Hrana za mačke z diabetesom

Hrana za mačke z diabetesom

Prav tako kot mi ljudje lahko tudi mačke trpijo za številnimi prirojenimi ali prehransko pogojenimi boleznimi. Hrana za mačke z diabetesom je ena od pogostejših oblik veterinarske pomoči. Bolezen mačk, katere uspeh terapije je odvisen od prilagojene, vrsti primerne hrane, je diabetes. „Diabetes mačke“, v strokovnem jeziku Feline Diabetes mellitus, je bolezen, ki jo je potrebno resno obravnavati. Diagnoza je pogosto šok za lastnike mačk – čeprav mačji diabetes ni tako redek, marsikateri ljubitelj mačk še ni slišal za to bolezen. Kaj je mačji dibetes, kako nastane in kako lahko podprete veterinarsko terapijo s pravo prehrano?

S kontaktom z ljudmi se je za mačko marsikaj spremenilo. Tudi, če je naš tigrček v svoji notranjosti še vedno divja žival in se psiha in telo komajda razlikujeta od v divjini živečih mačk, so njihove življenjske razmere popolnoma „moderne“. Hišnim mačkam hrane ni potrebno loviti, kot njihovim, na prostem živečim sorodnicam. Prav živali v stanovanju se manj gibajo, lahko pa zato uživajo v veliki ponudbi slastnih vrst mačje hrane. Piščanec v želatini in raca v smetanovi omaki ne puščajo neizpolnjenih želja glede okusa, njihova sestava pa ni vedno vrsti primerna. Kot mesojedke so mačke odvisne od prejema visokokakovostnih beljakovin, ogljikove hidrate pa lahko komajda prebavijo. Vendar moderna gotova hrana pogosto vsebuje polnila, kot so rastlinski stranski proizvodi, ki telo mačke dolgoročno obremenjujejo in lahko vodijo k nastanku t.i. „civilizacijskih bolezni“. Med njimi do: „sladkorne bolezni“ diabetes.

Mačka z diabetesom © Татьяна / stock.adobe.com

Diabetes pri mačkah

Diabetes Insibitus

Pri mačkah obstajata dve vrsti diabetesa. „Diabetes insibitus“ je hormonsko pogojena motnja vsebnosti vode v mačjem telesu. Urin se ne koncentrira, mačka mora ekstremno pogosto koristiti mačje stranišče, pogosto pa žal ne pravočasno… Ta vrsta sladkorne bolezni je ekstremno redka in se zdravi s hormonsko terapijo, ki jo predpiše veterinar.

Diabetes Mellitus

Veliko pogostejša je bolezen „Diabetes mellitus“, pogosto imenovana „sladkorna bolezen“. V zdravem mačjem telesu uravnava trebušna slinavka proizvodnjo hormona inzulin, ki je odgovoren za sprejem sladkorja v celice. Zelo pomembno, kajti sladkor je najpomembnejši vir energije za telo! Če pride do neravnovesja zaradi obolenja diabetes, ima lahko to dolgoročne posledice.

Možna sta dva tipa bolezni. Diabetes mellitus tipa 1 je avtoimuna bolezen – telo mačke uničuje celice, ki so odgovorne za proizvodnjo inzulina. Posledica tega je, da trebušna slinavka ni več sposobna tvoriti inzulin. Ta vrsta mačjega diabetesa lahko izbruhne tudi v mlajših letih.

Tip 2 je pogosto imenovan kot „starostni mačji diabetes“. Telesne celice razvijejo zelo visoko toleranco za inzulin in ne reagirajo več na telesu lasten inzulin. Imajo težave pri presnavljanju sladkorja v krvi. Trebušna slinavka poskuša to pomanjkanje izravnati s povišano proizvodnjo inzulina. Presnova glukoze je pretirana, raven sladkorja v krvi postane močno previsok. Starejše in mačke s prekomerno težo z visokim deležem telesnih maščob so posebno dovzetne za razvoj diabetesa tipa 2. Tipični simptomi so večje pitje in pogostejši obisk mačjega stranišča in/ali nečistoča, izguba teže kljub veliki lakoti, pusta dlaka in apatija ter slabost in bruhanje.

Diagnoza

Pri sumu na diabetes je nujno obiskati veterinarja! Izbrani veterinar bo najprej izmeril raven sladkorja v krvi. Pri zdravi mački je le-ta med 90-130 mg/dl ali 4-8 mmol/l. Če znaša preko 200 mg/dl ali 12 mmol/l, govorimo o diabetesu. Za pridobitev resnično smiselnih rezultatov, se rezultati večkrat pregledajo. To lahko izvede veterinar, sčasoma so na voljo tudi testi, ki jih lahko opravite tudi vi, kot lastnik mačke.

Veterinarska oskrba

Če je diagnoza mačji diabetes dokončna, se začne izvajati terapija. Diabetes tipa-1 se lahko zdravi le z inzulinom. Redno merjenje ravni sladkorja v krvi zagotavlja, da prejme mačka ravno pravo količino inzulina.

Diabetes tipa-2 se lahko pogosto prepreči s spremembo življenjskih in prehranskih navad, po možnosti s kombinacijo s strani veterinarja kontroliranim dajanjem inzulina. To pomeni: vrsti primerna, prilagojena prehrana je bistvena!

Mačka z diabetesom © Foto Laupheim / stock.adobe.com

Prava hrana za mačke z diabetesom

Industrijska mačja hrana je pogosto vzrok za razvoj diabetesa. Vrsti primerna hrana zdrave mačke je bistvena, pri mački, ki trpi za diabetesom, pa je še toliko bolj pomembna!

Prosto v naravi se mačke prehranjujejo predvsem z malimi uplenjenimi živalmi. Ta hrana je v veliki meri sestavljena iz mesa in drobovine, ki oskrbuje mačke z veliko zdravimi beljakovinami. Iz teh beljakovin prejme mačka večji del svoje energije. Ogljikove hidrate lahko prebavlja le v manjših količinah. Žal veliko gotovih vrst hrane ne ustreza temu prehranskemu vzorcu. Poceni polnila in rastlinski stranski proizvodi hitro povzročijo višji delež ogljikovih hidratov. Vendar višji delež ogljikovih hidratov v mačjem telesu med drugimi obremenjuje tudi trebušno slinavko, kajti le-ta mora prebavne encime naravnati na vrsti neprimerno hrano. Suha hrana ima manjši del tekočine kot mokra hrana. Mačka mora več piti, ker se sicer urin koncentrira in obremenjuje organe za odvajanje. Vendar praviloma mačke redko iščejo posodo z vodo

Kako se prehranjujejo mačke z diabetesom vrsti primerno? Prvi korak je prehod na naravno mačjo hrano z visokim deležem beljakovin in manj ogljikovimi hidrati. Balastne snovi in surove vlaknine poskrbijo za reguliranje prebave. Ogljikove hidrate mačke z diabetesom ne bi smele več dobivati. Veliko lastnikov mačk celo preide na hranjenje za diabetesom obolelih mačk s surovim mesom. Dober prehranski koncept, ki pa potrebuje temeljito pripravo!

Hrana za mačke z diabetesom

Posebna dietna hrana za mačke z diabetesom lahko prav tako pomaga regulirati nivo krvnega sladkorja. Vaš veterinar vam lahko priporoča ustrezne vrste hrane. Praviloma so le-te dobra podpora veterinarski terapiji! Prosimo, bodite pozorni, da ponujena dietna hrana vsebuje veliko beljakovin in manj ogljikovih hidratov in rastlinskih snovi – le-te lahko namreč krvno sliko še poslabšajo.

Veliko manjših, čez dan razdeljenih obrokov pomaga uravnavati nivo krvnega sladkorja mačke. Ne stradajte vaše mačke in bodite pozorni, da se prekomerno ne najeda.

Vidite: mačji diabetes ni smrtna obsodba, temveč je z veterinarsko podporo in pravo hrano dobro obvladujoč! Vam in vaši mački želimo vse dobro.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja trava

Mačja trava je mešanica različnih vrst trav, ki mački pomagajo predvsem z izločanjem pogoltnjene dlake.