Hrana za mačke vseh starosti

Hrana za mačke vseh starosti

Lastniki mačk se pri izbiri mačje hrane soočajo s številnimi odločitvami: Naj mački ponudim mokro ali suho hrano? Ali naj raje izberem surovo hrano oz. metodo BARF? Obstaja pa še tretje vprašanje: Ali obstaja hrana za mačke vseh starosti? Preberite si naše nasvete!

Kakovostno že od rojstva: Izberite primerno hrano za mačje mladiče

Kdaj lahko mačji mladiči začnejo uživati hrano za mačke?

Do tretjega ali četrtega tedna starosti mačji mladiči pijejo samo mleko svoje matere, ki jih oskrbi z vsem, kar potrebujejo. Najdenim mladičkom lahko medtem ponudimo posebno vzrejno mleko.

Ko so mladički stari približno en mesec, lahko začnejo prejemati hrano za mladičeV primerjavi z običajno hrano za mačke ta hrana vsebuje več energije, vitaminov in mineralov, ki spodbujajo rast. Ker je lahko prvih nekaj tednov hrana za mladiče koristna tudi za mačjo mater, jo lahko brez težav hranite s to hrano, mladičem pa pustite, da ji kakšen grižljaj tu in tam ukradejo iz posode.

V naslednjih tednih prejemajo čedalje več trde hrane in čedalje manj tekoče – pri treh mesecih več ne sesajo.

Različne možnosti hrane

Do zdaj so mladiči že verjetno izkusili različne vrste hrane in so se navadili na mokro in suho hrano. Pred 12. mesecem se mladiči namreč navajajo na različno hrano. Če v tem času ne spoznajo različne hrane, lahko pozneje postanejo izbirčni in nočejo uživati neznane hrane.

Tudi če ste se že odločili izključno za mokro hrano, je za mačko koristno, če izkusi tudi suho hrano. Tako s hrano ne boste mogli zgrešiti.

Poleg tega je suha hrana odlična za učenje majhnih trikov, iskalnih in miselnih iger. Prav tako lahko izberete suho hrano za mladiče in jo kombinirate z mokro hrano za odrasle mačke. Tako boste imeli večjo izbiro mokre hrane, v majhnih briketih pa tisto dodatno energijo, minerale in vitamine.

V naslednjih tednih mladičku ponudite vsaj štiri obroke na dan. Majhni lovci na miške imajo  radi čim več majhnih porcij. Katera je torej pravilna hrana za mačje mladiče? Izbirate lahko me številnimi različnimi vrstami! Že od začetka bodite pozorni na kakovost hrane – o tem boste izvedeli v nadaljevanju!

Prava hrana za mačke od 1. leta naprej

Nekatere pasme mačk, kot je recimo norveška gozdna mačka, odrastejo kasneje kot druge pasme. Ne glede na to pa večina mačk odraste z enim letom in lahko začne uživati hrano za odrasle mačke. Če suho hrano kupujete v velikih posodah, lahko na novo hrano preklopite lepo in počasi: Novo hrano za odrasle mačke primešajte k stari hrani in postopoma povečujte količino nove hrane.

Najbolj je, če izberete hrano za odrasle mačke, ki jo vaša mačka pozna v obliki hrane za mladiče. Seveda pa to ni nujno. Najpomembnejša je vselej kakovost hrane.

Sestava naravne hrane za mačke

Naravna mačja hrana v obliki plena je sestavljena iz 50 do 60 odstotkov beljakovin, do 30 odstotkov maščob in največ osem odstotkov ogljikovih hidratov. Preostalih šest do osem odstotkov je sestavljenih iz mineralov. Mačke imajo najraje hrano, ki ustreza tej shemi.

Ker so mačke mesojedci, so seveda vajene večjih količin živalskih beljakovin. Kakšna je potem optimalna hrana za mačke vseh starosti? Sledi nekaj značilnosti, po katerih lahko prepoznate kakovost hrane za mačke vseh starosti:

  • Meso mora v vsakem primeru biti na vrhu seznama sestavin
  • Živalski stranski proizvodi so jasno navedeni
  • Rastlinskih stranskih proizvodov ni ali pa so jasno navedeni
  • Ne vsebuje sladkorja, ojačevalcev okusa in arom
  • Vaša mačka rada uživa hrano

Odkrijte našo ponudbo hrane in opreme za mačke!

Hrana za mačke vseh starosti © © Africa Studio / stock.adobe.com

Kako izbrati pravilno hrano za starejšo mačko?

Hrana za starejše mačke: Kdaj je pravi čas?

Kdaj mačka velja za starejšo? Točnega odgovora na to vprašanje ni – in tako je tudi prav! Tako kot mi, se tudi nekatere mačke starajo hitreje kot druge.

Nekatere mačke že v sedmem ali osmem letu starosti pokažejo znake staranja. Mačke se manj gibljejo in se pogosto zredijo, imajo težave z zobmi, kar jim oteži žvečenje hrane, bolijo jih sklepi, slabšata se jim sluh in vid. Druge mačke pa medtem shujšajo. Vsekakor pa številne mačke ostanejo okretne tudi pri starosti nad 10 let.

