Hrana za mačje mladiče

Hrana za mačje mladiče

Mačji mladiči imajo posebno potrebo po hranilih za zdravo rast. Potreba je odvisna od pasme, starosti in značaja mačke. Bolj živahni mladiči potrebujejo več energije kot mirnejši. Čeprav bi morda zgledalo prikupno, pa se mladiči ne smejo zrediti – njihova rebra moramo vedno otipati skozi kožuh, prav tako pa morajo imeti izrazite boke. Da bi mladiče pravilno oskrbeli s primerno količino energije in pravilnimi ustreznimi snovmi, je pomembno, da jim ponudimo ustrezno hrano. Kakšna pa je hrana za mačje mladiče?

Hrana za mačje mladiče: Kdaj začeti hraniti mladiče?

Ko mačja mama več ne proizvaja mleka (po približno treh do štirih tednih), se morajo mladiči počasi navaditi na mačjo hrano. Od tretjega meseca naprej mladiče hranimo samo s hrano za mačje mladiče. Da bi mladiče navadili na trdo hrano, jim sprva moramo ponuditi manjše količine hrane za mladiče. Če hrane ne sprejemajo dobro, ji lahko primešamo nekaj mleka, da jim bo hrana bolj dišala. Vendar pa moramo količino mleka čim prej močno zmanjšati, da mladič ne bo prejel preveč energije iz zaužite hrane.

Hrana za mačje mladiče

Od 10. do 12. tedna

Prvi meseci so zelo pomembni za razvoj značaj in prehranjevalnih navad mačke. Zaradi tega ji moramo ponuditi različne vrste hrane, kot so mokra in suha hrana ter tudi doma pripravljena hrana. V nasprotnem primeru se bo mačka navadila samo na eno vrsto hrane, kar pa spet ni ravno najbolje. Če boste kasneje iz različnih zdravstvenih ali drugih razlogov morali preklopiti na drugo vrsto hrane, boste spremembo veliko lažje izpeljali. Upoštevajte, da imajo rastoče mačke povečano potrebo po vitaminih in mineralih. Kakovostna hrana za mladiče odlično izpolnjuje te zahteve.

Do 4. meseca

Način hranjenja moramo prilagoditi anatomiji mačke v tem obdobju. Njen prebavni trakt se še vedno razvija, a to ne vpliva na njeno veliko lakoto. Zato raje skozi dan razdelimo več manjših obrokov. Mačko vsak dan hranimo ob približno enakem času. Mačka ima v naravi do 20 manjših obrokov na dan, ki jih uživa tudi ponoči. Zato je pomembno, da ji pred spanjem nastavite nekaj hrane, ki jo mačka lahko zaužije tudi ponoči.

Od 4. do 6. meseca

Od 4. meseca dalje lahko hranjenje prilagodimo značilnemu prehranjevalnemu vedenju mačk: rade uživajo v številnih manjših obrokih na dan (od 10 do 20 obrokov). Kot nočne živali mačke jedo tudi ponoči. Zato jim moramo čim bolj pogosto omogočiti dostop do hrane, vendar jih pri tem ne smemo preveč nahraniti. Zagotovimo jih vsaj tri glavne obroke, eden od njih pa naj bo pozno ponoči. Če ji zagotovimo suho hrano za vmes, moramo paziti, da ne bomo prekoračili dnevnih energijskih potreb. Suha hrana je v primerjavi z mokro veliko bolj kalorična.

Od 7. meseca naprej

Od 7. meseca naprej lahko mokro hrano razdelimo na dva glavna obroka, če mačko hranimo tako s suho kot mokro hrano. Nahranimo jo zjutraj in zvečer. Da bi zadovoljili njeno potrebo po več manjših obrokih čez dan, ji lahko ponudimo suho hrano ali kakšen prigrizek, seveda ob upoštevanju skupnega vnosa energije na dan.

Hrana za mačje mladiče

Royal Canin Kitten

  • Do 12. meseca
  • Spodbuja imunski sistem
  • Prispeva k zdravi prebavi
  • Prilagojena velikost briketov
Hrana za mačje mladiče
Royal Canin

Royal Canin Kitten v omaki

  • Mladiči v drugi starostni skupini (< 12 mesecev)
  • Spodbuja imunski sistem
  • Preprosta za žvečenje
  • Nagonsko primerna

Hrana za mačje mladiče: Tekočine

Mačka večino tekočine prejme z mokro hrano. Kljub temu mora vedno imeti na voljo svežo pitno vodo.

Mlade mačke na začetku še dobro prenašajo mleko, kasneje pa lahko zaradi večje vsebnosti sladkorja v mleku dobijo drisko. Kot prehransko dopolnilo ji lahko ponudimo mleko z zmanjšano količino laktoze.

Odkrijte našo ponudbo izdelkov za mačje mladiče in preberite članek o osnovni opremi za mladiče! 

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.