditi mleka, čeprav pogosto slišimo, da mačke na kmetijah pijejo mleko, navidezno brez posledic.

Odkrijte našo ponudbo mleka za mačke z nižjo vsebnostjo sladkorja! 

Nevarna hrana za mačke

Čeprav ni hrana, pa je vseeno nevarno za mačke: Zrnca proti polžem

Gre za insekticid v obliki zrnja, ki se na vrtu uporablja proti polžem. Poznamo jih tudi po imenu moluskicid. Zrnca proti polžem lahko vsebujejo metaldehid, ki je strup za želodec. Zato dobro pazite, da mačja hrane nikoli ne pride v stik z zrnci proti polžem.

Če ima vaša mačka simptome, kot so bruhanje, težave z ravnotežjem ali prekomerno slinjenje, mora takoj k veterinarju. Veterinar lahko prične z ustreznim zdravljenjem in mačko tako reši.

Poleg tega pa so kemična zrnca proti polžem lahko usodna tudi za otroke in druge sesalce! Če imate otroke ali hišne ljubljenčke, ne uporabljajte zrnc proti polžem! To velja tudi, če imajo vaši sosedi mačke, ki bi lahko prišle v stik z zrnci. Pozanimajte se o okolju in živalim prijaznim alternativam! Otroci, mačke in okolje vam bodo hvaležni.

Preberite naš članek o Kakovostni hrani za mačke. 

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne