Prehrana za zunanje mačke

Prehrana za zunanje mačke

Mačke, ki večino časa preživijo v zaprtih prostorih, imajo drugačne potrebe kot mačke, ki veliko časa preživijo na prostem. Če k temu prištejemo še starost in pasmo mačke, se lahko stvari še nekoliko bolj zapletejo. Prehrana za zunanje mačke naj bi bila povsem prilagojena potrebam zunanjih mačk.

Življenje na prostem

Ne glede na to, ali vaša mačka raziskuje vaš vrt le nekaj ur na dan ali večino časa preživi zunaj: Mačke na prostem so izpostavljene različnim vplivom. Veter in slabo vreme, mraz in vročina lahko vplivajo na vašo mačko. Zunanje mačke imajo stik tudi z drugimi živalmi, zato morajo imeti močan imunski sistem, da se lahko borijo proti nalezljivim boleznim. Telo samostojno popravi nekatere poškodbe, vendar za to potrebuje prave gradnike. In nenazadnje mačke prehodijo več kilometrov na dan – zato imajo visoko potrebo po energiji! Ker so zunanje mačke aktivne ves dan, potrebujejo hrano z visoko vsebnostjo energije, ki pokriva njihove potrebe.

Prehrana za zunanje mačke

Katere sestavina naj vsebuje prehrana za zunanje mačke?

Idealna hrana za mačke na prostem mora izpolnjevati vse te zahteve. Na srečo imamo zdaj v trgovinah na voljo veliko posebne hrane, ki je prilagojena potrebam aktivnih zunanjih mačk. Ta vsebuje še posebej veliko beljakovin za vzdrževanje mišične mase. Najboljše pri tem pa je, da so beljakovine glavni dobavitelj energije za mesojede mačke. Zato mora na vrhu seznama sestavin biti veliko zdravega mesa! Uravnotežena vsebnost vitaminov in mineralov je pomembna za zdravje vsake mačke – predvsem pa za mačke, ki so izpostavljene velikemu tveganju za okužbe. Vitamini in antioksidanti lahko krepijo imunski sistem vaše mačke, saj delujejo kot prebiotični dodatki. Številna prehrana za zunanje mačke vsebuje tudi vitamin B za zdravo dlako. Priljubljeni so tudi dodatki, ki podpirajo zdravje zob in sklepov. Hrana naj vsebuje tudi tavrin. Tavrin je esencialna aminokislina, ki je mačka ne more proizvesti sama.

Prepoznajte dobro hrano

Prava hrana za zunanje mačke mora biti prilagojena mesojedi mački. Miš, ki je naravni plen mačke, predstavlja 85 % mesa in le 5 % zelenjave, ki se nahaja v prebavnem traktu te male živali. Uravnotežena mačja hrana je sestavljena iz 50 do 60 odstotkov beljakovin, 20 do 30 odstotkov maščob in 3 do 8 odstotkov ogljikovih hidratov. Ima veliko beljakovin, zmerno veliko maščob in malo ogljikovih hidratov. Miš lahko vzamemo kot vzor za mačkam primerno hrano.

Visoka vsebnost mesa je zato bistvenega pomena za zdravje naših mačk, ki lahko rastlinske ogljikove hidrate uporabljajo le v omejenem obsegu. Tudi živalske in rastlinske stranske proizvode je treba uporabljati le v majhni meri. Naše mačke potrebujejo tudi drobovino v svoji hrani – vendar pa lahko izraz “meso in živalski stranski proizvodi” skriva tudi druge vrste stranskih proizvodov, vključno z onesnaženimi organi, kot so jetra in vranice ali celo dlake ali rogovi.

Ali so ojačevalci okusa in konzervansi res škodljivi, še ni povsem razjasnjeno. Vendar ne pozabite na eno stvar: Ti umetni dodatki lahko pri nekaterih mačkah povzročijo alergije. Žal jih najdemo v skoraj vsaki mačji hrani. Sladkor ne sodi v mačjo hrano – tudi če mačke niso nagnjene h kariesu, jim sladkor obremeni ledvice in lahko ob dolgoročnem uživanju privede do sladkorne bolezni.

Hranjenje s surovo in doma pripravljeno hrano

Ste morda ena tistih oseb, ki svoji mački raje sama pripravi hrano? Tako imenovana metoda hranjenja BARF ali biološko vrsti primerno surovo hranjenje je čedalje bolj priljubljeno. Mačka prejme meso mišic in drobovino izbranih živalskih vrst, ki pa je pomešana z umetnimi dodatki ali posebej dopolnjena z naravnimi dodatki. Pri doma pripravljeni hrani lastnik mačke natančno ve, katere sestavine se nahajajo v hrani.

Prehrana za zunanje mačke

To je še posebej koristno za alergične in občutljive živali. Kljub temu pa pazite: Doma pripravljeno in surovo hrano je treba pripraviti zares natančno, pri tem pa moramo poznati prehranske potrebe mačke. O tem se je nujno treba poučiti in posvetovati z veterinarjem!

Voda

Pravilna prehrana za zunanje mačke pa ne pomeni le izbiro ustrezne hrane. Večina vas meni, da so mačke puščavske živali. Skozi hrano prejmejo velik del potrebne tekočine, zato jim ni treba piti vodo iz posode. Predvsem pri hranjenju s suho hrano pa se pojavi težava, da mačka ne zaužije dovolj vode. Suha hrana je namreč sestavljena iz največ osem odstotkov vode, medtem ko mokra hrana vsebuje tudi do 80 odstotkov vlage. Mačka naj v povprečju popila 45 mililitrov vode na kilogram telesne teže. Mačka, ki tehta 5 kilogramov, naj bi torej popila približno 225 mililitrov vode. Zato poskrbite, da bo vaša mačka dovolj pila in jo tudi motivirajte k pitju vode. Številne mačke imajo raje tekočo vodo, zato so fontane preprost način za spodbujanje mačke k pitju vode. Mački zagotovite več posod z vodo, v idealnem primeru jih razporedite po celotnem stanovanju. Mačke na prostem lahko najdejo svežo vodo tudi zunaj!

Zdaj vidimo, da zunanje mačke sploh ni težko nahraniti z vrsti primerno hrano! Dober tek!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne