Prava hrana za odrasle mačke

prava hrana za odrasle macke

"Si to, kar ješ" – to velja tudi za naše sobne tigrčke. Vendar po čem prepoznamo dobro hrano za svojo mačko? Katera hranila potrebujejo naši ljubljenčki? Ali obstaja perfektna hrana za odrasle mačke?

Iskanje prave mačje hrane ni lahka naloga. Vsaj izgleda tako, če brskamo po spletnih forumih za mačke ali se prebijamo skozi strokovno literaturo. Surovo hranjenje, samostojno kuhanje, mokra in suha hrana – katera hrana ponuja prave vitamine in minerale za zdravo mačje življenje? Katera hrana je najbližje naravi našega sobnega tigrčka? Ta vprašanja za vas niso nova bodisi, če ste novi lastnik mačke ali že leta delite svoj dom z mačko. Vendar brez skrbi! Svojo mačko vrsti primerno hraniti ni nujno zapleteno.

Beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe

Da lahko telo mlade mačke zraste in da ostane odrasla mačka zdrava, potrebuje določena hranila. Če hranila za izgradnjo močnega okostja, za regeneracijo mišic in izgradnjo živčnih vlaken manjkajo, bo celoten organizem nestabilen – posledica so bolezni in občutljivosti. Vendar kaj pravzaprav potrebuje mačka? Tipičen plen v divjini živeče mačke, miš, sestoji iz pribl. 85 odstotkov mesa, med drugim mišičnega mesa, vezivnega tkiva in organov. Preostalih 15 odstotkov so rastlinski deli v želodčno-prebavnem traktu, kosti in perje. Povprečna miš sestoji praviloma iz 50 do 60 odstotkov beljakovin, 20 do 30 odstotkov maščob in treh do osmih odstotkov ogljikovih hidratov iz vsebine želodčno-prebavnega trakta živali. To razmerje bi naj bilo tudi merilo za vrsti primerno prehrano hišne mačke. V znanstvenih testih so med drugim ugotovili, da bi naj mačja hrana ustrezala sestavi ene miši! Naša hišna mačka torej natanko ve, kaj je dobro zanjo.

Beljakovine

Posebno izstopajoča je tukaj višina beljakovin, najpomembnejši dobavitelj energije za mesojedo mačko. Za mačko visokoprebavljive beljakovine so predvsem živalske narave, mišično meso vsebuje pri tem več beljakovin kot vezivno tkivo.

Ogljikovi hidrati

Naši ljubljenčki lahko ogljikove hidrate le omejeno predelujejo! Nepotrebna pa kljub temu niso: k ogljikovim hidratom spadajo tudi balastne snovi ali surova vlakna, le-ta niso prebavljiva, regulirajo pa delovanje črevesja. Kljub temu pa naj mačja hrana vsebuje ogljikove hidrate v le omejenih količinah, saj sicer obremenjujejo izločilne in razstrupljevalne organe kot so ledvica in jetra. V naravi sprejema mačka predvsem ogljikove hidrate v obliki vsebine želodca svojega plena – redko več kot 3 ali 5 odstotkov sestoji iz žit in drugih rastlinskih sestavnih delov.

Maščobe

Ljudje smo se v zadnjih desetletjih osredotočili na nizkomaščobno prehrano – za naše mačke je maščoba vendarle preživetvenega pomena. Živalske nenasičene maščobne kisline, kot so omega-3 maščobne kisline veljajo za lažje prebavljive za naše mesojede mačke kot rastlinske maščobe. Le-te zato maščobne kisline potrebujejo iz živalskih virov.

britisch kurzhaar katze frisst aus schüssel

Vitamini in minerali

Seveda sestoji telo uplenjene živali ne le iz glavnih hranilnih snovi in vode. Hkrati vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov. Te so udeležene na veliko procesih v mačjem telesu.

Vitamini

Mačka ima določeno potrebo po določenih vitaminih. Posebno pomembno je razlikovanje med vodotopnimi in v maščobah topnimi vitamini. Slednji se že nekaj časa kopičijo v telesnih celicah, tukaj je lahko predoziranje nevarno. Vodotopni vitamini po drugi strani se lahko izločajo preko urina, takoj, ko pride do prekomerne oskrbe. Ker pa so vitamini v tesni interakciji z vsemi metabolnimi procesi, je kljub temu potrebna previdnost. Vitamini so praviloma občutljivi na vročino in se med kuhanjem pogosto uničijo.

Minerali

Prav tako so pomembni minerali. Niso organskega izvora in so večinoma na voljo v obliki ionov ali anorganskih spojin, v primerjavi z vitamini so zato praviloma neobčutljivi na vročino in se pri kuhanju ne uničijo. Razlikujemo med makrominerali in elementi v sledeh: makrominerali so kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij in klor in jih potrebuje mačka v višjih dozah kot elemente v sledeh železo, baker, cink, mangan, jod in selen.

S segrevanjem med pripravo gotove hrane se žal velik del naravnih hranil uniči. Za nadomeščanje le-teh se uporabljajo umetni vitaminski in mineralni dodatki.

Hrana za mačke: vrste hrane

Dobili ste predstavo kaj vaša mačka potrebuje za ohranitev zdravja. Vendar kako naj vse skupaj realiziramo? Katera hrana za mačke vsebuje natančno vse sestavine, ki so zdrave za vašega ljubljenčka?

"Perfektna" hrana za mačke ne obstaja. Vseeno ali se odločimo za gotovo hrano, samostojno pripravo ali surovo hranjenje: vse vrste hrane se lahko izkažejo kot dobre in slabe.

Gotova hrana

Vseeno, ali v pločevinki ali kot suhi briketi: gotova hrana za mačke je narejena za določen rok trajanja in praktično polnjena v pločevinke ali pladnje. Najbolj razširjena oblika mačje prehrane je praktična in za vsakega lastnika mačke enostavno uporabna. Na voljo je gotova hrana za mačke v suhi in mokri obliki. Katera hrana je boljša za vašo mačko, je včasih stvar prepričanja.

Suha ali mokra hrana za mačke

Medtem, ko je tekočina v mokri hrani podobna naravni mačji prehrani, skoraj popolnoma manjka v suhi hrani. Urin mačke je zato koncentriran in lahko pripelje do nastanka ledvičnih in kamnov v mehurju. S proizvodnim postopkom suhe hrane so pogosto dodane rastlinske sestavine kot so krompir, grah ali lucerna. Posebno brezžitna suha hrana pogosto zato vsebuje do 50 odstotkov ogljikovih hidratov – prehranski sestavni del, ki ga mačja potrebuje le v manjših količinah in ga komaj prebavlja. Ta nadalje obremenjuje odvajalne organe. Mokra hrana je na drugi strani bolj podobna naravni prehrani mačke.

graue katze schnüffelt an katzenfutter

Razlike v ceni

Hrana za mačke je na voljo v različnih kvaliteti od naravne prehrane do ekoloških izdelkov do cenovno ugodne hrane v supermarketih. Tu je za vsako denarnico in okus nekaj! Žal se tako pojavljajo tudi velike razlike v kvaliteti na trgu mačje hrane. Na voljo je vedno več visokokakovostne in tudi naravne hrane, ki temelji na prehrani prosto živeče mačke v naravi. Žal pa je na trgu tudi vedno več manj vrednih vrst hrane za mačke. Ljubiteljem mačk pogosto ne preostane nič drugega, kot da na zadnji strani pisanih pladnjev, vrečk in pločevink študirajo sestavine.

Kako preberemo sestavine na etiketi hrane za mačke?

Najbolj enostavna navedba na pločevinki z mačjo hrano je ali gre za popolno ali dopolnilno hrano. Popolna hrana mora po zakonu vsebovati vse, kar potrebuje mačka za zdravo življenje. Dopolnilna hrana je primerna le kot priboljšek za vmes, manjkajo pa ji življenjsko pomembni vitamini in minerali.

Sestavine na etiketi so navedene padajoče po količini. Najprej navedena sestavina je torej v večini vsebovana. Pri visokokakovostni hrani za mačke sme biti iz tega razloga na prvem mestu le eno: meso. Vendar je tudi tukaj potrebna previdnost: če je vsebnost mesa v suhi hrani navedena le kot sveži izdelek, lahko gre za varljivo embalažo. Seveda se sliši "sveže meso" bolj zdravo in naravno, vendar ga po predelavi v suho hrano ostane na voljo le še delček - tako lahko navedena glavna sestavina prav hitro zdrsne na dno liste sestavin.

Naslednje pogoste videne sestavine na etiketi hrane so "živalski stranski proizvodi". Ulovljeni plen mačke ne sestoji le iz mišičnega mesa - hranjenje izključno s svežim mesom vodi do znakov pomanjkanja. Na drugi strani ni vsa drobovina in ostali produkti kot je hrustanec in dlaka dobro prebavljiva za mačko. Prehrambena industrija jih uporablja iz dobrih razlogov: te sestavine hitro potisnejo odstotni delež beljakovin v hrani navzgor – in proizvodne stroške navzdol. Enako velja za "rastlinske stranske proizvode", ki jih mačka praviloma ne more prebavljati.

Pri iskanju prave hrane za mačke se je najbolje orientirati po sledečih kriterijih:

  • Meso je na prvem mestu liste sestavin, po možnosti z navedbo odstotkov in vrste mesa. Previdno, "živalske stranske proizvode" je treba natančno definirati!
  • Tudi rastlinske stranske proizvode, kot so žita in zelenjava je potrebno natančno specificirati. Tako preprečite, da gre za poceni polnila brez koristi.
  • Brez nedefiniraneih sestavin v obliki maščob ali stranskih pekovskih izdelkov

Hrana za mačke, ki ustreza tem kriterijem, ponuja mački zdravo prehrano in vse, kar je potrebno za vrsti primerno mačje življenje. Enostavna in praktična rešitev za vsakega lastnika mačke!

Menjava hrane

Morda ste kupili pravo, vrsti primerno hrano za vašo mačko – sobni tigrček pa ni tako zelo navdušen kot vi in ima raje manj vredno hrano, na katero je navajen? Da bi vašo žival lažje navadili, mešajte novo hrano v malih količinah z že poznano hrano. Mačke so prave mojstrice, da tujo hrano čisto izločijo. Mokra hrana olajšuje skrbno mešanje stare in nove vrste hrane. Če vaša mucka nove hrane nikakor noče sprejeti, je predvsem na vrsti doslednost...

Surova hrana za mačke

Metoda surovega hranjenja se pogosto označuje kot "BARF": "biološko vrsti primerno hranjenje". Vrsti primerna je ta metoda hranjenja predvsem iz enega razloga: mačke so po naravi mesojedke. Pri surovem hranjenju prejme natanko to - veliko svežega mesa. V primerjavi s samostojnim kuhanjem mačje hrane se BARF-porcija ponuja surova in ne najprej kuhana ali pečena. Tako se ohranijo vse v mesu vsebovane naravne surovine. Da prejme mačka vse, kar potrebuje za ohranitev zdravja, mora biti surova porcija premišljeno sestavljena. Mačke pa potrebujejo več kot le mišično meso.

katze kaut an fleischstück

Drobovina, kot so srce, jetra in pljuča, kot tudi deli kosti, v mačjem obroku zagotavljajo kalcij in balastne snovi. Lastniki mačk, ki želijo svojo mačko prehranjevati BARF, si morajo najprej prebrati, kakšne potrebe ima mačka po hranilnih snoveh, vitaminih, beljakovinah in ogljikovih hidratih, jih natančno preračunati ter prilagoditi svoje recepte vsakodnevnim potrebam. Glede na starost, pasmo, spol in predhodno zdravstveno stanje, se lahko BARF-porcije za vsako mačko razlikujejo. Zato je tudi ekstremno prilagodljiva – tisti, ki hranijo s surovo hrano natančno vedo, kaj vse se v hrani vaše mačke nahaja in kaj ne!

Kdor hrani surovo, prevzema odgovornost za svojo mačko. Mora si vzeti čas, da se pozanima o tej temi, izbrati kvalitetne sestavine in obroke skrbno pripravljati. Če lastnik mačke prevzame odgovornost in ustvarja BARF-obroke svoje mačke pozorno in z veliko ljubezni, je surovo hranjenje zagotovo vrsti primerna metoda prehranjevanja za skoraj vsako mačko!

Samostojno kuhanje

Tudi pri samostojnem kuhanju bodo porcije hrane pripravljene posebej za mačko. V primerjavi s surovim hranjenjem bo pred hranjenjem hrana skuhana. Na tak način bo boljše prebavljiva za veliko občutljivih in starejših mačk ali takšne, ki še nikoli niso prejemale surove hrane.

Kuhanje hrane za mačke je dobro za vse, ki želijo natančno vedeti, kaj vsebuje mačja hrana in za tiste, ki surove hrane iz različnih razlogov ne želijo ponuditi. Vsekakor bi se pa naj mačji prijatelji zavedali, da se pri toplotni obdelavi mesa veliko hranilnih snovi uniči. Natačno tako kot pri surovem hranjenju bi naj ljubitelji mačk porcije hrane za svoje mačke pripravljali s skrbnostjo in ljubeznijo – predhodno znanje je nujno potrebno!

Katera metoda hranjenja ugaja moji mački?

Za kakšno hrano se boste odločili, ni le vprašanje izbire, temveč zavisi tudi od potreb vaše mačke. Morda ste prebrali nekaj, kar vam je všeč? Morda pa še iščete pravo hrano in raziskujete sestavine na etiketah hrane?

Zavedajte se, da bi se naj metoda hranjenja dobro ujemala z vašim življenjskim stilom kot tudi z zdravstvenim stanjem vašega ljubljenčka. Mačka je v ospredju! Imejte v uvidu možne intolerance in kako se je vaša mačka do sedaj prehranjevala. Veliko hišnih mačk se s kosom mesa iz golaža igra in ne prepozna, da je meso osnova njene prehrane. Veliko nekdanjih potepuških mačk ima odpor do gotove hrane...

Vaši mački želimo dober tek!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Nevarna hrana za mačke

Tudi mačke se rade včasih pregrešijo in pojedo nekaj, kar ni povsem zdravo za njih. Preverite, katera je nevarna hrana za mačke. Kaj vse smejo jesti in česar naj se na vse pretege izogibajo.