Pravilna hrana za hišne mačke

Pravilna hrana za hišne mačke

Hišne mačke lahko vedno dostopajo do hrane, brez da bi zanjo morale ''delati''.

Čeprav so hišne mačke še vedno plenilci, pa obstaja veliko razlogov, zakaj bi mačko ves čas imeli v stanovanju. Pravilna hrana za hišne mačke pa se vseeno razlikuje od hrane zunanje mačke.

Hišna ali zunanja mačka

Mačke iščejo zaposlitev, ki jo bodo našle tako v stanovanju kot na prostem.

Žal pa v stanovanju ne morejo loviti miši in ptic. Tudi s sosedovo mačko se ne bodo velikokrat steple. Inteligentne igrače in igranje z lastnikom, visoko mačje drevo in številne možnosti skrivanja (npr. v mačji hiški) lahko hišno mačko izzovejo in spodbudijo k igri ter zabavi.

Kljub temu pa se hišna mačka giblje veliko manj kot mačka na prostem ali potepuška mačka. Ni ji treba braniti svojega ozemlja in dokler ne bo pričela teči na tekalni stezi, v stanovanju ne bo pretekla vseh tistih kilometrov, ki bi jih zunaj.

Več časa namenja počitku in umivanju. Hišne mačke imajo veliko nižje potrebe po kalorijah kot mačke, ki se lahko gibljejo na prostem. Manj lovijo, jedo pa več. Zato je bistvenega pomena vrsti primerna pravilna hrana za hišne mačke.

Kakšna je pravilna hrana za hišne mačke?

Če želite, da vaša mačka zaužije manj kalorij, lahko najprej poskusite z znamenito polovično dieto. Žal pa s tem ne boste veliko dosegli. Čeprav vaša hišna mačka potrebuje manj kalorij, pa potrebuje prav toliko vitaminov in hranilnih snovi kot zunanje mačke.

Dieta je lahko za mačko nevarna tudi, če ima mačka prekomerno telesno težo. Mačke so zelo občutljive, ko govorimo o hitri izgubi telesne teže. Prehitra razgradnja maščob lahko privede do jetrne lipidoze (zamaščenosti jeter).

Prednosti posebne hrane za hišne mačke

Boljša rešitev je hrana, ki je prilagojena potrebam vaše hišne mačke. Takšna nizkokalorična hrana zagotavlja dovolj hranil za zdravje vaše mačke.

Običajno pravilna hrana za hišne mačke vsebuje dodatne sestavine, kot je na primer aminokislina L-karnitin, ki lahko pozitivno vpliva na vzdrževanje teže. Uravnoteženo razmerje med kalcijem in fosforjem hrani je pomembno za ravnovesje mineralov v mačjem telesu in lahko zmanjša tveganje za nastanek sečnih in ledvičnih kamnov. Kakovostne beljakovine poskrbijo za sitost in ohranjajo mišično maso tudi pri manj aktivnih živalih. Pravilna hrana za hišne mačke pogosto poskrbi tudi za higieno zob ali pomaga pri naravnem izločanju sprimkov dlak.

Pravilna hrana za hišne mačke
Za hišne mačke obstaja posebna hrana z zmanjšano vsebnostjo kalorij.

Pomembni gradniki vrsti primerne hrane

Kakšna je pravzaprav kakovostna pravilna hrana za mačke? Vedno znova lahko preberemo, da je visok delež mesa v mačji hrani kakovostna lastnost. Enako pogosto slišimo izjavo, da naše mačke ne morejo prebaviti ogljikovih hidratov iz rastlinske hrane. Toda, ali je temu res tako?

Ogljikovi hidrati v mačji hrani

Mačke so izključno mesojedci. To pomeni, da za razliko od psov v svoji prehrani nujno potrebujejo živalske sestavine. Toda ali to pomeni, da ne morejo izkoristiti ogljikovih hidratov?

Ne. Mačke lahko dobro izkoristijo energijo, ki jo vsebujeta koruza in pšenica. V zmernih količinah so ogljikovi hidrati v suhi hrani zanje zelo dober vir energije. To velja tako za običajno kot posebno hrano za hišne mačke, kar pa lahko pripišemo naslednjim okoliščinam: v divjini mačke ne jedo le mišic ali filejev svojega plena, temveč zaužijejo celoten plen. To pomeni, da absorbirajo in uporabijo kosti, kri, organe in črevesno vsebino, skupaj z vsebovanimi vlakninami ter ogljikovimi hidrati.

Mora dobra hrana vedno vsebovati visoke količine mesa?

Zamisel, da psi in mačke potrebujejo predvsem meso, je verjetno povezana z dejstvom, da jih pogosto enačimo z manjšimi različicami volkov in tigrov. Vendar pa naše hišne mačke nikakor niso majhne kopije svojih večjih sorodnikov.

Koliko mesa potrebuje mačka v svoji hrani? Prvič, mačke ne potrebujejo mesa, temveč beljakovine, ki jih meso vsebuje.

Beljakovine so vitalni gradbeni material v telesu. So potrebne za izgradnjo mišic, stabilen imunski sistem in zdravo dlako. Beljakovine pa so sestavljene iz aminokislin in so lahko živalskega ali rastlinskega izvora.

Vse je odvisno od prave mešanice

Ni le količina mesa tisto, kar določa, ali je živilo kakovostno in uravnoteženo, temveč je za to odgovorna kakovost vseh sestavin v živilu.

Za uravnoteženo prehrano je odločilno, da vsebuje pravilne kombinacije potrebnih aminokislin (osnovne gradnike beljakovin). Pravi profil aminokislin za mačjo hrano lahko dosežemo tudi z mešanico različnih živalskih in rastlinskih virov beljakovin.

Sama vsebnost mesa torej ni odločilno merilo. Pri dobri mačji hrani je bolj pomembno, da vsebuje dovolj kakovostnih beljakovin. To pomeni naslednje: Hrana, ki uporablja vire rastlinskih beljakovin, sama po sebi ni slabša.

Posebno mačjo hrano, ki je popolnoma prilagojena potrebam vaše mačke, najdete v naši spletni trgovini zoohit. Kako prepoznati dobro hrano za mačke pa si lahko preberete v našem članku kakovostna hrana za mačke.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne