Mačji sladoled – naredite ga sami doma!

Mačji sladoled - mačka liže sladoled

Poleti tudi mačkam prija kaj hladnega za pod zob. S preprostimi nasveti in malo sestavinami lahko sami pripraviti mačji sladoled.

Poleti je pravi čas za sladoled, saj nas lepo ohladi. Tudi mačke se poleti veselijo osvežitve. Želite mačko presenetiti s sladoledom? Razložili vam bomo, ali je sladoled nevaren za mačke in vam pokazali, kako lahko sami doma pripravite mačji sladoled.

Smejo mačke jesti sladoled?

Veliki sorodniki domače mačke so vajeni visokih temperatur. Tudi hišne mačke lahko zato dobro premagujejo toploto. Sredi poletja pa se celo nekatere mačke, ki obožujejo vročino, na neki točki preveč segrejejo.

Hladijo se lahko v senci in s pitjem hladne vode. Kljub temu se številni lastniki mačk sprašujejo naslednje: Smemo mački ponuditi sladoled?

Domači mačji sladoled: Nasveti za osvežujočo zabavo

Nič ni narobe s tem, če želimo v vročih poletnih dneh mačko ohladiti z zamrznjenimi priboljški. Da pa ne bomo preveč obremenili mačjega želodca, upoštevajmo naslednjih nekaj napotkov:

 • Mačke obožujejo mleko. Toda običajno ne morejo prebaviti vsebovano laktozo. Zato pri pripravi mačjega sladoleda raje posezite po skuti, jogurtu ali posebnem mačjem mleku. Uporabite lahko tudi recept za mačji sladoled brez laktoze.. Zamisli za recepte lahko najdete nižje v tem članku.
 • Kot velja za nas, velja tudi za mačke: Manj je več! Za zdravo življenje je pomembna uravnotežena prehrana. Zato mačkam le tu in tam ponudimo mačje priboljške.
 • Čeprav je mački sladoled zelo všeč, ga naj zaužije počasi in ne preveč hladnega. Preden ji sladoled ponudite, pustite, da se malce stali.

Čeprav je za pse na voljo velika izbira že pripravljenega sladoled, je izbira za mačke žal omejena. Dobra novica je, da lahko mačji sladoled pripravite sami doma – preprosto in ugodno. Katero vrsto sladoleda boste izbrali je seveda odvisno od okusa vaše mačke.

Ali se temperature neprestano dvigajo? Z našimi petimi nasveti boste mačko obvarovali pred vročino.

Domači mačji sladoled: Sestavine in pripomočki

Lepo pri mačjem sladoledu je, da imate večino sestavin verjetno že doma. Tudi hrana vaše mačke, kot so priboljški in mačje mleko, je odlična za pripravo sladoleda.

Čokolada ali sladkor, ki nam posladkajo sladoled, so za mačke prepovedani. Podobno velja za sol in žita, ki nimajo kaj iskati v mačji prehrani.

Kot sladoledno maso lahko uporabite naravni jogurt ali skuto, če ju mačka dobro prenaša. Nezačinjen bujon ali čista voda sta še boljši sestavini za občutljive mačje želodce.

Poleg različnih sestavin za vaš domači mačji sladoled potrebujete še model za ledene kocke. Običajne kocke ledu so idealne velikosti za majhno sladoledno poslastico za mačke. Modelček za ledene kocke boste najlažje napolnili z brizgalko ali vrečko, ki ste ji odrezali en vogal in jo napolnili s sladoledno maso. Lahko pa uporabite tudi čajno žličko.

Zdaj potrebujete le še potrpljenje, da se masa strdi. Če ne želite vedno znova čakati, lahko mačji sladoled napravite za vnaprej.

Domač mačji sladoled: Preprosti recepti za poletje

Če prvič pripravljate mačji sladoled, razmislite, kakšne prehranske želje ima vaša mačka. Je ljubiteljica rib ali ima raje mokro hrano ali pa jo bolj osrečujejo priboljški? Naši recepti so primerni za vse okuse.

Recept št. 1: Tuna

Ledena ribja poslastica

Ali vaša mačka obožuje ribe? Potem bo s tem receptom glasno zapredla. Enostavneje skoraj ne gre: Potrebujete samo tuno in nekaj vode. Tako to gre:

 • zmečkamo eno porcijo tune
 • dodamo vodo, da mešanica postane kremasta
 • tunino kremo damo v model za ledene kocke
 • vse skupaj damo v zamrzovalnik, da se strdi

Recept št. 2: Mokra hrana

Domači mačji sladoled z mokro hrano

Sladoled z mokro hrano lahko pripravimo isto hitro kot tunin sladoled: Namesto tune zmečkamo eno porcijo mokre hrane, ki jo ima mačka zelo rada.

Recept št. 3: Priboljški

Skrita poslastica v mačjem sladoledu

Mačko presenetite tako, da preden sladoled zamrznete, vanj skrijete priboljšek. Lahko pa ga zamrznete tudi v kocki ledu ali bujona.

Za mačke, ki imajo najraje priboljške za lizanje, lahko pasto za lizanje zmešate z naravnim jogurtom ali jo kar samo zamrznete.

Recept št. 4: Mleko

Želodcu prijazen mlečni užitek

Mlečni sladoled je priljubljen tudi pri mačkah – če ne vsebuje laktoze. S posebnim mačjim mlekom še vedno lahko mački pričarate okusen mlečni sladoled, ki ne povzroča bolečin v želodcu.

Predpogoj je, da vaša mačka ne bo požrla hladnega prigrizka. Pustite, da se sladoled malo stali, preden ga ponudite mački, da ji ne bo preveč obremenil želodca.

Z mačjim mlekom lahko sladoled iz mokre hrane ali tune spremenite v čudovito kremasto poslastico.

Rezept Nr. 5: Kalorienarme Variante

Ledena bomba

Če je vaša mačka na dieti, to še ne pomeni, da se mora odreži osvežitvi. Z ledeno bombo ji boste privoščili nizkokalorično ohladitev in jo hkrati spodbujali k igranju.

Potrebujete samo balon in vodo in že lahko pričnete:

 • iz balona očistimo smukec: preprosto ga napolnimo z vodo, malce potresemo in vodo izpraznimo
 • balon napolnimo z nekaj vode (ne preveč, saj se bo mačka drugače ustrašila)
 • napolnjen balon damo v zamrzovalnik, da voda zamrzne.
 • balon vzamemo iz zamrzovalnika.

Nastalo ledeno bombo lahko mački ponudite v pekaču ali podobni skledi. Prej v skledo natočite nekaj vode. Zdaj se lahko mačka zabava z ledeno bombo. Zaradi okrogle oblike se bomba premika in mačko spodbuja k igranju.

Še en nasvet za pripravo domačega mačjega sladoleda: Ne glede na to, kateri recept boste izbrali, sladoled postrezite v majhni skledi. Tako se lahko sladoled stopi v skledo, tla pa ostanejo suha. Vaši mački želimo dober tek!

V naši spletni trgovini zoohit najdete številne sestavine za popoln mačji sladoled in pripomočke za sanjsko poletje!


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Živali me spremljajo odkar pomnim – težko najdem fotografijo iz otroštva, kjer nimam papagaja na glavi ali mačke v naročju. Že več kot deset let kot urednica pišem o različnih temah – od zdravstvenega zavarovanja do življenja z mačko. Moj navdih za mnoge članke je moja mačka Mimi, ki je vedno ob meni in točno ve, kdaj je čas za odmor od pisanja.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja trava

Mačja trava je mešanica različnih vrst trav, ki mački pomagajo predvsem z izločanjem pogoltnjene dlake.