Pravilna hrana za starejše mačke

Pravilna hrana za starejše mačke

Tudi mačke se starajo in pojavijo se lahko prve bolezni. Toda brez skrbi: S pravilno prehrano bo vaša starejša mačka ostala zdrava tudi v starosti! Pravilna hrana za starejše mačke lahko ob pomoči veterinarja pomaga pri zdravljenju kroničnih bolezni.

Pravilna hrana za starejše mačke

Pravilna metoda hranjenja ne obstaja. Vrsti primerna prehrana za vašo mačko je odvisna zlasti od potreb mačke! Niso samo odraščajoče mačke tiste, ki imajo posebne potrebe glede vrsti primerne prehrane. Ko se mačka postara, postane bolj dovzetna za različne bolezni, zato ima visoko potrebo po visokokakovostnih hranilih.

Za starejše mačke moramo zato sestaviti dober načrt prehranjevanja s kakovostno hrano, da bodo ostale zdrave in aktivne tudi v starosti! S starostjo mačke pogosto težje izkoriščajo prejeta hranila. Tudi zobje niso več pri najboljših močeh, žvečenje pa je oteženo. Mačka izgublja težo. Poleg tega so možni razvoji kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni ledvic ali debelost. V teh primerih mački ponudite posebno hrano.

Izbira hrane

Pri starejših mačkah je zato toliko bolj pomembno, da je hrana lahka za prebavo. Tako kot pri sestavi hrane za odrasle mačke, bodite še posebej pozorni na kakovostno sestavo. Živalske beljakovine so za mačke zelo lahko prebavljive – kot mesojede živali za proizvodnjo energije ne potrebujejo ogljikovih hidratov. Prav tako je treba čim bolj zmanjšati količino vseh škodljivih sestavin, kot so živalski in rastlinski stranski proizvodi.

Pri nakupu že pripravljene hrane lahko kot vodilo uporabite naslednja merila:

  • Meso mora v vsakem primeru biti na vrhu seznama sestavin, če je mogoče, naj bo navedeno v odstotkih. Toda pazite: Živalski stranski proizvodi morajo biti natančno navedeni!
  • Prav tako morajo biti natančno opredeljene rastlinske sestavine, kot so žita in zelenjava. Rastlinski stranski proizvodi so navedeni ločeno. Odvisno od vrste lahko dragoceno prispevajo k boljši prebavi pri starih mačkah
  • Hrana ne vsebuje drugih nenavedenih sestavin

Mokra hrana je pogosto bolj primerna za stare mačke kot pa suha hrana, saj se običajno lažje absorbira kot trdi briketi. Mokra hrana ima še eno prednost: Vsebuje veliko več tekočine kot suha hrana.

V suhi hrani se naravna vsebnost vode med proizvodnjo močno zmanjša, da bi hrana postala kompaktna in trajna. Ker mačke pridobijo potrebno tekočino predvsem s hrano, lahko v primeru uživanja suhe hrane pride do primanjkljaja tekočine, kar lahko prispeva k razvoju bolezni ledvic in mehurja. To je še posebej ogrožajoče pri starejših živalih z možnimi predhodnimi boleznimi!

eveda pa ne pozabite: Med proizvodnim procesom suhe hrane pogosto dodajajo zelenjavne sestavine, kot so krompir, grah ali lucerna. Tudi suha hrana brez žit zato pogosto vsebuje do 50 odstotkov ogljikovih hidratov, sestavino hrane, ki jo mačke potrebujejo le v majhnih količinah, saj jo zelo težko uporabijo. Lahko namreč obremenjuje sečila. Mokra hrana pa bolj ustreza mačji naravni prehrani.

Kronične bolezni

Načrt prehranjevanja, ki ga sestavite ob pomoči veterinarja, naj bi bil prilagojen vse kroničnim boleznim vaše mačke.

Pri mačkah s kroničnim obolenjem ledvic se velik del ledvičnega tkiva pogosto uniči. Naloga ledvic je filtriranje presnovnih odpadkov iz krvi in njihovo izločanje – ta funkcija je močno omejena, zlasti pri kroničnem obolenju. Za razbremenitev organa je zato treba vsebnost soli, fosfatov in beljakovin v prehrani zmanjšati ali prilagoditi dejanskim potrebam, predvsem pa uporabiti visokokakovostne sestavine hrane. Mačkam z ledvično boleznijo veterinar pogosto priporoča posebno hrano za razbremenitev ledvic. Mokra hrana je vsekakor boljša od suhe, saj preko nje mačka prejme dovolj tekočine za izpiranje ledvic.

Posebno pozornost moramo nameniti tudi mačkam, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Naše mačke lahko ohranjajo raven sladkorja v krvi le s pretvorbo beljakovin – ne uporabljajo ogljikovih hidratov. Mačka, ki trpi za sladkorno boleznijo, zaradi pomanjkanja hormona insulina skoraj ne more uporabljati glukoze za proizvodnjo energije. Glukoza se kopiči v krvi in ne doseže drugih telesnih celic. Z uvedbo posebne diete in rednim, natančno izračunanim prehranjevanjem lahko stabiliziramo raven sladkorja v krvi in zmanjšamo morebitno prekomerno težo. Kakovostna hrana za mačke z malo ali brez ogljikovih hidratov je v vsakem primeru najboljša izbira. O natančnem načrtu prehranjevanja v primeru sladkorne bolezni se posvetujte z veterinarjem!

Pravilna hrana za starejše mačke

Ko mačka ne sprejema hrane

Vse to zveni precej preprosto, kajne? Toda starejše mačke pogosto točno vedo, kaj hočejo in česa ne. Znajo biti izjemno trmaste pri zavračanju kakovostne posebne hrane, ki je popolnoma prilagojena njihovim prehranskim potrebam. V tem primeru se morate obrniti na posebne zvijače.

Pri spremembi hrane je pomembno, da novo hrano uvedemo postopoma. Če želite, da se vaša mačka počasi navadi na novo hrano, zmešajte majhno količino nove mačje hrane s staro hrano, ki jo mačka dobro pozna.

Več informacij o tem, kako lahko korak za korakom izpeljete spremembo hrane, si lahko preberete v našem članku o spremembi hrane pri mačkah.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne