Intoleranca na hrano

Intoleranca na hrano

Intoleranca na hrano pri mački

Približno dve tretjini mačjih lastnikov je mnenja, da njihova žival bolj ali manj trpi zaradi intolerance na hrano, kar vpliva na njeno splošno počutje in predvsem na kakovost kože in dlake. Intoleranca na hrano ali na sestavine hrane s ponavljajočim se bruhanjem ali drisko se pojavi le v četrtini primerov. Ta intoleranca se razlikuje od prave alergije, se pravi od reakcije, ki jo sproži imunski sistem.

Intoleranca na hrano © DoraZett / stock.adobe.com

Neprebavljivost pri mačkah

Pri neprebavljivosti običajno telo ne more pravilno prebaviti ene ali več sestavin, ki jih vsebuje hrana. Pogost in mačjim lastnikom najbolj poznan dejavnik je laktoza (mlečni sladkor). Odrasle mačke večinoma ne morejo predelati laktoze, kar privede do močne driske. V nasprotju s splošnim prepričanjem, odrasle mačke ne potrebujejo mleka.

Starostni pojavi

Lastniki so najbolj presenečeni takrat, ko mačka nenadoma ne prenaša več hrane, ki jo je do tedaj prenašala. Tako kot pri laktozi je lahko ta proces lahko pogojen s starostjo ali pa je posledica razvijajoče se intolerance, zaradi spreminjanja aktivnosti encimov v prebavnem traktu. Z drugimi besedami, določene sestavine se ne morejo več pravilno uporabiti. Včasih je dovolj le enkraten vnos sprožilne sestavine, da izzove neželeno reakcijo telesa.

Prepogosta menjava hrane

Tudi pogosta ali celo dnevna menjava vrste hrane, torej suhe in mokre, bo mačka pogosto slabo prenašala, kar bo pa pripeljalo do ponavljajoče driske. Zato poskušajmo ostati pri eni obliki hrane. Mačko lahko razveselimo tako, da ji ponudimo različne okuse iste hrane.

V hudih primerih k veterinarju

Ponavadi se lastniki ob pojavu srbenja ali driske pri mački počutijo nemočne, saj ne poznajo pravilnih protiukrepov! V primeru močnih simptomov je nujen obisk pri veterinarju. V lažjih primerih je potrebno preveriti zgoraj navede kriterije ali oblikovati neke vrste “prehranski dnevnik”, ki nam bodo v pomoč pri prilagajanju hrane.

Intoleranca na hrano

Manj lahko prebavljivih virov beljakovin

Najpomembnejši korak pri hranjenju s komercialno hrano je, da pri mačkah, ki jih muči intoleranca na hrano, izberete hrano z največ dvema lahko prebavljivima viroma beljakovin, ki imata malo alergenih učinkov in ju telo po možnosti še ne pozna. Te pogoje izpolnjuje npr. Hill’s Feline Sensitive Stomach, ki kot vir beljakovin vsebuje le piščančje meso. Ogljikove hidrate dobavlja lahko prebavljiv riž. To pomeni, da telo ne bo preobremenjeno s številnimi različnimi beljakovinami, vitamin E kot antioksidant pa podira imunsko odpornost.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja trava

Mačja trava je mešanica različnih vrst trav, ki mački pomagajo predvsem z izločanjem pogoltnjene dlake.