Na splošno velja naslednje: Preden okrivite starost za spremembe, se v primeru omenjenih sprememb posvetujte z veterinarjem. Veterinar bo pregledal srce in ledvice mačke, ki so v starosti nagnjene h kroničnim boleznim. Tudi za težave z zobmi naj poskrbi strokovnjak, saj lahko mački povzročajo hude bolečine. Če mačka izgubi težo, je to lahko posledica težav z ledvicami ali diabetesa.

Kakšno vlogo igra pravilna hrana pri starejših mačkah?

Kakovostna prehrana, zdrava telesna teža in veliko gibanja ter aktivnosti lahko upočasnijo staranje mačke. Na ta način lahko preprečite številne neprijetnosti.

Kot velja pri hrani za odrasle mačke: Kakovost je ključnega pomena – pri tem ne odstopajte! Pri nekaterih boleznih bo mačka morda potrebovala posebno hrano. Vendar pa zlasti starejše mačke pogosto zavračajo nove vrste hrane. Pri tem vam lahko pomaga, da novo hrano malce pogrejete v mikrovalovni pečici; tako bo mačka lahko hrano bolje zavohala.

Poleg tega je mokra hrana za starejše mačke lažje prebavljiva, hkrati pa ji zagotavlja tudi vnos tekočin. Poleg tega pa celo brezžitna suha hrana vsebuje okrog 50 odstotkov ogljikovih hidratov. Zaradi tega je težje prebavljiva in lahko negativno vpliva na raven sladkorja v krvi pri starejših mačkah.

Prilagojene količine energije pri hranjenju starejših mačk

Pri hrani za starejše mačke morate biti pozorni na količino energije. Hrana za starejše mačke vsebuje uravnoteženo količino hrane – primerjajte jo z energijo dosedanje hrane in premislite, kaj bi najbolj ustrezalo vaši mački. Nekatere vrste vsebujejo več maščob in energije, druge pa so lahke (light)Lahka hrana ni primerna za mačke, ki s starostjo izgubljajo težo.

Tudi če vaša mačka ne kaže znakov staranja, pa lahko hrano vseeno zamenjate, ko je vaša mačka stara 10 let.

Mačko enkrat na mesec stehtajte, da preverite nihanje njene teže. Pri zunanjih mačkah je pomembno, da se med zimo malce zredijo. Če se mačka zelo zredi, potem zmanjšajte količino obrokov, se izogibajte priboljškom in jo spodbujajte k igranju.

V kolikor ji še vedno želite ponujati dobro poznano hrano, se lahko obrnete na prehranska dopolnila. Obstajajo številna dopolnila, ki so primerna za starejše mačke. Na primer prah ali tablete z moko morskih alg za sklepe, posebni vitaminski priboljški ali izdelki za nego zob.

Vse to lahko ublaži ali prepreči nelagodje staranja, vendar ne nadomesti obisk veterinarja, če se mačka počuti slabo. Zlasti pri vitaminskih izdelkih ne smete prekoračiti priporočenega dnevnega vnosa, ker je to lahko škodljivo.

Prava hrana za mačke vseh starosti – ali sploh obstaja?

Če je kakovost ustrezna, vam ni treba izbrati samo ene hrane. Mačko lahko hranite tudi z mešano mokro in suho hrano. Najbolje je, da ji različno vrsto hrane ponudite ob različnem času, saj jo lahko mačka tako lažje prebavi.

Prav tako ni nič hudega, če ji ponudite različne okuse hrane istega proizvajalca (npr. jagnjetina in piščanec, govedina in raca itd.). V kolikor pa spremenite proizvajalca, pa preverite, da bo ustrezal vsem standardom kakovosti. Mačke lahko v nasprotnem primeru bruhajo ali dobijo drisko. Raznolikost v posodici s hrano je pomembna, da se mačka ne navadi samo na eno vrsto hrane. Če proizvajalec na primer spremeni svoj recept, boste imeli na voljo še številne druge vrste hrane, ki jo mačka pozna.

Navsezadnje pa mačka v bistvu ne potrebuje raznolikega menija. Zato izberite hrano treh proizvajalcev podobne kakovosti. Hrana za mladiče in starejše mačke izpolnjuje prehranske potrebe v posebnih življenjskih obdobjih in je zato tudi priporočljiva. Lahko jih kombinirate s hrano za odrasle mačke, kar še posebej olajša čas prehoda na novo hrano.

Hrana za mačke vseh starosti na kratko

Katera hrana je primerna?

Hrana za mladiče1 mesec
Hrana za odrasle mačke1 leto
Hrana za starejše mačke7 do 8 let

Navedene količine so le smernice. Proces staranja se od mačke do mačke razlikuje. Če niste prepričani, se posvetujte z veterinarjem.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja trava

Mačja trava je mešanica različnih vrst trav, ki mački pomagajo predvsem z izločanjem pogoltnjene dlake.