Naj mački ponudim suho ali mokro hrano?

Naj mački ponudim suho ali mokro hrano?

Suha ali mokra hrana za mačke?

Trg mačje hrane ponuja številne vrste hrane in metode hranjenja. Ljubiteljem mačk je včasih prav težko izbrati vrsto hrane, saj lahko izbirajo med veliko različnimi metodami in oblikami hranjenja ter okusnimi vrstami. Kadar gre za predpripravljeno hrano, ki je mački všeč, ni predraga in je sestavljena iz kakovostnih sestavin, pa se morajo lastniki pogosto vprašati, ali naj izberejo suho ali mokro hrano. Ali morda oboje? Katere prednosti ima suha in katere mokra hrana za mačko? Gotova hrana je za mačko najbolj priljubljena oblika hranjenja. Visokokakovostne vrste hrane za mačko vsebujejo vse, kar mačka potrebuje za zdravje in so hkrati še posebej praktične, kar se tiče hranjenja!

Razlike

Mokra hrana za mačke je na voljo v konzervah, pladnjih ali vrečkah. Hrana je mokra ali posluha. Suha hrana je, kot že ime pove, suha, kar pomeni, da je sestavinam odvzeta voda. Zaradi tega je posebej kompaktna in dolgotrajna.

Suha ali mokra hrana? © Kathrin39 / stock.adobe.com

Zdravje

Pomembna ni le oblika hrane, temveč tudi njena kakovost. Ni važno, ali svoji mački ponudite suho ali mokro hrano, saj sta obe vrsti hrane na voljo v vseh kakovostnih razredih. Če želite mačko hraniti z zdravo prehrano, se raje odločite za kakovostno mačjo hrano.

Kako prepoznam, ali je mačja hrana kakovostna?

Slabši suhi hrani so pogosto dodane prevelike količine rastlinskih sestavin, kot so krompir, grah ali lucerna, ki pa v majhnih količinah niso škodljivi. Še posebej brezžitne vrste hrane lahko vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, saj lahko na ta način v postopku priprave oblikujejo trde in dolgotrajne koščke hrane. Zato bodite previdni in pozorni na količino beljakovin v sestavi hrane, ki naj bi predstavljala največji del hrane.

Kot mesojedci so mačke vsekakor navajene na visok delež beljakovin v svoji hrani. Odstotek beljakovin v hrani, ki ga priporočajo veterinarji, je odvisen od starosti in pasme živali. Pomembno vlogo igrajo tudi drugi dejavniki, kot sta sterilizacija oz. kastracija in intoleranca na hrano.

Zato vam ne moremo z zagotovostjo priporočiti najbolj primerne blagovne znamke suhe hrane.

Suho hrano, ki sestoji iz veliko rastlinskih sestavnih delov in vsebuje do 50 odstotkov ogljikovih hidratov, mačke ne morejo prebavljati v večjih količinah.

Toda tudi z nakupom mokre hrane ne boste vselej zagotovili, da bo vaša mačka prejela visokokakovostno hrano. Piščančjemu fileju v beli omaki in govejemu zrezku v želeju pogosto dodajajo sladkor ali rastlinske stranske proizvode. Mačja hrana z visoko vsebnostjo sladkorja ali žit z visokim glikemičnim indeksom lahko poveča tveganje za razvoj diabetesa, saj tovrstna hrana poveča izločanje inzulina. Visokokakovostne vrste mokre hrane vsebujejo visok delež mesa in veliko zdravih beljakovin, le manjši del pa je iz rastlinskih sestavin. Umetni dodatki in sladkor ne spadajo v posodo za mačke.

Preden se odločite za določeno vrsto hrane, natančno preberite etiketo!

Mokra hrana © dima_pics / stock.adobe.com

Okus

Ali imajo mačke raje suho ali mokro hrano? Kot pri nas ljudeh, so tudi okusi mačk različni. Za katero hrano se boste odločili, je pogosto odvisno od okusa in ne od oblike hrane. Na splošno pa velja, da sta obe obliki hrane podobnega okusa.– objektivno gledano sta obe obliki hrane podobnega okusa. Ne glede na to, pa ima večina mačk rajši eno ali drugo vrsto hrane!

Cena

Kakovost suhe in mokre hrane za mačke je različna, zato je različna tudi cena. Zaradi dehidracije je suha hrana stisnjena, kar pa ne pomeni, da so kakovostne vrste suhe hrane pri vsakodnevnem hranjenju tudi ugodnejše.

Rok trajanja

Suhi hrani za mačko odvzamejo vlago, kar jo napravi še posebej dolgotrajno. Tudi v posodi s hrano lahko zdrži več dni!

Mokro hrano lahko dlje časa skladiščimo, po odprtju pa je ne moremo več dolgo časa uporabljati. Mokro hrano, ki jo mačka pusti v posodi, moramo po dveh ali treh urah odstraniti.

Naravna mačja hrana

Katera oblika hranjenja najbolj zdrava za mačko? Katera ustreza njenemu naravnemu prehranjevanju?

Mali glodavci in ptiči ter v naravi uplenjene živali vsebujejo do 80 odstotkov tekočine. S tem praviloma pokrivajo potrebe mačke, kar se tiče vnosa vode. Zaradi tega mačke v naravi le redko iščejo vodne vire. Naše domače mačke so tovrstno divje vedenje ohranile, saj le redko pijejo iz svoje posode z vodo. Žal pa prav tako pijejo manj, četudi njihova hrana ne vsebuje veliko vode.

Tekočina v mokri hrani ustreza naravni mačji prehrani. V velikem deležu uravnava potrebe po pitni vodi. Suha hrana je po drugi strani preveč suha in, če mačka dovolj ne pije, se njen urin koncentrira. Mačka tako izloča manj urina, zaradi česar lahko nastanejo ledvični kamni ali kamni v mehurju.

Obstajajo dobre in slabe vrste hrane. Tako suha kot tudi mokra hrana je na voljo v visoki kakovosti.

Upamo, da boste čim lažje sprejeli svojo odločitev!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja trava

Mačja trava je mešanica različnih vrst trav, ki mački pomagajo predvsem z izločanjem pogoltnjene dlake.